Влезте в къщата на мечтата на Санта Моника на архитект Франк Гери

Почти четири десетилетия след създаването на все още поразителен дом за изявления в Санта Моника, легендарният архитект Франк Гери построява нова къща мечта

Къщата, която Франк Гери създаде за себе си и съпругата си Берта, през 1978 г. на един добре видим ъгъл на улицата в Санта Моника и която той реновиран и актуализиран отново в началото на 90-те години, помогна за репутацията му на една от най-мощните творчески сили през 20-ти век архитектура. Комплект от стъкло, шперплат, гофриран метал и ограда от верига, който обгръща стар холандски колониал, който остава, леко безплътна, в основата си, къщата на Гери е приветствана като икона на жилищен дизайн от най-ранните си дни и архитектът живее щастливо в нея за десетилетия. Той и съпругата му отгледаха двама сина там и семейството се научи повече или по-малко да игнорира туристите и студентите по архитектура, които идваха да се вгледат в творението му.

Със порасналите синове и отлежаването на Гери - той навърши 90 години през февруари - те започнаха да се чудят за практичността да останат в дългогодишния си дом, доволни, макар че продължават да бъдат то. Гери, чиято международна архитектурна практика от години му оставяше малко възможности за проектиране на къщи, беше заинтригуван от идеята да бъде отново свой клиент, този път с къща, която да работи за него и съпругата му на по-напреднал етап от тяхното живее. Той изготви дизайн за обект на ръба на Венеция, за да го изостави, след като Берта се притесни за квартала. Тогава той се натъкна на стара къща на първостепенна парцел на една от най-хубавите улици на Санта Моника, с изглед към каньона на Санта Моника, с изглед към океана. Още по-примамлива за архитекта, къщата беше неразграничена. Можеше да го събори без вина, давайки му широко платно, с което да работи.

Предизвикателството този път щеше да се различава много от оригиналната къща, не само защото Гери бяха по-стари и искаха както асансьор, така и място за евентуална помощ. Те продължиха да бъдат толкова щастливи в старата си къща, че не бяха сигурни, че наистина искат да се преместят, колкото и разумна да е идеята. Гери, опитвайки се да се ориентира между желанието си да създаде друга къща и амбивалентността, която двамата със съпругата му споделят относно напускането на старата си къща, намери решение. По това време Сам Гери, архитектурен дизайнер, работеше във фирмата на баща си и Франк реши, че той и синът му ще проектират къщата заедно. Ако Берта и Франк решат да не се местят, когато е завършен, те ще го обявят за специален проект и ще го продадат. Нямаше какво да се губи и така или иначе, това би било семейно усилие.

И така беше. Работата на Гери се е развила значително от по-ранната му къща в Санта Моника, която е завършена много преди музея Гугенхайм в Билбао, Испания, концертната зала на Уолт Дисни в Лос Анджелис, фондацията Louis Vuitton в Париж и другите големи проекти, дошли да определят неговото наследство. Тъй като първата къща е била своеобразна дизайнерска лаборатория на по-ранен етап от кариерата си, той искаше новата да отразява настоящите му официални грижи. Сам, който изигра основна роля във фирмата, откакто му беше възложено да работи за дизайна на палата „Serpentine Gallery“ в лондонския Хайд парк през 2008 г., беше дълбоко запознат с всички текущата работа на офиса на Гери, и той замисля дизайн, който съчетава разкошните качества на велика вила с свежата, свежа енергия на една от скулптурните работи на баща му есета. С множество ъглови, двускатни покриви, просторни стъкла и вътрешна структура от тежки диагонални дървени материали от дъгласка ела, подобни на тези във Фондацията Louis Vuitton, къщата има въздухът на модерна версия на хижа Адирондак, по-голяма и по-луксозна от по-старата къща на Гери, но със същото усещане, че сте едновременно нетрадиционен и ентусиазиран приветлив. Сам, решен да бъде по-устойчив от предшественика си, проектира къщата да бъде пасивно охлаждана и включва девет геотермални кладенци, за да осигури енергия за отопление. Като архитектура, тя едновременно празнува идеята за традиционна вила и я подрива: Подобно на голяма част от работата на фирмата, тази къща отказва да избира между комфорт и предизвикателство и изглежда възнамерява да предложи и двете.

С развитието на дизайна „идеята за спец-къщата излезе през прозореца“, каза Берта. „Имаме само една спалня - това не е много спецификация.“ Сам смята, че на баща му никога не би му било удобно да проектира истински специален дом. „Той влизаше и казваше:„ Нека направим това, нека добавим онова “, спомня си Сам. „Продължаваше да става все по-лично и по-забавно.“

Навигирайки между баща си като дизайнерски партньор и майка си като клиент, Сам измисли схема за къща от две отделни части. Първо, с лице към улицата и гледката е голямо предно крило, увито около озеленен вътрешен двор, който Франк нарича „развлекателната площадка“, която той предвижда като място за партита на открито, които могат да се възползват от океана изглед; в предната част на крилото, обърната навън, има голяма всекидневна с високи тавани и трапезария, окачени с известните рибни лампи на Франк като полилеи. Семейна стая, кухня с жив под от плочки - специална заявка от Berta - и кабинет са скрити зад тези големи стаи и гледат към задната градина. На горния етаж, с балкони с изглед към другите стаи и океана, но извън полезрението на посетителите, има разтегнат главен апартамент.


  • Изображението може да съдържа Дървен корпус Сграда Вътрешен интериорен дизайн Хол Подова настилка Твърда дървесина и мебели
  • Изображението може да съдържа къща вила сграда жилищни растения трева басейн басейн и имение
  • Това изображение може да съдържа Подова настилка в стаята на кухненски килим и дърво
1 / 15

Гредите от дъгласова ела оформят трапезарията. Рибни лампи, маса от ламиниран шперплат и кожени пейки от Франк Гери; най-вляво, скулптура Кен Прайс; ваза от камък от Петър Вулкос.


Втората част на къщата е разположена на известно разстояние зад тази конструкция, отделена от обширна градина с скулен басейн и дълга пътека, покрита с решетка от Гери. Задното крило съдържа голяма музикална стая, подходяща за малки концерти с камерна музика, фитнес зала, две стаи за гости и апартамент за дългосрочни посетители, който може да се използва и за помощ на живо.

И Франк, и Берта са любители на класическата музика - откакто Концертната зала на Уолт Дисни беше открита в центъра на Лос Анджелис през 2003 г., те имаха редовни места в Лос Концертите на Анджелиска филхармония - и една от фантазиите му, каза той, е, че ще покани музиканти да свирят в новата къща и може би да останат там като добре. Приятелят на Гери Майкъл Айзнер, за когото проектира павилион в къщата на бившия председател на Дисни близо до Аспен, върна услугата като поръчате направен по поръчка Steinway за музикалната стая на новата къща в цвят по избор на Франк, който се оказа ярък зелено.

„Моята фантазия беше, че Мицуко Учида ще живее там“, каза Франк, имайки предвид известния японско-британски пианист и диригент. „Предлагат й да дойде да играе. И Емануел Акс. "

Досега Gehrys са били домакини на няколко концерта в космоса, включително, казва той, събитие за оркестъра на West-Eastern Divan на Даниел Баренбойм, съставен от израелски и арабски студенти. „Имахме 50 души там и беше наистина страхотно“, каза той.

„Не ме поканихте“, отбеляза Сам.

"Разбира се, че не; никога не каните своя архитект - каза Франк през смях. Той спря за момент. - Е, сега виждате какво трябваше да търпи Сам от мен. Той наистина е бил страхотен партньор и ние направихме къща веднъж в живота. Наистина обичах да работя с него. "

instagram story viewer