Tento modernistický dřevěný dům na pláži se nachází na severním cípu dánského pobřeží

Skagen, nejsevernější město v Dánsku, leží na dlouhém poloostrově lemovaném plážemi, které vyčnívají mezi dvěma moři. Stojící na jeho špičce lze sledovat vlny z mořské oblasti Kattegat, které narážejí do vod ze Severního moře.

Architekt Mathias Brockdorff tam strávil dětské prázdniny a nyní postavil dům na dunách, který je zároveň tradiční i moderní. Uvnitř je dům ideálním místem pro setkávání jeho početné rodiny. Pokud jde o jeho exteriér, malované stěny a došková střecha jsou oslavou takzvaného černého období roku 70. léta 19. století, během nichž bylo znovu postaveno zuhelnatělé dřevo z mnoha vraků lodí domovy.

"Skagen je prostě krásné místo," říká Brockdorff. "Hodně jsme sem přišli, když jsem byl mladý." Moji rodiče mají malý dům, ale má jen 35 metrů čtverečních a je v izolované oblasti. První skici jsem začal před třemi nebo čtyřmi lety, ale skutečným výchozím bodem bylo rozšíření rodiny. Teď mám dvě děti a moje sestra právě jedno měla, a tak jsem chtěl vytvořit větší dům, kde by se [mohli] shromáždit - ale dělejte to správným způsobem, ve správný čas, se správnými penězi. “

Navrhl dům prostřednictvím své vlastní firmy, MDB funguje. „Je to malá společnost, jen já, která dělá projekty řízené mým nadšením a vášní pro skvělou architekturu,“ říká. Stavba tohoto nového domu trvala rok, často pod dohledem rodičů Brockdorffa.

Brockdorff uvnitř příbytku vytvořil řadu zón, které podporují pocit otevřenosti. Kuchyně, která se nachází několik centimetrů od centrálního bodu budovy, je jejím záměrným srdcem. Je to proto, že schopnost setkávat se s přáteli a rodinou - zejména v době jídla - byla tak důležitá.


  • Dům na pláží
  • Dům na pláží
  • Dům na pláží
1 / 10

Došková střecha a černě natřený dřevěný exteriér spojují dům s historií Skagenu, kde se k stavbě domů často používala spálená bedra z vraků lodí.


Celkově je domov místem, kde se každý může cítit uvolněně, zejména Brockdorffovi zamýšlení hosté. Architekt přidal akustický strop, který tlumil hluk ve světle tinnitusu jeho otce. A co víc, stále na paměti, že mladí lidé nechtějí trávit veškerý čas se svými rodiči, vytvořil prostor, kde mohou ustoupit se svými iPady a hračkami. Jeho připojení k centru domova zajišťuje, že se přesto budou i nadále cítit součástí jakéhokoli setkání.

V teplých dnech snadno plyne život na terasu. Pláž je vzdálená jen kousek pěšky a okolní země je součástí chráněné přírodní rezervace. "Vím, že je to klišé, ale dům byl skutečně vytvořen zevnitř ven," říká Brockdorff. "Ten pocit, že bys mohl prostě jít sedět pod strom venku, to byl pro mě opravdu důležitý."

instagram story viewer