Апартамент в Манхатън със зашеметяващи гледки

Вдъхновени от елегантния шик на океанските лайнери от 30-те години, архитект Питър Пейноер и дизайнерът Виктория Хаган преправят резиденция в Манхатън със зашеметяваща гледка към реката

Преглед на слайдшоу

Декоратор Виктория Хаган и архитект Питър Пеноер и двамата са свикнали да работят в голям мащаб. И все пак, двамата вкусови таланти - лидери на собствените им едноименни фирми в Манхатън - бяха поразени от хола на предвоенния апартамент в Ню Йорк на Ийст Ривър, който клиентите имаха наскоро закупено: С дължина 38 фута, с големи прозорци, обърнати на север, изток и юг, пространството отнема гледка към Манхатън, Бруклин, Куинс и водния път По-долу. Впечатлението от костура на 11-ия етаж „е като да си на палубата на страхотен океански кораб на Кунард“, казва съпругът, който със съпругата си е сътрудничил на Хаган в няколко предишни резиденции. Дизайнерът споделя ентусиазма си към стаята, като отбелязва: „Светлината е невероятна“.

Сърцевината на аерата от 3500 квадратни метра обаче беше тъмна и особена. От кацането на частния асансьор входната врата се отвори към малкото фоайе, което гледаше към главната спалня. На няколко крачки беше галерията - скучна кутия с размери 29 на 14 фута с един неудобно поставен прозорец в ъгъла. Ужасна беше и атмосферата на дома - съпругата описва състоянието му тогава като „тъжно, безжизнено и сиво“ - а клиентите приветстваха оценката от Pennoyer и Hagan, че беше поискано обновяване на червата, за да се подобри потока на оформлението, да се актуализират системите и баните и да се добави така необходимото съхранение. Предвид водните гледки на хола, всички бяха на борда, когато Пеноайър предложи преобразяването да се стреми към „а лек класически стил на арт деко, вдъхновен от луксозните кораби от 30-те години, "въпреки че Хаган настоява декорът да има съвременен поведение. „Бяхме повлияни от периода, но не го възпроизведохме буквално“, казва тя.

За начало Пеноер намали галерията с почти наполовина, за да създаде осмоъгълно входно антре, оградено от симетрични коридори, единият водещ направо към хола, а другият към трапезарията и кухнята през широката задна част без прозорци зала. В ъгловите ъгли на осмоъгълника има четири огледални врати със стилизирани стоманени решетки - едната е входната врата, докато останалите крият килери - добавяйки ослепително измерение. Над главата е нов таван на залив, а под краката е шаблонен под, който „празнува отчетливата геометрия на Арт Деко“, казва Пеноер. Хагън обши стените с алабастър изкуствен шагрейн, ограден с черен лак и осветява пространството с позлатени империи с бра и реколта полилей на Сабино. "Има Еха! фактор веднага щом влезете в апартамента ", казва съпругът. Що се отнася до този неудобен ъглов прозорец, той вече е част от малко пространство (наречено inglenook от Pennoyer) че Хагън нарича "много романтично", с бар на едната стена и банкет под прозореца, за да се насладите на изглед.

Всекидневната трябваше да е подходяща както за ежедневна релаксация, така и за грандиозно забавление, а панорамите бяха от голямо значение. Неутралната обстановка беше ключова, така че Хаган започна, като покри стените в квадрати от кремав пергамент, материал, който шепне лукс. Въпреки че съпругът признава, че „се е нуждаел от убедително, за да има козя кожа по стените“, той бързо се научи да оценява как фината му текстура се допълва полираният комин от палисандрово дърво на стаята, чийто стъпаловиден силует напомня небостъргачи в стил Арт Деко и служи като богат фон за Milton Avery живопис.

Три места за сядане с тапицерия по поръчка и винтидж обзавеждане придават уютен въздух на обширната стая и предлагат множество точки за наблюдение на града. „Има гледка от всяко място, където седите“, казва съпругът и добавя, че пространството „има френско деко усещане, което е различно от American Deco, което е по-джазърско. "Коктейлна маса в стила на Émile-Jacques Ruhlmann почива между модерните дивани пред Пожарна. В единия край на стаята са разположени четири клубни стола за оживен разговор. Кръглата маса от противоположната страна и паякообразните столове, обвити с кожа Jacques Adnet, се използват за малки вечери; наблизо са кресла, които някога са украсявали Нормандия.

Сред ремоделиращите предизвикателства на Pennoyer беше как да се направи задната зала („мъртво пространство“, казва той) от трапезарията и кухнята в нещо практично, както и красиво. Решението? Стеснете го в красив коридор с вграден порцеланов шкаф, украсен с реколта решетки, в единия край. (След това части от квадратни кадри бяха получени от кухнята и килерите в основната спалня.) В трапезарията, междувременно, Pennoyer покри едната стена с огледален простор, който отразява еркера с блестящ след пет гледка. Нещо повече, той постави огледалото в граница в стил средновековие, която отеква сребристата рамка около близката митологична картина (творба, която съпругата взе в Аржентина). Лечението спечели пълното одобрение на Хаган. Казва дизайнерът - лакирал останалите стени в блестящо полунощно синьо - „Трапезариите са нощни стаи, така че те трябва да блестят“.

Въпреки че собствениците имат готвач, те искаха кухнята да бъде напълно удобно и подходящо за живеене пространство. „Почти прилича на панелна библиотека“, казва Хаган, позовавайки се на шкафа от дървен дъб, който оформя зоната за закуска. Черно-белите терацови плочки ивици на пода, а над гамата е проектиран от Pennoyer аспиратор от стъкло и стомана, който светва отвътре, сякаш е кула на Джаз Ейдж, която пресича Манхатън силует.

Седейки в хола си по здрач, докато гледката се трансформира от блещукащи градски светлини, собствениците казват, че са очаровани от реката и денем и нощем. „Много е успокояващо, но също така е оживено с преминаващи лодки, а въздухът е пълен със самолети и хеликоптери“, казва съпругът. "Никога не е скучно." И сега нито едно кътче от този завладяващ апартамент.

Вижте още снимки от изискания ремонт.

instagram story viewer