Okouzlující apartmán o velikosti 200 čtverečních stop na levém břehu Paříže

Můžete předpokládat, že byt o velikosti 200 čtverečních stop by byl domovem studenta na rozpočet nebo možná krátkodobý pronájem pro cestovatele. Tento byt však patří úspěšné podnikatelce, která žije mimo Paříž a potřebovala malou pied-à-terre v hlavním městě. Pauline Lorenzi-Boisrond byla pověřena zrekonstruovat studio na rue du Cherche-Midi. "Pravidelně jezdí do Paříže za prací, ale už ji omrzely neosobní hotelové pokoje, kde si nemůže nechat své věci z jedné návštěvy na druhou," řekla Pauline, interiérová designérka a zakladatelka Studio Ett Hem, vysvětluje. "Chtěla své vlastní malé apartmá v oblasti Saint-Germain-des-Prés." Ett lem znamená ve švédštině „dům“. Je to skutečně přiléhavé jméno pro designéra, který má za úkol překonat omezení prostoru a vyzdvihnout jeho domácké kouzlo.

V souladu s cílem vytvořit dojem hotelového apartmá vytvořilo Studio Ett Hem malou, multifunkční vstupní chodbu, která také řeší omezení způsobené šikmou nosnou stěnou. Stěna, která vede podél jedné strany prostoru, zahrnuje řadu dveří skříně - některé jsou dekorativní, jiné funkční. Jedna sada však vede do koupelny bytu. Vpravo je na jedné straně místa na spaní umístěna elegantní, ale diskrétní kuchyně, oddělená přepážkou ze dřeva a skla.

Efektivní kuchyně zahrnuje lednici, dvouplotýnkovou varnou desku, malý dřez, skrytou mikrovlnnou troubu a úložný prostor. „V malých prostorách se často bojíme vytvářet zóny, ale diferenciace funkcí a instalace cirkulace neintuitivně rozšiřuje prostor,“ říká Pauline. Předěl ze dřeva a skla vymezuje zdvojenou vstupní a kuchyňskou část a odděluje ji od klidnější části místnosti, její zaoblené tvary však tuto hranici také zjemňují. Vzhledem k tomu, že prostory v malých bytech musí často plnit více funkcí, je tato jídelna umístěna pod oknem, kde je přirozené světlo také užitečné, když hraje svou další roli, jako kancelář.

Krásná 19čt-století dlažba a krb byly původní k objektu. V celém podkroví je přítomen diskrétně integrovaný úložný prostor, někdy zvýrazněný bronzovými mosaznými detaily.

Zatímco části budovy byly ve špatném stavu, Studio Ett Hem bylo rozhodnuto zachovat a znovu využít co největší část stávající jednotky. Dobová dlažba je v prostoru na spaní zachována tak, jak je malý černý krb to dodává bytu další dávku osobnosti. Jeho kámen také inspiroval Saint Laurent mramor na kuchyňské desce, malé stolní desce a výklencích u postele. „Tato elegantní sytě černá se zlatými žilkami je jednou z barev, které jsme v tomto bytě objevili spolu s tmavě červenou dlaždiček. Použili jsme ji v látce banketů v jídelně, která spojuje všechny barvy bytu.“ Paleta látek obsahuje černou barvu (pro mramor), bronzová pro topné grily a růžová pro výklenky čela postele a lemování polštářů – růžová, která také připomíná dlaždice.

Úkolem bylo maximalizovat malý prostor. Jasným oddělením prostoru na spaní od vstupní kuchyně se byt – překvapivě – cítí větší.

Barevná paleta bytu zahrnuje také dvě světle modré, jak je vidět ve vstupní části kuchyně. "Ani příliš hluboký, ani příliš silný, od podlahy ke stropu," říká Pauline. "Poskytuje jasnější pocit této oblasti, která působí jako malá krabice." Dřevo, zastoupené v konstrukčních trámech a podlahách, je jednoduše odizolované a nalakované nebo prezentované ve staromódní podobě rybích parket a lišt, které elegantně znovu navštíví Haussmann éra. Dotváří charakter tohoto malého studio-suite. „Dřevo je v konstrukci stavby všudypřítomné, a tak bylo nutné dát celku jeho charakter. Zároveň volíme skryjte úložiště na očích“ říká Pauline. Nebo ho alespoň schovejte za nenápadné dveře. „Všechno, co nepotřebujete vidět, ale potřebujete mít“ je zde, vysvětluje. Nádrž na teplou vodu, pračka, topný systém a dokonce i koupelna jsou umístěny za tvarovanými dřevěnými a elegantními dveřmi, které jsou kombinací vytříbeného stylu a jednoduchého kouzla.

instagram story viewer