Дейвид Чипърфийлд обяснява своя дизайн за галерията на Джеймс Саймън в Берлин

Изцяло новата галерия от 150 милиона долара издига публичното си пространство, като същевременно насърчава покровителите да преосмислят какво е музей и за кого съществува

Приближавайки се от юг, посетителите на Берлинския музеен остров ще срещнат блестяща каменна маса, издигаща се от канала Купферграбен. Сякаш Партенонът беше избелен и прострелян през филтър за отслабване, новата галерия Джеймс Саймън на 150 милиона долара от британски архитект Дейвид Чипърфийлд е едновременно величествен и команден, хибрид от неокласически и модерен дизайн.

Състои се от пет музея, включително Пергамон, Музейният остров е построен на парчета през 19-ти и началото на 20-ти век, само за да бъде бомбардиран по време на Втората световна война. Реконструкцията на острова е също толкова трудоемък и противоречив процес, като както стиловете на дизайна, така и гражданските нужди се променят през десетилетията.

Като врата към Музейния остров, галерия Джеймс Саймън е основен компонент на генералния план, разработен от Чипърфийлд и одобрен от града през 1999 г. Планът ще „разтегне поколенията, които идват“, според Майкъл Айзенхауер, генерален директор на National Музеите в Берлин и следващите фази включват изграждането на поредица от подземни тунели, обединяващи музеи. Археологическата алея, както е наречена тунелната мрежа, ще дебютира в първата си част, когато галерията - сега 20 години в процес на създаване - се отвори за публика в средата на юли.

Поглед към галерията, която има елегантен, минималистичен усет към дизайна си.

Въпреки че Чипърфийлд е местен фаворит в Берлин (както съседните музей и галерия Нойес сградата Am Kupfergraben през канала носи ръката му), галерията на Джеймс Саймън не беше без примки. След задължителен основен ремонт след широко разпространена обществена критика през 2006 г., окончателната форма на галерията е a защитен културен храм, който е издигнат високо от земята и стоически стои над камъните си с изглед към своите поданици цокъл.

Макар и елегантни в тънката си форма с двойна височина, колонадите на галерията генерират неизбежно двойно изображение на Нацистки обединения построена от Алберт Шпеер. „Поставяте повече от няколко колони подред и изведнъж сградата ви символизира нещо друго“, обяснява Чипърфийлд в отговор на сходството. „Моят клиент харесва, че мога да се измъкна, защото съм британски архитект, а не германски.“

Пространството на галерията е преместено надолу от уличния изглед, което позволява повече публично пространство над него с обилна естествена светлина.

След мащабирането на трите стълби до главния вход, посетителите трябва да отворят огромните врати на галерията, за да бъдат допуснати до по-нежно царство на закрито. Бляскавото бетонно фоайе на място гъмжи от блестящи акценти, включително мраморни гишета за билети, тапицирани кожени пейки и медни тавани. Потопено със светлина благодарение на прозорците от пода до тавана, които минават по дължината на пода, това пространство насърчава посетителите да се задържат - съществена част от „безпрограмността“ на сградата, според Чипърфийлд.

„Музеите някога са били затворени кутии, изолирани от света, но днешните музеи трябва да са динамични социални пространства“, отразява Чипърфийлд, който проявява пълно доверие в аморфната програма на галерията отзад, макар че това не винаги е било така: „Бяхме притеснени, че ще бъде списък за пазаруване на различни функции.“ Но чрез натискане на ядрото функциите на галерията - аудиторията, гардероба и временните изложбени пространства - в долните нива на сградата, разтегнатото й входно ниво и външната тераса стават публични плячки.

От брояча на билетите туристите, съзнаващи времето, се впускат за известно време в Пергамон, дом на много от хилядите артефакти, дарени на музея Остров от културния филантроп Джеймс Саймън (съименникът на тази галерия), може да се насочи директно към директен достъп до музея чрез комично малък врата. Изглежда изкопан от издълбаната тухлена зидария около него, този вход е нахален ход Чипърфийлд, който потвърждава, че Пергамон е „побойникът на Музейния остров“, а свитият му вход е просто пустини.

Музеят е разположен по протежение на Spreekanal, водоем, който пробива през Берлин.

Тези с повече време на ръце могат да се разхождат по терасата, която е отделена от интериора на сградата от два слоя стъкло, които култивират замъглено усещане за вътрешно и външно пространство. Стълбище води надолу от терасата към водата, завършвайки с вълнуващ каменен „док“, който прегръща елегантните ъгли на сградата. За съжаление, посетителите няма да имат право да влизат в това пространство, нито лодки ще могат да оставят посетителите на музея. С нарастваща подкрепа за план за превръщане на канала в гигантска зона за плуване, блокирането на достъпа до водата е жалко решение за град, който е толкова иновативен със своите публично пространство, и разочарование за галерия, която има за цел да направи същото.

Долу са разкошните гардеробни и ансамбъл магазин за сувенири, чиито подове, тавани и бюра са направени от пушен дъб и европейски орех, излъчвайки въздуха на луксозна швейцарска хижа. Оттук мецанин, облечен в перфорирано дърво, води в драматичната аудитория с 300 места, елегантно вградена във вдлъбнатото пространство под голямото стълбище. Дървесната трифекта продължава, като седалките, подовете и сцената, подобни на църковната пейка, се смесват под навес от валящ се бетон, облечен в еластичен дъб. Това е зашеметяващо пространство, както величествено, така и интимно, и несъмнено ще послужи като голям принос към гъмжащите културни предложения на Берлин.

В сутерена играта на сянка и лекотата на горните нива изчезват под непреодолимия сив бетон и подобното на тунел временно изложбено пространство. Мрачността е неизбежна последица от преместването на изложбеното пространство на сградата, някога считано за връх на музея, под земята. Но по този начин Галерия Джеймс Саймън издига публичното си пространство в искряща светлина. Като отделя такова сериозно пространство за игра, той ни насърчава да преосмислим какво представлява музеят и за кого съществува - дори въпреки тъмната история, която може да си спомни.

instagram story viewer