DSpace с уважение обновява проектиран от SOM дом в Чикаго

Двуетажната резиденция в Стария град, първоначално проектирана през 1972 г., е получила модерен лифтинг на лицето, който зачита своите корени

Чикаго е пълен с невероятна архитектура, от извисяващи се небостъргачи до модерни градски къщи. В крайна сметка има цяла архитектурна школа, кръстена на града. Една от най-важните фирми на архитектурната сцена в града със сигурност е Skidmore, Owings & Merrill. В допълнение към сгради като кулата на Уилис, фирмата е проектирала и този красив двуетажен дом в Стария град през 1972 година. Десетилетия след като беше завършен, настоящият собственик на дома Том Кехоу обновява интериора от дизайнерската фирма dSpace. AD PRO разговаря с Кевин Тукумидис, директор на dSpace, за да научи повече за проекта.

Изглед към атриума.

Снимка: Тони Солури Фотография

Какво беше да проектираш интериора за дом с толкова много история?

Имаше много погледи към този проект, така че беше важно да бъдете внимателни относно ремонта. Въпреки че не се изисква, ние ангажирахме отдела за забележителности за неговия опит.

Поддържахте много от оригиналните елементи, най-вече двуетажния атриум и стоманеното стълбище, което е вдъхновено от дизайна на Mies van der Rohe от 1951 г. за Клуба на изкуствата на Чикаго.

Цялата къща е съсредоточена около този атриум, така че искахме да запазим оригиналния дизайн на Брус Греъм. Направихме някои малки промени. На втория етаж заменихме парапета от гипсокартон със стъкло, отваряйки гледките и вкарвайки светлина.

Направихте сравнително малко промени в плана на пода, но преместихте камината в хола. Защо?

Преместихме камината, за да се открие гледка към двора. Когато живеете в Чикаго и имате късмета да имате външно пространство, е важно да увеличите максимално връзката между интериора и екстериора. Сега камината е разположена между два прозореца и ние удължихме комина до 18-футовия таван и го облякохме с кенийски черен мрамор, което го превърна в силна фокусна точка.

Мраморът е изпъкнал в целия интериор, покривайки стени в атриума, кухнята и трапезарията.

Той беше вдъхновен от палата на Барселона на Mies van der Rohe и ние почувствахме, че е подходящ заради стълбището на Mies. Тъмният черен мрамор определя обемите и е лесно за очите в толкова светло пространство.

Как бихте обобщили този опит?

Това беше възнаграждаващ проект и ние се чувстваме щастливи, че бяхме част от него. Нашият клиент беше толкова признателен за работата, че настоя фирмата ни да организира парти в къщата. Присъстваха повече от 100 души и тя функционираше грандиозно. Целият проект беше наистина невероятно изживяване.

Още от AD PRO:Инстаграмът направи ли дизайна по-добър?

Регистрирайте се за бюлетина AD PRO за всички новини за дизайна, които трябва да знаете

instagram story viewer