Prohlédněte si moderní dům z poloviny století s oslnivými výhledy na Francouzskou riviéru

Jean-Eric Gnuva je stejně zcestovalý jako opotřebovaný pas. Francouzský podnikatel po léta křižoval svět ve své roli špičkového developera rezidenčních nemovitostí a během tohoto procesu se seznamoval s Paříží, Monakem, New Yorkem a dalšími. Takže když se rozhodl zrekonstruovat svůj přímořský dům v Saint-Jean-Cap-Ferrat ve Francii, Gnuva první požadavek na interiér designér se zdál vhodný: „Chtěl, aby prostor působil luxusně, skoro jako by to byl ultra špičkový hotel,“ vysvětluje Jean-Charles Tomáš, zakladatel jeho stejnojmenné designové firmy a návrhář se rozhodl postavit do čela projektu.

"Jean-Eric žil v domě více než deset let a rozhodl se, že je čas na změnu," říká Tomas. Poté, co majitel domu objevil talent návrháře v různých časopisech, oslovil ho prostřednictvím Instagramu. A přesto, protože byl Gnuva obchodníkem na úrovni, rozhodl se začít v malém. „Zpočátku bylo úkolem jednoduše zrekonstruovat kuchyň,“ říká Tomáš. Nicméně Gnuva byl tím dílem ohromen – natolik, že chtěl víc. "Poté, co byla kuchyně hotová," pokračuje Tomáš, "požádal mě, abych předělal zbytek jeho interiérů." 

Na stěně před stolem a židlí Hanse Wegnera visí obraz německého umělce André Butzera z roku 1954.

Rekonstrukce, která byla dokončena letos v březnu, trvala dva roky a byla o to více komplikované tím, že majitel domu zůstal po celou dobu v domě z důvodu a globální pandemie. „Bylo to zajímavé, protože COVID-19 přiměl každého přehodnotit svůj vztah k vlastnímu domovu,“ říká Tomáš. "Jean-Eric právě během této chvíle reflexe renovoval svůj [dům]." 

Jako mnoho jiných i Gnuva cítil omezení práce z domova. A ta omezení se mu nelíbila. „Pandemie nás ovlivnila k tomu, že jsme vzali jeden z pokojů pro hosty a přeměnili ho na jeho domácí pracovnu,“ říká Tomáš. "Nikdo neví, jak budeme žít, až pandemie skončí, ale Jean-Eric chtěl zajistit, aby mohl pokračovat v práci z domova."

Renovace byly náročné z mnoha důvodů, ale jedním z hlavních je, že se nebylo možné dotknout konstrukčních prvků příbytku. Někdo to může považovat za překážku, ale Tomáš mezi takové lidi nepatří. "V primární ložnici byl konstrukční sloup, který, pokud zůstal nedotčen, udělal vše v místnosti asymetrické," říká Tomáš. Nový design vzal toto vizuální přerušení a využil jej k nové výhodě. „Vložili jsme falešný sloup, který vytvořil tři malá zákoutí. Tím se prostor skutečně otevřel a stal se funkčnějším díky psacímu stolu na míru, malé skříňce a odpočinkové části pro čtení.“

Dům je posazený v horách s výhledem na Saint-Jean-Cap-Ferrat a nabízí nádherný výhled na francouzské město a Středozemní moře. Tomáš chtěl svým designem využít přírodní výhledy. „Už před rekonstrukcí měl každý pokoj výhled na moře,“ říká Tomáš. "Ale ten výhled nebyl využit, protože materiály okna - jinými slovy prostředek pro tyto výhledy - nebyly moc pěkné. Tak jsme je změnili do harmonických tónů pomocí dřeva.“


  • umělecká díla pohovky a okna s výhledem na oceán
  • umělecká díla stolní židle v místnosti
  • Jídelní stůl umělecká díla a židle v místnosti
1 / 9
Obývací pokoj s výhledem na Saint-Jean-Cap-Ferrat a Středozemní moře je jednou z nejúžasnějších částí domu. V pozadí místnosti je socha německého umělce Thomase Schütteho a bezejmenný obraz německého umělce Alberta Oehlena. The Antonio Citterio pohovky byly čalouněné s Loro Piana tkanina.

Než se Tomáš dotkl jakékoli části domova, srdcem prostoru byl obývací pokoj. Návrhář se snažil zachovat tuto skutečnost nedotčenou, ne-li vylepšenou. „Jean-Eric je fenomenální sběratel umění, ale nechtěli jsme, aby se jeho kousky jen tak vznášely po místnosti. Potřebovali být zakořeněni ve vesmíru.“ K tomu designér integroval do obývacího pokoje nadčasový nábytek jako např Robsjohn-Gibbings stolová hora konferenční stolek, Finn Juhl židle a na zakázku Lindsey Adelman rozvětvená bublinková svítidla. „A nakonec jsme zajistili, že okna byla vyrobena s čistými dřevěnými liniemi, které se daly otevřít na balkon s výhledem na moře,“ říká Tomáš. "Protože bez ohledu na to, co děláme v domě, nic nemůže konkurovat výhledům."

instagram story viewer