Vstupte do modernistického stockholmského domova, který je plný světla

Vstoupit do dvoupatrového bytu na Gumshornsgatan, ulici, která prochází stockholmskou čtvrtí Harpan (část bohatého Östermalmu), může mít pocit, jako byste se vrátili v čase. Rezidence pochází z 30. let 20. století a v době projektantů byla v téměř původním stavu Ruxandra a Christian Halleroed byli požádáni o jeho rekonstrukci.

„Navzdory přepážkám, oddělením a některým méně než ideálním doplňkům jsme zjistili, že prostor je krásný s vysokým stropem a prosklenou střechou,“ vysvětlují designéři. "Chtěli jsme tomu vrátit jeho původní atmosféru." V hlavní místnosti s dvojitou výškou začali manželé odstraněním některých prvků, jako je schodiště, které přesunuli do vstupní haly. Vytvořili také malý zaoblený balkon, který hladce zapadá do zbytku interiéru. Ruxandra a Christian Halleroed pracovali v rámci modernistické estetiky, aby zůstali věrní Byt má původ ve 30. letech 20. století, ale reinterpretovali toto období a smíchali svůj výběr s modernějšími inspirací.

Designéři dodali zádveří oblé tvary a u balkonu přehráli jeho úhly, aby byl harmoničtější a blíže původní estetice. „To funguje skvěle s tímto bytem, ​​kde jeho zadní část má mnoho nečekaných úhlů a okraje kvůli struktuře budovy, která je sama o sobě omezena okolními budovami.“ 

Jejich přístup vedl k zaoblenému tvaru vestibulu, určenému pro umístění točitého schodiště, a také přidání prvků, které odrážejí 30. léta 20. století, jako jsou černé podlahové lišty a různé odstíny béžové a špinavě bílé pro první patro a více narůžovělé tóny v horním patře přistání.

„Vzali jsme inspiraci z Villa Cavrois [modernistické sídlo v Croix ve Francii od architekta Robert Mallet-Stevens], kde se používá široká škála béžových barev. Chtěli jsme vytvořit atmosféru 30. let, aniž bychom se omezovali na tuto estetiku přidáním dalších modernějších a současných poznámek.“ Světlo pronikání velkým dvojitým arkýřem hraje zásadní roli při zvýraznění odstínů béžové a zároveň přináší materiály a barvy k životu. Původní dřevěná podlaha byla zachována a nalakována. V ostatních prostorách jsou podlahy travertinové, jako v chodbě, kde jsou stěny pokryty březovými panely. Zábradlí schodiště je zakončeno zábradlím z leštěné nerezové oceli. V patře se potkává dřevo s kobercem v odstínech béžové, v koupelně se snoubí travertin a růžový mramor.

Zatímco designéři vytvořili mnoho vlastních kousků do bytu, jako je knihovna v obývacím pokoji na spaní, lavice a jídelní stůl z ořechového dřeva, zahrnovali také nábytek z 30. let 20. století z různých zemí včetně Německa a dokonce i Španělska. Velké, na zakázku navržené, červené prstencové svítidlo na stropě obývacího pokoje koexistuje s nástěnnými lampami od Charlotte Perriandová a Josef Frank. Designéra dále zastupuje podstavec a sedák, židle obklopující jídelní stůl a konferenční stolek, který je vedle novějšího taburetu od Antona Alvareze. Majitelé již měli řadu starožitných kousků, které Ruxandra a Christian Halleroed dokázali přirozeně začlenit do svého designu.

Pod velkým červeným stropním svítidlem kopíruje křivku balkonu zakázkový stůl. „Umělecká díla, nábytek a předměty jsou mixem mezi našimi volbami a volbami majitelů. Naším příspěvkem bylo mnoho předmětů, jako je keramika, paraván a stolička. Instinktivně pracujeme na nalezení rovnováhy mezi tím, co odpovídá původnímu období bytu, a modernějšími doplňky. Dosažení správné rovnováhy pro nás bylo vzrušující.“

Vysoká okna propouštějí dostatek světla, které je rozptýleno závěsy. Eklekticismus estetiky Ruxandry a Christiana Halleroeda se odráží v nástěnné lampě od Charlotte Perriand, konferenčním stolku od Josefa Franka a stoličce od Antona Alvareze.

Mix kousků z různých epoch vytváří nadčasovou atmosféru, včetně, v kuchyni na míru, stolu a lavice navržené Halleroedem pro tento projekt. Židle jsou od Josefa Franka.

Béžové odstíny bytu umocňují důmyslně rozmístěné tóny barev. Za pohovkou je retro obrazovka.

instagram story viewer