Калифорнийският дом на Рон Радзинер работи в перфектна хармония със заобикалящата го среда

Архитект Рон Радзинер проектира собствения си семеен дом като композиция от дълги, постни обеми, които се променят и отварят в отговор на залесения от него лос Анджелис

Може разумно да се очаква собствената къща на архитект да направи изявление и за тази цел домът Рон Радзинер създаден за себе си, съпругата му, дизайнер на графични и бижутерий Робин Котъл и децата им Ашер и Лекси, не разочарова. Разположена на горист парцел в каньона Мандевил в Лос Анджелис, структурата декларира своите принципи sotto voce: простота на линия, икономичност на формата, яснота на материалите, хармония с природата. Това е съобщение, познато на всеки, който е проследил работата на Мармол Радзинер, фирмата за дизайн / изграждане Radziner, основана с Лео Мармол през 1989 г., която е известна както със звездни реставрации на важни модернистични къщи, така и с фини детайлни съвременни творения.

„Частта за всеки архитектурен дизайн е продиктувана от обекта. Да, с Робин обсъдихме стаите, от които се нуждаехме, как искаме да живеем и т.н. Но формата на къщата е еволюирала от основните съображения за това как тя седи на земята и как обхваща дърветата и гледките “, казва Радзинер.

В случая с новия дом на семейството, мястото, избрано от Радзинер и Котъл, е абсолютно различно от относително градските парцели, които са обитавали в миналото. „Живеехме във Венеция [Калифорния] близо 25 години и, честно казано, го обичахме. Можехме да караме колелата си до повечето места. Но пътуването до училището на Ашер и Лекси беше твърде дълго и изтощително “, обяснява Котъл, повтаряйки познатия плач на много измъчени от трафика Анджеленос. „Животът в каньона определено е промяна. Усещането е като да живееш в парк “, добавя тя.

Яворовите дървета, разпръснати из имота, задават тон на буколичното изживяване. „Вмъкването на къщата в обекта беше като да измислиш пъзел. Проектирах къщата като серия от плъзгащи се равнини и правоъгълни обеми, които спират и започват да побират дърветата “, отбелязва Радзинер. „Също така реших да проуча идеята да направя къща само с тъмни материали. За момента имам достатъчно хрупкави бели стени. "

Палитрата включва тънки, ръчно изработени тухли, внесени от Дания, в тъмно сив цвят; техните леки несъвършенства придават на материала органичен ръб, който се чувства подходящ за обекта. Докато тухлените стени закотвят къщата към земята на нивото на земята, горният етаж - опъната, правоъгълна композиция от цинкови панели и стъклени стени - изглежда се носи. Вътрешните стени са облечени по различен начин в опушен дъб, изрязан с пукнатини, и леко крехка мазилка, която поема кадифен отлив, когато улавя светлината. „Обичам преживяването от преместване от сравнително тъмни пространства в заливани със светлина помещения. Входът, например, е малко затворен, но след това излизате пред светлата отвореност на дневната / трапезарията / кухнята. Изведнъж всичко е дървета и светлина “, казва Радзинер.


  • Семейната стая.
  • Кухненският остров.
  • Семейната стая.
1 / 7
Слънчевата светлина се излива в голямата стая; Тони Луис рисуване; по поръчка кредит, ваза от Адам Силвърман и реколта мексиканска скулптура.

Масивните стъклени плъзгачи свързват обемния приземен етаж с външна палуба и басейн в типично жеста отвътре навън в Лос Анджелис. Радзинер поддържаше лекия наклон на топографията и издигна басейна на три метра от сушата, за пореден път създавайки впечатление на структура, плаваща над земята. Самостоятелна тухлена стена с външна камина определя ръба на външната стая.

„Чувството е, че прекарваме толкова време навън, колкото и вътре. Тук е по-топло, отколкото във Венеция, така че това помага “, казва Котъл, като отново се позовава на любимата морска общност, която тя и Радзинер изоставят заради времето, трафика и здравия разум. На въпрос дали планират да се върнат във Венеция, след като Ашер и Лекси заминат за колеж, двойката размишлява. „Определено мислим за това“, предлага Радзинер. „Но тук ни харесва... за сега."

instagram story viewer