Обиколете тази необикновена съвременна резиденция в райската долина на Аризона

Архитект Марван Ал Сайед и дизайнерът Ян Шоуърс изработват величествено модерно светилище в пустинята Аризона

Тази статия първоначално се появи в изданието на Architectural Digest от януари 2015 г.

Не много често се чува съвременен архитект да намеква за погребалния храм на египетския фараон Хатшепсут, когато описва вдъхновението за нова къща. Подобно на доста неясната вила на Майорка на скалата Can Lis, проектирана от ръководителя на операта в Сидни Йорн Утзон. Но в контекста на необикновената резиденция в Аризона, която архитектът Марван Ал Сайед и декораторът Ян Душове, създадени за Джоан и Пол Дилейни, тези на пръв поглед тайни референтни точки всъщност правят перфектни смисъл. В допълнение към подобната си обстановка (слънчев скалист пейзаж), строителен материал (камък) и цялостна форма (праволинеен), отстъплението споделя друго, по-малко осезаемо качество с онези неочаквани предшественици - вечно, отвъдното спокойствие.

„Спомням си, че Пол ми каза, че иска къщата да продължи хиляда години“, казва Ал-Сайед, наскоро Трансплантация от Финикс до Лос Анджелис, която беше част от дизайнерския триумвират, отговорен за изумителното Амангири курорт в Юта. "Така че бях заинтригуван от идеята за древна архитектура - нейната тежест, пропорция, величие и същественост."

Едноетажното жилище от 9 000 квадратни метра, което той в крайна сметка е проектирал, седи на девет декара пустинен терен в подножието на планината Мумия (някой каза ли Египет?) В подходящо наречено предградие на Финикс в Райската долина, място, където пресечени червени хълмове хвърлят скалисти сенки върху пейзаж от кактуси сагуаро, растения от алое вера и креозот храсти. Приближавайки къщата от предната алея, човек е посрещнат от външната страна на покер с варовикови блокове. С малко намек за това, което се крие отвъд, котата може лесно да бъде объркана за фасадата на формулирана модернистична кутия.

Всички подобни представи обаче бързо изчезват, тъй като входното шествие води през полузатворен коридор директно в славен двор. Направо се намират основните развлекателни зони - дневната и трапезарията, както и художествена галерия, но посетителите имат предвид да спрете в това подобно на оазис приемно пространство, засадено с мескитни дървета и подчертано от това, което изглежда огромно отразяващо басейн. В рамка от черен гранит, водната характеристика всъщност е десет фута дълбок безкраен басейн, който каскадира над далечната си стена в плитък басейн отдолу.

Фланкиращи басейна са две лоджии - едната от главния апартамент, а другата от гостите - очертани от варовикови бриз-солеили, които оркестрират постоянно променящ се танц на отразена светлина. "Използвах варовик както за пода на двора, така и за повечето стени, за да подчертая идеята за къщата като конфигурация на взаимосвързани павилиони с различна степен на експозиция ", казва архитектът, отбелязвайки светещото, но земно качество на камъка. "Използването на един материал навсякъде има успокояващ ефект - дава ви лукса да настроите какофонията на външния свят."


  • Изображението може да съдържа басейн и басейн, басейн и сграда и архитектура
  • Изображението може да съдържа Човек настилка Дърво Дрехи Обувки Обувки Облекло Под Твърда дървесина Шперплат Костюм и палто
  • Изображението може да съдържа жилищно имение на сградата на вилата и Hacienda
1 / 14

Спокойното отстъпление на Джоан и Пол Дилейни извън Финикс е създадено от архитектурната фирма на Marwan Al-Sayed и декорирано от Jan Showers & Assoc.


За Delaney, чието основно местожителство е определено по-традиционен дом във Флагстаф, на два часа север, Al-Sayed's съблазнително минималистичен състав на вътрешни и външни пространства задоволи желанието им за убежище, което надхвърля периода и стил. „Искахме усещането, че каменните конструкции може да са имали различен живот в миналото, почти сякаш някой просто е добавил стъклени стени и покрив, за да създаде къща“, обяснява Пол.

Предизвикателството за закаляване на мускулестата архитектура с нюанси, текстура и цвят се падна на Showers, дългогодишният декоратор на двойката, базиран в Далас. „Делейърите имат много взискателно око за мебели. Те обичат да смесват свежи, скроени парчета с предмети, които имат силно скулптурно присъствие ", казва тя и добавя, че не се притесняват от случайните нотки на буйна красота. "Колко мъже биха ви позволили да поставите масивен полилей от муранско стъкло от патладжан върху билярдната им маса?"

През осемте години, необходими за реализирането на проекта (две и половина, изразходвани за строителство), Душове сглоби колекция от гъсти реколта съкровища по време на чести пътувания до пазаруване до Ню Йорк и Париж. Тя подреди разнообразните находки в ансамбли, които са едновременно изискани и игриви. Белгийски бронзов полилей от около 1970 г. виси над маса от розово дърво от 40-те години в трапезарията. Реколта на Venini от златни и прозрачни стъклени тръби компенсира маса от джакаранда от бразилския майстор Серджо Родригес в галерията. А в хола комплект от френски дъбови фотьойли от 40-те години, облечени в оригиналната им кожа, е съпоставен с бронзова коктейлна маса с глава на овен и чифт конзоли от ебонизирано дърво с позлатени акценти и опалиново стъкло върхове.

Душовете също така поставиха набор от многоцветни килими Oushak, Tabriz и Agra на върха на широки дъски от бял дъб на дома, за да омекотят пространствата. „Мисля, че новите къщи често се нуждаят от антики повече от старите къщи“, смята тя. Въпреки това повечето стаи са анимирани и от смели съвременни произведения на изкуството, включително мащабни картини на Тери Уинтерс, Робърт Териен, Калъм Инес и Лий Уфан.

Неочаквано сърдечният съюз на строга, обгръщаща архитектура, изискано обзавеждане и поразителни произведения на изкуството даде дом, който е подчертано модерен по отношение на чувствителността и конструкцията, но изглежда почти вечен, напълно съвпадащ със слънцето, небето и древната пустиня пейзаж. „Не се интересуваме от домашните театри, алеите за боулинг, пещерите за хора или ефектните колекции от автомобили“, казва Джоан. „Всички посягахме към нещо по-възвишено.“

instagram story viewer