Вътре в дома в Мелбърн Това е модерен обрат на часовник с кукувица

Какво получавате, когато се вдъхновявате от часовник с кукувица, японска архитектура и очарователните качества на историческите домове от еруанската епоха? Последният жилищен проект от гениите в Рара Архитектура. Прякор Къща с кукувица след часовника си, този дом с две спални и две бани във Footscray, Австралия, квартал точно извън Мелбърн центъра на града, е отличен пример за вземане на датиран дом и превръщането му в нещо ново и вълнуващо, като същевременно празнува тъканта на съществуващата структура.

ПРЕДИ: Оригиналната конструкция имаше класическа едуардианска вила с малко оформление, включваща една тъмна спалня отпред, двускатен покрив, външен вид на дъската и околна веранда. В актуализацията Уесли премести верандата по-далеч, успявайки да внесе повече естествена светлина в предната спалня.

„Footscray бавно претърпява много джентрификация през последните две десетилетия“, казва архитект Уесли Спенсър. „И с близостта си до толкова много ресторанти и пазаруване, стойностите на имотите скочиха рязко.“ Но собствениците на къщи Нейтън Смит и Иман Хасан знаеха, че някой ден ще струват доста много и се възползваха от шанса да живеят в оживения живот предградие.

Построен в началото на 20-ти век, домът е класическа едуардска вила с малко оформление, включително една тъмна спалня отпред, двускатен покрив, екстериор на дъската и обкръжение веранда. И докато двойката се влюби в историческите качества на дома, те се нуждаеха от повече пространство. Домът се нуждаеше и от някои основни структурни подобрения. „Можете да видите между дъските на пода и да видите мръсотията под къщата“, казва Уесли.

Първоначално двойката помоли архитекта за добавяне на гръб, типично за австралийските ремодели, но поради необходимото количество реконструкция, строителят реши, че би било по-рентабилно просто да разруши оригинална къща. Отне много убедително, но в крайна сметка те се съгласиха на изцяло нова къща, която оставаше на бюджета и беше в съответствие със стандартите за характер на квартала.

Всички домове на улицата са построени в началото на 1900 г. и по този начин този нов дизайн трябваше да включва кимване към първоначалните исторически елементи. Модерният дизайн беше наред със съвета на квартала, но това не можеше да бъде неприятна разлика, нещо, което всъщност се оказа доста предизвикателство по време на първоначалния дизайн.

„Първата рисунка излезе твърде модерна“, спомня си Уесли. „Имахме само 24 часа, за да осигурим нещо, което те биха приели или преминали през друг процес от шест до седем месеца.“

Една от онези конкретни исторически подробности, които съветът поиска, беше веранда - или поне нещо, наподобяващо такава. Много къщи в Австралия имат ги, но те засенчват предните прозорци, което кара първата спалня в едуардово оформление да е тъмна. „Този ​​стил беше често срещан и установен, когато дойдоха първите заселници, защото беше толкова горещо“, казва той. "Тогава те продължиха да строят по този начин в Мелбърн."

Стълбата до кухнята води до издигнато складово / офисно пространство.

За да успокоите съвета, поддържайте вътрешността светла и ярка и дайте на собствениците на жилището допълнително стая, която пожелаха, той реши да запази общия план на етажа същия и да добави таванско помещение за съхранение / офис пространство. Новият вход е покрит със светлосиня боя и облечен в дървен материал, завързващ се в спокойната предна спалня, а след това и в дома се отваря към красиво, изпълнено с цветове жилищно пространство, включително ярко оранжева задна стена, издигнат мецанин и отворена концепция кухня.

За главната спалня, която винаги щеше да бъде тъмно поради липса на прозорец, Уесли измисли умен хак, който често се използва в древни гробници и параклиси. „От живопис стените са тъмни, поглъща светлина, тъмнина и сянка, така че окото не осъзнава, че стаята е тъмна “, казва той. Златният полилей над леглото имитира звездите на нощното небе.

И макар домът да е значително отклонение от това, как е изглеждал някога, той все още се вписва идеално в неговите историческа обстановка и е отлична игра на модернизма с уникални детайли, които го правят много специален пространство.

„Нищо в този проект не се прави на стар“, казва Уесли. "Това е просто модерна интерпретация на това, което беше там."

instagram story viewer