Инсталацията на New Chicago Art на Olafur Eliasson улавя променящата се слънчева светлина и променящия се климат

Международно известни художникът Олафур Елиасон, най-известен с отразяващи, пълни със светлина, мащабни инсталации, които подканват зрителя да помисли визуално възприятие и физическо присъствие, разкрива първото си публично произведение на изкуството в центъра на Чикаго вчера. По поръчка на компания за инвестиции и управление на недвижими имоти EQ Office в сътрудничество с кураторски партньор Проекти на CNL, Eliasson’s Стена на атмосферните вълни е инсталиран на видно място за публично гледане на булевард Джаксън с лице към уличната фасада на историческия Кулата на Уилис.

Почти 2000 прахообразни извити стоманени плочки в различни нюанси на допълващи се сини и зелени са подредени в пъстри шестоъгълни шарки, за да се създаде мащабната инсталация. Подобно на разгърната, многостранна призма, външният вид на произведението ще се промени с променящата се слънчева светлина, сезоните на годината, времето на деня и позициите на минувачите. Осветено през нощта с проблясъци светлина, надничащи през цепнатините на плочките, произведението може да се гледа и по здрач и след това.

Стена на атмосферните вълни е вдъхновен от околностите на река Чикаго отсреща, както и близкото езеро Мичиган - само на една миля пеша от Anish Kapoor’s известен Облачна порта скулптура (в разговорно известен като боб) и известната Институт за изкуство в Чикаго. Художникът подробно описва мотивацията и вдъхновението си в съобщение: „Вдъхновен от непредсказуемото време, на което бях свидетел, раздвижвайки повърхността на езерото Мичиган, Стена на атмосферните вълни изглежда се променя според вашата позиция и от времето на деня и годината. Това, което виждаме, зависи от нашата гледна точка: Разбирането на това е важна стъпка към осъзнаването, че можем да променим реалността. " 

Колкото и да е почит към естествената красота на съседните водоеми, работата също е признание за постоянния интерес на Елиасон да обмисли и насочи вниманието към ефектите от климата промяна. През 2019 г. художникът е назначен за посланик на добра воля на Програмата за развитие на ООН за климатичните действия и целите за устойчиво развитие.

Стена на атмосферните вълни е част от ремонта на EQ Office за 500 милиона долара на Willis Tower, проектиран и завършен през 70-те години от известната архитектурна фирма Skidmore, Owings & Merrill. Забележително е, че някога е била възхвалявана като най-високата сграда в света. Част от целта на ремонта, който се очаква да бъде завършен през лятото на 2021 г., включва напредък в технологиите за устойчивост и възобновяема енергия. Просто още една причина, поради която работата е поставена, за да помогне за по-светло и по-изпълнено със светлина бъдеще.

Изглед отблизо на произведението, с кула на Уилис, видяна да се издига във фонов режим.

Снимка: Дарис Лий Харис
instagram story viewer