Вътре в новата сграда на пиано на Renzo на музея Уитни

За горещо очаквания нов дом в центъра на Манхатън в музея Уитни, архитект Ренцо Пиано е изградил смела сграда, която обхваща оживената му обстановка

Когато музеят на американското изкуство Уитни представя новия си дом в центъра на Манхатън на 1 май, това ще отбележи кулминацията на повече от десетилетие работа на архитекта на сградата Ренцо Пиано. Първоначално подслушван, за да разшири дългогодишното местоположение на Уитни, проектирано от Марсел Бройер в Горната източна страна, носителят на италианската награда Pritzker е изработен изцяло нова сграда, след като институцията избра да се премести в основен парцел с изглед към река Хъдсън в южния край на популярната High Line парк. Както посетителите ще открият, така очакваното творение на Piano е промяна на играта за музея, предоставяйки голямото, приспособимо интериори, за които тя е жадувала, с приблизително два пъти повече от изложбеното пространство на сградата на Бройер и над 220 000 квадратни метра вътре обща сума. Но преместването също така дава на Уитни нова идентичност, поставяйки го в битката на най-шумния квартал на града за изкуство и архитектура на 21-ви век.

„Ние не просто създавахме подслон за изкуство. Трябваше да вземем предвид и символичната стойност, която проект като този ще има за поколенията “, казва Пиано. „Трябваше да сме смели, да изразим силата на музея за американско изкуство, който по дефиниция резонира с идеите за свобода.“

Със сигурност Пиано знае нещо или две за балансирането на всичко това. През последния половин век той е изпълнил около две дузини музейни проекти - от Центъра Помпиду през 1977 г. в Париж (замислен с тогавашния му партньор, Ричард Роджърс) до колекцията Menil от 1986 г. в Хюстън до обновените музеи на Харвард, които дебютираха в Кеймбридж, Масачузетс, миналото Ноември. По пътя той и неговото студио, Renzo Piano Building Workshop, са си спечелили репутация за създаване на гъвкави светлинни пространства, които предлагат идеални условия за излагане на изкуство.

Уитни по здрач, както се вижда от. Западна магистрала. Снимка от Ед Ледерман

Неговата схема за Уитни, твърди нейният директор Адам Д. Вайнберг, „е най-доброто от Ренцо, смесица между съзерцателната, човешка скала на Менил и машиноподобния характер. на Помпиду. " Индустриален размах се натъква при първото поглеждане на новата сграда, което не е глупост екстериор - облечен в панели от емайлирана стомана - кима към някогашните кланици и складове на околните Meatpacking Област.

Пиано усъвършенства цялостната форма, за да отрази програмата вътре, с галериите и. офиси, разделени на отделни томове. От южната страна на сградата изложбените етажи с постепенно по-малки размери заемат етажи от пет до осем, давайки стъпаловидни нива с тераси, които ще демонстрират алфреско изкуство. (Посетителите могат да се придвижват между тях, като използват поредица от външни стълбища.) Междувременно северната половина, включва административни и кураторски зони, както и вторични пространства, сред които и учебен център за творби на хартия. Последните, като класните стаи и. Театър със 170 места на. трети етаж, е първият за музея.

Ранна скица от. Пиано разкрива сравнителни изследвания между силуета на музея и. околния силует. Снимката е предоставена от работилницата за строеж на пиано Renzo

„Тази сграда не е някакъв луд танцуващ слон“, шегува се Пиано със занижената структура, реализирана в сътрудничество с фирмата Cooper, Robertson & Partners в Манхатън. Но дизайнът, добавя той бързо, „не е просто следствие от обективни обстоятелства. Трябва да ги оформиш. "

Никъде няма това скулптуриране по-фино настроено, отколкото на нивото на улицата, където Пиано издълба голяма част от първия етаж, за да създаване на площад от 8 500 квадратни фута (площ, която без съмнение ще привлече значителен трафик, благодарение на близостта си до Високата Линия). Прозорчевите стени създават усещане за отвореност между него и фоайето, което в допълнение към магазин за сувенири и ресторант, управляван от Дани Майер, разполага с галерия, която е безплатна за обществеността. Този фин пешеходен преход, казва Пиано, „е празник на достъпността на музея“.

Посетителите се изкачват до главните галерии през централно стълбище или един от четирите асансьора с интериори, измислени от покойния художник Ричард Артсвагер. Най-впечатляващото е изложението на петия етаж с площ от 18 000 квадратни метра, най-голямата музейна галерия без колони в Ню Йорк. Още по-забележителни са широките прозорци, които оформят панорами на река Хъдсън на запад и силуета на града на изток. В тази стая, както и в изложбените площи, подовете от регенериран бор предлагат топло допълнение към суровата конструкция.

Облечена в панели от емайлирана стомана, сградата заема парцел с изглед към река Хъдсън в южния край на. популярният парк High Line. Снимка от Тим ​​Шенк

Като цяло Whitney сега може да се похвали с повече от 60 000 квадратни метра вътрешно и външно изложбено пространство, всички те ще бъдат пълни с парчета от постоянната колекция на музея за неговото откриване шоу. Ще последват проучвания на Арчибалд Мотли и Франк Стела, но ще остане на разположение изчерпателна експозиция на над 21 000 произведения на музея (много повече, отколкото някога е позволявала сградата на Бройер). Уайнбърг казва: „Хората, които идват за Роткосите, Колдерите - тези парчета винаги ще бъдат там.“

За персонала на Уитни, новата сграда им дава възможност да работят заедно под един покрив за първи път. „Никой няма да бъде на повече от 50 фута от изкуството“, отбелязва режисьорът. Разбира се, за един ключов член на екипа работата е почти свършена. „Не знам какво ще бъде да не работим с Ренцо“, казва Вайнберг. „Сътрудничим си от почти 11 години.“ Докато Пиано завършва проекта, той го прави с чувство на удовлетворение. Архитектът казва лаконично: „Тук Уитни може по-добре да отпразнува това, което наистина е.“

whitney.org и rpbw.com

instagram story viewer