Вътре в дизайна на Дейвид Аджайе за Музея на изкуствата в Университета в Ню Принстън

Две години в процес на създаване, порестият дизайн на архитекта ще преоткрие културен център в емблематичния кампус на Ivy League

В историческото ядро ​​на своя кампус, Принстънският университет скоро ще получи нов културен фар. Представен наскоро, дизайнът на неговия музей на изкуството от AD100 и спечелилият кралски златен медал архитект сър Дейвид Аджайе ще го направят създайте пореста, гъвкава сграда, заместител на настоящия дом на колекциите на университета на същата сайт. В сътрудничество с директора на музея Джеймс Стюард и архитектурната фирма Купър Робъртсън, Adjaye предложи реконструкция, която ще удвои квадратурата на съществуващото съоръжение, въведете съвременен дизайн, който препраща към историческите му съседи, и дайте на музея ново усещане за достъпност, когато се отвори в 2024.

Антрето и Grand Stair осигуряват добре дошли и достъп до втория и третия етаж.

Снимка: С любезното съдействие на Adjaye Associates

Съществуващият музей е „кръпка от различни разширения и времена, които са били заварени заедно“, така че навигацията галериите му са трудни и някои пространства са станали по-забележими от други поради видимостта, обяснява Аджае. Сегашната му форма „ограничени кураторски възможности“, добавя университетският архитект Рон Маккой, и „не отговаря на академичните нужди на съвременен преподавателски музей и не разполага със специални пространство за публични събития. " Новата триетажна сграда ще бъде съставена от седем свързани павилиона, които позволяват съществен брой творби да бъдат изложени едновременно в една ниво. В допълнение към създаването на повече възможности за откриване в колекцията, дизайнът планира галерии, които се редуват по размер, намалявайки умората, която еднаквостта може да донесе на посетителя. „Интериорът подобрява разказването на изкуството“, казва Adjaye, който цитира фоайето с тройна височина, свързано със съществуващата библиотека, и Голямата зала, пространство в сърцето на сградата за открита експозиция или лекции като други елементи от новия музей, които ще доближат студентите, преподавателите и посетителите до повече изкуство от всякога преди.

Голямата зала с двойна височина се намира в сърцето на музейния комплекс. Той ще функционира като лекционна зала и пространство за представления и ще бъде домакин на много от по-големите събития в музея.

Снимка: С любезното съдействие на Adjaye Associates

Разположен в центъра на пресечната точка на осите на кампуса и няколко диагонала, музеят е узрял, за да бъде център за събиране. Ограденият характер на съществуващата сграда обаче не предизвиква интерес у минувачите. „Топографията на кампуса в Принстън и морфологията на неговата архитектура отдавна означават, че пространството, подобно на водата, се търкаля свободно по сградите и потоците към езерото Карнеги. Новият дизайн на Художествения музей на университета в Принстън се настанява перфектно в този поток като архипелаг “, обяснява Гай Норденсън, професор на архитектура в Принстънския университет, отбелязвайки също, че тя е „преплетена с околната природа и архитектура, обърната от всички страни, създавайки множество изгледи навън и навътре. " С пропусклив приземен етаж под някои издигнати павилиони, Adjaye е създал „структура от всички фронтове и без гръб“, казва архитект. „Студентите не само могат да тъкат по целия сайт, но има и отношение към останалите сгради на кампуса“ чрез материалността - бронз, стъкло и камък като колегиалната готическа структура на кампуса - и линии на зрение от новата музей.

Новият музеен комплекс, както се вижда от югозападния ъгъл, с Дод Хол вляво; откритите тераси тук ще побират до 2000 души.

Снимка: С любезното съдействие на Adjaye Associates

Adjaye, чийто предишен опит в музея на изкуствата включва Смитсоновия национален музей за афроамериканска история и култура във Вашингтон, окръг Колумбия; Ruby City в Сан Антонио; и Студийният музей в Харлем, вярва, че този дизайн е пример за нов тип учебен музей. Както той обяснява: „Това е синтез на изкуство, учене и социални възможности, които засилват позицията му като едновременно център и културен портал за изкуствата и хуманитарните науки в кампуса и дестинация за посетители около света. "

Четири павилиона, разположени на всеки ъгъл на новия комплекс, ще разполагат с обширни 18 фута височина тавани, дневна светлина, подове от твърда дървесина и таванна система Glulam, която интегрира много от пространството системи.

Снимка: С любезното съдействие на Adjaye Associates
instagram story viewer