Вътре в богат на история парижки апартамент от дизайнера AD100 Пиер Йованович

В ръцете на Йованович, апартаментът в Париж, който емблематичният дизайнер Жан-Мишел Франк някога е нарекъл дом, получава грандиозно ново жилище

В средата на 20-те години младият френски интериорен дизайнер Жан-Мишел Франк се премества в апартамент от 18-ти век на къса, тясна улица на Левия бряг. Той се зае с нейното обновяване, както би направил домовете си haute societé клиенти, като Vicomte и Vicomtesse de Noailles и английската писателка Нанси Кюнард, зачитащи оригиналната конструкция, но прогонващи фрофру. Това бяха Ревящите двадесет години - десетилетието на излишък, но за Франк спартанецът беше модерен.

Франк инструктира работниците си да свалят боята от дъбовата ламперия на Луи XVI, оставяйки дървото бледо и сурово. Със своя приятел, а по-късно и бизнес партньор, майсторът на кабинета Адолф Шано, той създава декор, толкова щадящ, че може да съперничи на манастир. Преобладаващата палитра беше от най-бледите неутрали - от белия мрамор с тъмносиви ивици във ваната до кожения диван, дори чаршафът, който Франк хвърли върху масата за хранене на Луи XIV. Той остави паркетните подове на Версай голи, а изкуството и бибелотите бяха многословни. Толкова оголен беше домът, когато Жан Кокто посети, той съобщи, че „Чаровен младеж; жалко, че е ограбен. ”

В хола c. Подова лампа от 1960 г. на Tapio Wirkkala стои до кушетка, проектирана от Йованович.

Франк се отказва от апартамента през 1940 г., премества се в Буенос Айрес и, трагично, по време на пътуване до Ню Йорк през 1941 г., е обзет от депресия и умира от самоубийство. Оттогава етажният дуплекс сменя ръцете си и е преправян многократно - включително от максималиста Жак Гарсия - и голяма част от отпечатъка на Франк е изтрит.

Но не всички, както откри базираният в Париж дизайнер Пиер Йованович, когато предприе последния му редизайн за френско семейство. Останаха недовършената дъбова ламперия и библиотеките, както и бледорозовият мрамор във входното антре. За Йованович това беше достатъчно, за да изпълни желанието на клиентите да върнат атмосферата на дома „към нещо по-Жан-Мишел Франк - нещо по-съвременно“, казва той.

Заданието беше доста унизително и огромно предизвикателство. „Трябваше да открия същността на работата на Франк, но да я направя действителна“, казва Йованович, който се консултира с уважавания комит Жан-Мишел Франк по време на проекта. „Правенето на пастич не ме интересуваше. В противен случай сме замръзнали от периода. Искахме да уважаваме историята и въпреки това да се развиваме - това е интересното. За да създадете апартамент, който не е твърде декориран или прекален. Нещо просто и изискано. Апартаментът на Жан-Мишел Франк, но през 21 век. "

Йованович започна с пренареждане на плана на етажа на дуплекса от 2500 квадратни метра. Той запази двата основни салона такива, каквито бяха, но почти всичко останало се промени. Той премести кухнята от задния ъгъл - както беше в старите велики парижки апартаменти, „тъй като семействата имаха персонал“, обяснява той, - на по-централно място и добави остров с бар столове. „Сега е много приятно“, отбелязва той. „Това наистина е стая, в която живее семейството.“ Той превърна бившата кухня в баня за гости и стая за прах, а трапезарията в стая за гости.


  • Изображението може да съдържа мебели и библиотека
  • Изображението може да съдържа вана за вътрешна стая за вана и интериорен дизайн
  • Изображението може да съдържа парапет и парапет
1 / 16
Във входното антре кръгла пейка, проектирана от Йованович, седи пред картина от Джереми Деместър. ° С. 1942 полилей от стъкло и месинг Zanfirico от Carlo Scarpa.

„Често работя по къщи от 17 и 18 век, но вярвам, че те трябва да живеят в нашето време“, каза Йованович. „Днес кухните са по-важни. Семейните стаи са по-важни. Жените имат повече дрехи от преди, затова се нуждаят от по-големи дрешници. Ние сме повече материали и натрупваме повече неща. Това ни принуждава да подходим към декора по различен начин. "

След като потокът беше сортиран, Йованович играеше с необичайните дизайнерски характеристики на апартамента, като малката кръгла кула, където постави домашния офис на съпругата, оборудван с бюро във формата на полумесец; стълбището без прозорци към втория етаж, за което той поръча възхитителна фреска, напомняща прозорци и корнизи; и терасата от 650 квадратни метра - рядкост в Париж - която той завърза както за хола, така и за трапезарията, позволявайки, както той казва, „навлизане и излизане, което е много течно“.

instagram story viewer