Този апартамент в Париж от Mustache Design е бил гараж на механик

Повечето план с отворен етаж домовете не приличат на тези на Стефан Ариуберге и Масимилиано Йорио и те предпочитат така. В продължение на две години двойката напразно търсеше идеалния апартамент в Париж, докато приятел, дизайнерът Матали Красет, им разказа за пространство, което се продава на нейната улица. Разположен е на приземния етаж на сграда от 20-ти век в задната част на двора първоначално автосервизна работилница и турска баня - и в „много хаотично“ състояние, когато отидоха да го видя. Но Стефан и Масимилиано се интересуваха от потенциала и възможностите, а не от готов дом. Като основатели на френската мебелна компания Мустак, те създадоха име за себе си, като вдъхнаха на живот безрезервно модерно обзавеждане и акценти. Не след дълго те попаднаха под заклинанието на работилницата на механика. "Там веднага видяхме възможността да организираме всички функции в нашата идеална къща в един район, изцяло отворена, при която всички функции се припокриват, всички области разговарят помежду си, гледат се ", Стефан казва. Те просто трябваше да добавят градина, защото тя нямаше такава.

След това Матали беше привлечен, за да помогне на светлината да види визията на Стефан и Масимилиано и след разрушаването на всички вътрешни стени те й дадоха ясни инструкции как да постъпи: "Не изграждайте никакви стени, организирайте това голямо пространство, като си представяте светлинни решения, и [и избирайте] мебели според мащаба на архитектурата, а не стените." Тя отиде за то. Прозрачна многоетажна „къща в къща“ е построена под 20-футовите тавани, за да съдържа по-частните функции на дома - спалня, офис и баня, но не и да ги скрие изцяло. Можете да видите ясно през банята, когато стоите в дневната. Има няколко етажа, но те по-скоро приличат на самолети, които хвърлят във и извън откритото пространство. Нагоре по един стълб ще стигнете до кухнята и трапезарията, нагоре по друг - който винаги се крие крадешком зад разтегната инсталация "Облак" от братята Бурулек за Квадрат - ще подминете библиотека и ще стигнете до спящия кът.

Разположен в парижкия квартал Гонкур, домът е близо до канала Сен Мартин и домовете на други съвременни творци като Инга Семпе, чиито творби Стефан и Масимилиано са изложени в апартамент. „Събираме предмети от малко повече от 20 години“, казва Стефан, въпреки че никога не купуват антики. „Обичаме обектите, които сякаш ни казват нещо за тяхната епоха, тази, в която сме вкоренени, обектите, за които се чувстваме „важно“, ако са свързани с новата история на произведени или дизайнерски обекти. „Геометричните форми и измиванията на цвета съставляват какофония на визуалните изкушения: розов смолен под, малко тюркоазени стени и кухненски рафтове, които светят в различни нюанси на фуксия отвътре. Но цялостното усещане за дома е светло и светло, убежище в града. Стефан казва: „Това е един вид убежище, към което е добре да се оттеглите, в което човек може да презареди батериите си, да се откъсне от външния свят“.

„За да се премести от една област в друга, човек трябва само да се изкачи или да слезе няколко стъпала, вместо да отваря или затваря врата“, обяснява Стефан. Лъскавият розов под отстъпва място на бетонни стълби и плисък плочки по пътя към кухнята. „Това планиране в нива позволява да се наблюдават две гледни точки на апартамента: Където и да сте в апартамента, общият обем показва различно.“

Снимка: Джани Басо

Първоначално нямаше градина - така че те построиха такава, която се вижда от почти всяка гледна точка в дома. „Апартаментът заобикаля малка градина и е изцяло ориентиран към нея“, казва Стефан. "Там расте бананово дърво, както и японски клен, калифорнийски люляк и испански боб, без никакви ограничения и съвсем свободно."

Снимка: Джани Басо

Облачният дял на Bouroullecs, едновременно мек и геометричен, беше въведен като контра на „внушителното“ присъствие "на интериорната кабина, която Matali е проектирал - и също така, удобно, да скрие основната част на дома стълбище. "Сякаш се издигат в пространството, облаците създават нещо като открито и много удобно убежище", казва Стефан. „Това е нежен инструмент за конструкция и обвиване, подобен на красиво одеяло.“

Снимка: Джани Басо

Спалнята, разположена на втория етаж на кабината, е осветена от дневна светлина през прозрачните си стени. Зелена завеса е там, за да блокира светлината, когато спят. Извън вратата на маса свети лампа Inga Sempé.

Снимка: Джани Басо

Цветът, казва Стефан, никога не е бил последваща мисъл, а всъщност е едно от първите им съображения. „Ние също обичаме да си играем със символиката на цветовете и да се опитваме да се освободим от нея“, казва Стефан. „Розовото, което използвахме за пода в нашия проект, е освободено от обичайните женски и детски конотации и символи. Използването му за пода и свързването му с по-откровени цветове го правят почти абстрактно. "

Снимка: Джани Басо

Банята на приземния етаж се отличава с по-отворени стени и най-забележителното използване на цветове в апартамента: супер наситен тезгях.

Снимка: Джани Басо

„Очевидно сме се заобиколили с предметите, които произвеждаме с Мустаци“, казва Стефан. Те внасят прототипи за тестване и усъвършенстване преди започване на производството. „Животът с тези предмети ни позволява да усъвършенстваме знанията си за тях, да преценим начина им на подпомагане в ежедневието ни.“

Снимка: Джани Басо

Сравнително резервна кухня с кориански плотове и остров от дъгласка ела се слива почти на заден план до повече живи колективни пространства, доказателство, че кухнята и присъщата й функционалност не винаги трябва да бъдат фокусна точка на a У дома.

Снимка: Джани Басо

Трапезарията и градината отвъд нея седят на един етаж нагоре от нивото на земята, със стъклени врати, които придават усещане за закрито и на открито - дори когато не са широко отворени, както обикновено са през лятото.

instagram story viewer