Този салон за красота в Оукланд издига ритуалите около самообслужването

За базирана в Сан Франциско фирма за архитектурен дизайн Домашна работа—Осъществено от омъжените партньори Сюзън и Бен Уърк - това строителен проект разположен в сърцето на центъра на Оукланд започна с разрушаването на клъстер от датирани офис площи. Целта се състоеше в трансформиране на обвивката на пространството в модерно състояние козметичен салон за Добро тяло, която е специализирана в текстурирана коса.

„Мислим за салона като за обществено„ трето място “за хора, различни от дома или работата, където хората могат да бъдат заедно“, казва Сюзън. „Въз основа на нашия опит в луксозния дизайн на гостоприемството, ние искахме това пространство да е удобно и приветливо, но да се чувствате като на някакво настроение. В някои отношения гигантските прозорци, височината на тавана от 25 фута и аксиалното разположение дават подсъзнание катедрална атмосфера, типичното „трето място.“

Кадифена завеса и банкет придават мекота на тази рецепция, която предизвиква привлекателно фоайе на хотела.

Хоризонталната и вертикалната

криви дефинирайте основните функции за правене на пари в салона: фризьорските и търговските компоненти.

За да допълнят необработеното и праволинейно пространство и да добавят малко смелост и мекота, дизайнерите разработиха криви на фрезоване, за да се впишат дефинирайте различните области: рецепция, продажба на дребно, миене на коса и козметични услуги (включително фризьорство и отделни услуги за лице ■ площ). „Мелницата на южната стена беше много забавна за проектиране“, признава Бен. „Това е изцяло по поръчка, простира се над 40 фута и е непрекъсната извита форма, която се трансформира, за да отговаря на различни функции. Започва от входа като 34-инчова рецепция, преди да падне надолу и да се извие в полукръгла 25-метрова тапицирана пейка, която определя зоната за рецепция, предизвиквайки фоайето на хотела. Това беше ключово за създаването на фина бариера при влизане, за да се насърчи чувството за поверителност на клиента. След това пейката преориентира клиента да премине покрай търговската зона, която улавя същата геометрия на пейката. "

Редицата от персонализирани стайлинг станции се подчертава от дифузно осветление, което се носи на 25-футови стоманени стълбове от пода до тавана.

Но това, което прави това пространство - обгърнато от приглушени стени в тон на сьомга - толкова специално е красивите огледала с LED светлини. Всяка станция, със светещите огледала, разполага и с въртящи се столове в златен тютюн.

„Стайлинг станциите очевидно са там, където по-голямата част от магията се случва в салон, затова искахме те да бъдат специални“, казва Сюзън. „В композиционно отношение искахме да ангажираме цялата височина на пространството, затова монтирахме станциите върху стомана стълбове, които се простират чак до тавана, което олекотява пространството, като им позволява да изплуват от земя. Хвърлянето на подходящия вид светлина върху клиента също е от решаващо значение. Нашият персонализиран дизайн поставя димируемия светодиод зад огледалото и отблъсква светлината от боядисаното дърво, правейки светлината по-равномерна, дифузна и ласкателна. "

Изграден по поръчка и модерен, както и изискан и уютен, този салон за красота е създаден, за да придаде на ритуала на самообслужване значението, което заслужава, особено през тези несигурни, предизвикателни времена.

Станциите за миене на коса са зад мащаба сводест праг, окъпан в спокойно наситено зелено.

instagram story viewer