Нео-грузински таунхаус в Лондон получава смело преустройство

Плочите от черно, бяло и сиво терацо доминират в кухнята, заедно с боядисани в зелено влакна.

Андрю Мередит

Когато базираната в Лондон фирма за архитектура и интериорен дизайн Gundry + Ducker е нает да преосмисли нова грузинска къща на тераса от 70-те години, основателите Tyeth Gundry и Christian Ducker получиха много малко ръководство за проектиране. Клиентът предостави неясен справка, само с функционални изисквания като добавяне на трета спалня. Външният вид на пространството беше оставен за Тиет и Кристиан да си представят.

Разположена в историческия жилищен квартал Ислингтън, къщата е аномалия в района, известен с величествените грузински и викториански структури. Въпреки че нейната тухлена фасада е предназначена да прилича на грузински стил, интериорът е бил изключително прост преди пристигането на архитектите. "Това е доста типична къща от онзи период, къща от тераса от 70-те години", казва Кристиан. „Всъщност нямаше някакви особени качества. Това беше просто много обикновен, стандартен вид собственост. "

Целта, решиха Тайет и Кристиан, беше да се възпроизведе величието на грузинската архитектура, намерена в целия квартал. „Искахме да направим модерна версия в миниатюра на една от много по-красивите, по-стари къщи“, казва Кристиан. „Искахме да направим къща по-типична за района, но в оскъден мащаб. Когато го получихме за пръв път, вътре беше толкова обичайно, затова искахме да внесем малко драма в него, малко театър. "

Разширението преди „беше разделено на много малки стаи“, казва Кристиан. „Имаше много малка, отделна кухня. На гърба имаше тази странна оранжерия. "

С любезното съдействие на Gundry + Ducker

Дуетът свали целия интериор, поддържайки само външните стени. Това им позволи да постигнат основната заявка от клиента. Първоначално къщата е имала само два етажа и място за съхранение в стрехите. За да се побере трети етаж и следователно трета спалня, в рамките на съществуващия периметър, Tyeth и Кристиан леко свали нивото на всеки етаж и работи с инженер, за да направи самите етажи изключително тънък. Те също така премахнаха старото допълнение в полза на ново разширение с проста конструкция от бетонни блокове.

Въпреки че в крайна сметка ремонтът беше успешен, екипът беше подкрепен от тези планове от местните закони за опазване. В това лондонско населено място не се допускат структурни промени, които могат да се видят от улицата. Това правило упълномощава Тайет и Кристиян да продължат напред с разширението на приземния етаж отзад, но ги възпрепятстваха да конструират нещо друго. „Трябваше да се придържаме към съществуващия плик на сградата, защото имаше местни кодекси, с които трябваше да се съобразяваме и които бяха доста строги“, казва Кристиан. „Всъщност се опитахме да получим разрешение за по-сложен друг етаж, но ни отказаха. Имате право да правите каквото искате, стига да е само една история и да е отзад и никой да не може да го види. Малко е глупаво, но точно така е. "

Разширението е оборудвано с индустриално изглеждащи прозорци Crittall. „Те имат лек поглед от 30-те години на миналия век, което е друга тема в къщата, която се появи“, казва Кристиан. „Те не са твърде модерни на външен вид. Често алуминиевите системи за прозорци са предназначени за супер-минималистични, хлъзгави схеми, но те се чувстват малко по-старомодни. "

Андрю Мередит

В крайна сметка Тайет и Кристиан успяха да стиснат три нива в рамките на около 1220 квадратни метра - без никакво понятие за стегнатост. Всъщност входът е доста ефирен и луксозен. От входната врата се разкрива широк изглед към пространството с тройна височина, с конзолно стълбище с формата на хапче в центъра. „Можете да погледнете три етажа в пространството на покрива, така че да виждате отдолу вдясно до върха на оригиналната къща“, казва Кристиан.

Декорът на фоайето е толкова впечатляващ, колкото и мащаба. В съответствие с грузинската традиция, домът разполага с каменни стълби на стълби и под на шахматна дъска точно на входа. Изработен от терацоц и плочки от черен мрамор, двуцветният модел е едновременно странен и елегантен. Тайет и Кристиан са работили с един майстор, така че материалът е относително достъпен и напълно персонализиран. „Когато правим терацото, това е комбинация по поръчка, така че избираме цвета на фона и след това избираме цвета на камъчетата“, казва Кристиан.

Черивууд е другият главен елемент, използван около къщата. Естественият, червеникавокафяв материал е представен в подовете на хола, горните стълби и криволичещата перила. „Това е доста богат контраст с терацото, защото очевидно не сме искали да го караме да се чувства прекалено твърд или прекалено студен“, казва Кристиан. „Имаме черешата, за да се опитаме да балансираме терацото с нещо много по-меко и топло.“

Разбира се, използването на зеления цвят е смело и поразително, така че може да е изненадващо, че изборът е направен по прищявка. „Това не беше част от велика схема“, обяснява Кристиан. „Точно това се чувстваше в момента. Зеленото се появи доста късно през деня, така че всъщност няма никаква сложна причина за зеленото. "

Независимо от това, както ярките, така и бледите нюанси на зеленото оказват голямо въздействие. Използване на цветове на боята Бункер и Жълъд Mid от случайно наречената Little Greene Paint & Paper, Tyeth и Christian покриха много от стените и вратите в зелено. В коридора на тунела и продължавайки по задната страна на кухнята, масив от шкафове от влакнести плочи се появява в по-ярките от двата нюанса.

„Когато влезете на входната врата, има две гледки. Има гледка нагоре към пространството с тройна височина и след това гледка надолу по тъмнозеления тунел, който след това се отразява на прозореца на арката, който гледа към градината “, обяснява Кристиан.

Андрю Мередит

Тази стена умело крие килер за дрехи, пералня и сушилня, както и помещение за прах, всичко в тунела. В кухнята шкафовете прибират цял ​​плот, пълен с уреди, хладилник и килер. „Те имат плъзгащи се врати, така че всъщност се плъзгат във вдлъбнатина, така че когато готвите в кухнята, можете да отворите цяла поредица от работни плотове зад себе си. Можете да приготвите вечеря и след това, ако хората дойдат наоколо, можете просто да затворите вратите “, казва Кристиан.

За текстура фибровата плоскост се насочва ръчно с вертикални линии. Тези дърворезби също са част от брилянтна стратегия за заблуда на окото, като мислят, че вратите на шкафовете са с еднакви размери, когато всъщност се различават по ширина, за да се поберат различни предмети и нужди. „Тъй като каналите са доста тесни, можете да скриете отворите на вратите“, обяснява Кристиан. Като контраст, основата на острова има гладко покритие.

Всяка спалня е минимална и има директен достъп до спиралното стълбище, за което Тайет и Кристиан смятат, че ще тече по-лесно от много коридори. Двете бани са изградени от полирана мазилка, италиански материал, на който клиентът настоя. Въпреки че Кристиян е бил и остава притеснен за неговата издръжливост, той добавя мечтателен блясък, който сякаш прониква в дома.

Тогава не е чудно, че Тайет и Кристиан кръстиха мястото на Белия заешки дом, препратка към Приключенията на Алиса в страната на чудесата. Подобно на фантастичната книга, домът разкрива закачливи детайли, живи цветове и изненади в мащаб, като се премества от висок вход към компактен тунел до отворена кухня с капандур. Резултатът е изискан и психеделичен дворец за разлика от всяко друго място в Лондон.

instagram story viewer