Резиденция в Северна Каролина се превръща в архитектурен експонат

Арестуваща аерия в Северна Каролина от архитектурната фирма Gluck + излъчва топло модернистично хладно, докато хармонизира със своя фон Blue Ridge Mountain

Тази статия първоначално се появи в изданието на Architectural Digest от август 2014 г.

Всеки архитект, поръчан да проектира планински дом, който е съпричастен към обстановката, е изправен пред същото предизвикателство: как да се примирим със самия връх - скалата, котата, климата, склона, гледка. Въпреки неизбежния стремеж към триумф над топографията чрез изграждане на върха, приемането на по-скромно настаняване понякога може да бъде по-добър път за постигане на домашно блаженство в облаците.

Помислете за необикновената къща, замислена от базираната в Ню Йорк архитектурна фирма Gluck + в планината Blue Ridge в Северна Каролина. Разположен доста под най-високата точка на имота, на ръба на потънала ливада, оградена с дървета и близо до пропаст със стомилна гледка към ярките светлини на Шарлот, резиденцията постига елегантен баланс между експозиция и защита, между великолепен блясък и заземен почивка. Всичко това беше постигнато, като се придържаха към екологичните стандарти, достатъчно строги, за да спечелят на проекта сертификат LEED Silver.

Клиентът, бизнес директор, запознат с изобретателската работа на Gluck + чрез къщи, проектирани за негови приятели, ангажиран основател на фирма Питър Глюк и неговият син, главният Томас Глюк, за да създадат приветлив, но нетрадиционен отстъп за три поколения от далечния си семейство. „Искаше нещо модерно и удобно, място, което да бъде наистина специално“, казва Питър. „Измислихме съвременна интерпретация на естетиката на скалите и дървените трупи, при която сложността и богатството на пространствата отговарят директно на пейзажа.“

За да минимизират визуалното въздействие на къщата с площ от 14 000 квадратни метра, те я измислят като поредица от ниски, свързани обеми, разположени една до друга по линията на билото. Основният павилион съдържа отворена всекидневна, трапезария и кухня на нивото на входа, като основният апартамент, басейн, домашно кино и фитнес са на един етаж надолу. Издълбаването на последните пространства от склона отдолу дава вид, от ливадната страна, на една история. Две други квазинезависими структури - които Глюците наричат ​​каюти - предлагат по три спални на място за онези моменти, когато целият клан на клиента е сглобен.

Основната организираща функция на дома, както концептуално, така и физически, е стена от бял дъб, подредена, която се простира през интериора и навлиза в пейзажа и отразява плътната форма и стакато ритмите на масивни купчини дървесина, които се стремят да изсъхнат - често срещана гледка в регион, където дърводобивът и производството на мебели отдавна са опори. Този гръбнак представлява едната страна на затворен коридор, който свързва павилионите за гости с основната сграда. Залата е проектирана така, че да прилича на външен проход, с циклопски павета от естествен цепнатият камък, множество капандури, гъсталаци от бръшлян, засадени по части от дъбовата стена, и стъклени простори от пода до тавана, които гледат към поляната.


  • Изображението може да съдържа Жилище Сграда Дърво Растение Природа На открито Вила Къща Ела Abies Провинция и подслон
  • Изображението може да съдържа тревна площ на трева и голф игрище
  • Изображението може да съдържа Мебелна маса Интериорен дизайн Вътрешна всекидневна Подова настилка Жилищна сграда и декорация на дома
1 / 9

Архитект Питър Глюк и синът му Томас са проектирали това смело съвременно отстъпление в планината Blue Ridge в Северна Каролина за бизнесмен и семейството му. Резиденцията е декорирана от Хорхе Росо Архитектура / Интериори; Ландшафтните архитекти и проектанти на Starr Whitehouse усъвършенстваха основанията.


„Бяхме хипнотизирани от изображения на подредени дървен материал, но превръщането на идеята в завършен продукт изискваше много умения“, обяснява Томас. За да възпроизведат ефекта, Glucks си сътрудничат с регионални дърводелци, работници на дъскорезници и производители, за да оформят сложна формация, състояща се от хиляди парчета дъб. „Успяхме да създадем нещо с истинско качество, което е обвързано с общността“, казва той.

На изкопаното долно ниво на къщата зигзагообразна стена от апалашки камък очертава разнообразието от места за отдих, както и просторната главна баня. Подобно на дъбовия си колега горе, здравата каменна равнина се простира навън, допълнително подчертавайки съществената връзка между структурата и терена. Това желание за приближаване на жилището и семейството до природата се изразява и в екосъзнателните дизайнерски решения на Glucks, които осигуряват LEED сертификацията на резиденцията. Вятърна турбина с мощност от 15 киловата, геотермални кладенци за отопление и охлаждане, зелени покриви и обширни слънчеви жалузи се комбинират, за да дадат ваканционния дом нулев въглероден отпечатък.

Междувременно декорът се отдава както на страхотно въображаемата сграда, така и на обекта. „Ние обзаведохме по-голямата част от къщата, защото невероятните гледки са истинските звезди на шоуто“, казва интериорният дизайнер със седалище в Маями Хорхе Росо. "Но добавихме достатъчно меки щрихи, които да служат като фолио към мощната архитектура и да накарат мястото да се чувства комфортно." Мъхови зелени, земни неутрални и дълбоки сиви, които кимват към околния пейзаж, са оживени от пронизващи алени нотки, включително входната врата. Също така визуален интерес представляват различни произведения на изкуството, специфични за сайта, като групата от 150 картини със смесена медия в чаши на Петри от Клари Рейс, които се показват в зала близо до входа.

За Glucks успехът на проекта в Северна Каролина се крие в целенасоченото и изключително значимо сближаване между природата и архитектурата. Привличащи вниманието детайли като конзолна седалка на прозореца, която изглежда витае срещу стъклените стени на голямата стая - „структурна обиколка на силата“, според Петър - засилва вълнението, което може да се намери в планинския живот, докато чувствителното планиране позволява на архитектите да запазят красотата на съществуващите поляна.

„Това беше нашата цел - да оптимизираме този невероятен сайт за различни преживявания и различни групи от посетители“, казва Томас. "Ключът беше да се прегърне планината, вместо да се борим с нея."

instagram story viewer