Съвременна вила в Лос Анджелис от Майкъл Лерер

Известният архитект занаятва уникален дом от стъкло и стомана, изкусно в унисон с аркадските си околности

Тази статия първоначално се появи в изданието от юли 2012 г. на Architectural Digest.

Архитектите имат свой собствен език. Те говорят за пространството в термини, които могат да изглеждат тайни или дори кабалистични за непрактикуващите, като очертават неуловимите понятия като мащаб, пропорция и баланс с думи като дата и обкръжение. Стените не са просто стени, те са мембрани или кожи. Плъзгащите се врати са пропускливи граници. А в случай на поразителна модерна къща този архитект Майкъл Б. Лерер проектирани в анклав в Западен Лос Анджелис, подовете се превръщат в възможност за медитация върху „плоскостта“, както той казва, а огледалата са средство за „дематериализиране на това, което е твърдо и кое е пространство“.

Владението на Лерер в езиковата франка на архитектурната академия обаче не помрачава прагматичните цели на неговото начинание. „Пространствената строгост е важна, защото се превръща в осезаем човешки опит. Това чувство за дълбок ред прави радостта по-дълбока. Не става въпрос за теория “, настоява той.

В едно отношение този епичен проект, в процес на създаване от 13 години, е съвсем ясен. Клиенти на Лерер - той е пенсиониран бизнесмен и скулптор, обсебен от чувствеността на камъка, тя е бивш ландшафтен дизайнер и запален градинар - искаше жилище, изпълнено със светлина, което да се чувства сякаш е част от обстановката, защитено парче земя, изпълнено със стари растения дървета. Двойката живее в къща от 50-те години в имота от 1976 г. насам; те са предприели два ремонта за около две десетилетия, преди да открият работата на Лерер по време на случайно местно архитектурно турне през 1999 г. Двойката хареса това, което видяха, и в кратък срок се свързаха с него относно възможността да разширят трапезарията си. Това искане накара да се заговори за изграждане на по-голяма кухня и оттам комисията засне в това, което Лерер характеризира като „13-годишен разговор“, последните пет години от които бяха прекарани в строителството след разрушаването на оригинала къща.

„Обичам Гети и процесията на космоса след космоса там. Цялото място просто ми говори “, казва съпругата, визирайки модернистичната цитадела на Ричард Майер в културата в близкото Брентууд. „Майкъл е магьосник с този вид чиста архитектура, особено в способността си да внася природа.“

Лерер възприема идеята за живот на закрито / на открито, която е толкова важна за начина на живот в Лос Анджелис, и я интерпретира на три етажа, Структура от 13 000 квадратни метра, чиито масивни плъзгащи се и въртящи се стъклени стени, врати и прозорци превръщат вътрешните пространства в истински павилиони на открито. Всекидневната е може би най-истинският израз на подхода на архитекта. Шест подвижни стъклени панела за стена, простиращи се на 42 фута, могат да бъдат оградени в една купчина, което ефективно прави стаята част от съседната градинска тераса. Земна равнина от варовик Алхамбра минава между закрито и навън, прагът й е почти невидим. Решението на клиентите да оформят къщата изцяло в стомана направи тези характеристики възможни и също така разрешени Lehrer да плава няколко стационарни вътрешни стени над ленти от стъкло, които се простират на 30 инча нагоре от етаж.


  • Прибиращите се стъклени стени отличават спокойната всекидневна на къща в Лос Анджелис от Lehrer Architects LA
  • Хоризонталните зърнени кленови ламперии и кухненските шкафове от неръждаема стомана, качулки и мивки са на Bulthaup ...
  • Двор с чакъл с величествен корков дъб предлага достъп до резиденцията от три страни
1 / 7

Прибиращите се стъклени стени отличават спокойната всекидневна на къща в Лос Анджелис от Lehrer Architects LA, с декор на JoAnne Brosnahan от Unique Custom Interiors. Временна маса на Kravet е обградена от изработени по поръчка столове в кожа Jerry Pair; коктейлната маса е на Дж. Робърт Скот, а картината е на Ernö Tolvaly.


Служещото устройство за организиране на резиденцията е дълъг 200 фута, увенчан с покривна светлина „гръбначен стълб“, който пътува от север на юг от входното антре до главната баня. Зоните за дневна, трапезария и закуска са разположени по този централен канал, както и облицовани с двойна височина клен кухня и семейна стая, които събират естествено осветление от капандури, както и стъклени стени, обърнати към тераса.

„Къщата е тук, за да очертае пейзажа и да пропусне светлина“, обяснява Лерер. „Можете да видите красивите градини и дървета, където и да се намирате. Самата структура присъства, разбира се, но почти случайно. " От всички страни пътеките криволичат през тревисти околностите, включително сложна зеленчукова градина и приветливи места, от които да се насладите на резюмето на съпруга скулптури на открито.

Умишлено сдържаната, почти минималистична схема на обзавеждане от JoAnne Brosnahan от Уникален потребителски интериор признава първенството на пейзажа в йерархията. „Клиентите харесват успокояващи и удобни неща, но те не искаха милион възглавници и аксесоари“, казва тя. „Предпочитат да имат по-малко значителни парчета, които да подчертават архитектурата и да подобряват преживяването от живота сред природата.“ Плочи от оникс и мрамор, подбран от собствениците на жилища от кариерите на Пиетрасанта, Италия, създават шепа бравурни моменти в рамките на дискретно интериори. Богато жилестите панели са разположени най-вече като плотове за барове и бани, както и за стени за душ, въпреки че един лист кехлибарен оникс е окачен като картина в антрето. „Аз абсолютно обичам камъка и изпитвам голямо уважение към майсторите, които наистина знаят как да обработват материала“, казва съпругът. „Каменните приложения тук са виртуозни изпълнения.“

В крайна сметка както натрапчивият фокус на Lehrer, така и на изпълнителя Dan Andrews върху подравняванията, осите и материалите е незабележим за гостите - какъвто трябва да бъде, според архитекта. "Тази къща е толкова необикновена, защото няма компромиси в строителството, няма места за изхвърляне и няма произволни решения", отбелязва той. „Удоволствието е въпрос на екстремни гравитации - трябва да го усетите, без да усещате усилието, което го е предизвикало.“

instagram story viewer