Тайните на Лувъра в Париж

Еднократната крепост е преживяла дълга и завладяваща история - дори преди някое произведение на изкуството да е окачено на стените ѝ

В чест на 100-ия рожден ден на архитект И. М. Пей, ние се потопихме в историята на Лувър: културен център, който го предшества с около 700 години, но който дължи голяма част от сегашната си жизненост на ремонтите си през 1980-те.

Първо обаче, нека се върнем назад във времето. Музеят датира от 12-ти век, когато е построен като крепост - факт, който много хора първо не биха асоциирали за евентуалния дом на Мона Лиза.

Някога в залите му се е намирал странен кралски ритуал:

Преди Лувърът да е бил музей, той е бил кралска резиденция, дом на няколко поколения крале. Крал Хенри IV беше сред тях - и той извърши кралски ритуал, известен като Кралското докосване в залите на Лувъра.

Смятало се е, че френските кралски особи по това време са имали дадена от Бога власт да управляват. Една такава божествена подкрепа? Способността да лекува болести - като подути лимфни възли, страничен ефект от туберкулоза - само с едно докосване. И така, Хенри IV прие болни от туберкулоза в една от залите на Лувъра, като помаза болните с светена вода, докато тонира, „Le roy te touché, dieu te guerit“ („Царят те докосва, Бог лекува ти").

Той е пионер в концепцията за публично изкуство:

Съвременните парижки художници, които прекарват часове в скици в Лувъра, могат да говорят в разговор да живеят там. Но през 17 и 18 век художниците наистина са живели в Лувъра.

Преди Луи XIV да заеме трона, няколко поколения кралски особи са се обадили в Лувъра. Но когато кралят Слънце избра да се премести във Версай в края на 17-ти век, това позволи на художниците да се преместят. Там те обменяха идеи, копираха картини и работеха по собствени проекти.

Скоро сградата се превърна в ядро ​​за света на изкуството. След Френската революция (1789-1799) Лувърът официално е превърнат от дворец в обществен музей. Тогава разрешаването на публичен достъп до велики произведения на изкуството беше нова концепция - тази, която очевидно имаше прилепваща сила. Музеят работи в десетдневната седмица на Френската революция: първите шест дни от седмицата бяха за само за художници, следващите трима предлагаха достъп за обществеността, а последният ден беше запазен за ремонт.

Стъклената пирамида на Pei трябваше да се съчетае с пейзажа, а не да се бори с него:

Клири, Лувърът има богата история - и модернизирането на сграда с толкова значимо минало не е малко начинание. Така през 1983 г., когато френският президент Франсоа Митеран призова Пей да съживи болната сграда, архитектът отне известно време, размишлявайки върху проекта си.

Пей пази проекта в тайна от собствения си екип в продължение на четири месеца и предприема няколко тайни пътувания до музея, преди да изготви чертежи. Когато най-накрая сложи химикалка на хартия, плановете му включваха нов вход, мрежа от стаи, които да направят музеите по-приятни (информационен център, кафене) и, прочуто, стъклената пирамида.

По това време парижани бяха скандализирани, когато дизайнът беше представен. Пирамидата на Pei беше „гигантска, разрушителна приспособление“ като едно Ню Йорк Таймс критик написа през 1985г. Преобладаващото чувство по онова време беше, че пирамидата на Пей е модернистичен проблясък на очите, стърчащ ярко срещу бароковата му обстановка.

Но може би критиците на Пей щяха да бъдат по-кротки, ако знаеха колко щателно той се опитваше да омъжи дизайна си за неговия пейзаж.

Както си спомня Майкъл Флин, архитект от екипа на Пей Списание Архитект, Pei искаше стъклото да бъде „супер-ясно“ - така че ако надникнете през него, чашата няма да „промени възприятието ви за цвета на съществуващите сгради. " Прозрачното стъкло не звучи като висока поръчка, но по това време повечето стъкла, използвани в сградите, имаха зеленикав цвят оттенък. Намирането на идеално прозрачно стъкло беше „много работа“, каза Флин.

Когато проектира пирамидата, архитект И. М. Пей внимаваше да запази структурата под околните сгради, като гарантира, че модерното допълнение ще бъде възможно най-ненатрапчиво.

Снимка: Гети изображения

Проектирането на рамката беше не по-малко трудоемко. Пей искаше да съобрази метала с цвета на покривите на околните сгради. Оказа се, че тези сгради са носили 11 нюанса сиво - така че последвали дълги разговори за това кой оттенък да изберат.

И накрая, размерът. Проведено е проучване на височината на пирамидата спрямо съществуващите сгради. Пирамидата, според Pei, е проектирана да падне под определена линия, така че да не стърчи над покривите. Архитектът наистина искаше парчето да бъде възможно най-ненатрапчиво - което не спря противоречието, но помага да го контекстуализира.

instagram story viewer