Step Inside 4 Moody Brutalist Homes

protection click fraud

Brutalistické domy se nemusí zdát tak nápadné jako jejich kolosální protějšky, jejich návrhy často stejně evokují historický architektonický styl. Brutalismus, definovaný stálým používáním hranatých tvarů a surovin, jako je beton, může poskytnout jednoduché, ale jedinečné pozadí každodenního života. Od interiérů zdobených podobně drsným nábytkem až po ty, které jsou plné kontrastních křivek, jsme shromáždili čtyři úžasné brutalistické domy, které představuje INZERÁT.

Nadčasová novostavba v Itálii

Dveře skříně potažené ložním prádlem vytvářejí měkké pozadí v hlavní ložnici. Postel na zakázku; Vintage křesla; mosazné, látkové a skleněné noční stolky.

Foto: Oberto Gili; Styl: Gianluca Longo

Když jsme byli požádáni, aby jmenoval největší vlivy na jeho práci, Vincenzo De Cotiis, milánský architekt, designér a umělec, se ohradil a řekl: „Považuji se za všežravce. Živím se mnoha různými podněty zahrnujícími umění, architekturu a obrazy.“ De Cotiis je známý pro svou bohatě texturovanou, drsně sochařskou limitovanou edici a zakázkový nábytek, který kombinuje ikonické modernistické materiály jako mosaz a toskánský mramor s rozhodně méně konvenčními, jako je sklolaminát recyklovaný ze starých lodí a recyklované dřevo – s elegantním Výsledek. V eseji Anne Bonyové v

Vincenzo De Cotiis: Práce (Rizzoli Electa), nedávno vydaná kniha, která se zaměřuje hlavně na jeho nábytek, cituje De Cotiis vlivy jako hnutí Arte Povera z konce 60. a začátku 70. let a minimalistická tvorba Donald Judd. De Cotiis je známý také interiéry, ve kterých zbavuje staletou architekturu případných pozdějších ozdob, popř. aktualizace, vytváří rozhovor mezi autenticky historickým a jeho důrazně současným nábytkem návrhy.

Ale v domě mimo Milán, který De Cotiis od základu navrhl pro pár, který je vášnivými sběrateli umění, předmětů a starožitného nábytku 20. století, jsou vrstvy téměř všechny moderní. Vzhledem k přání majitelů po soukromí a těsné blízkosti sousedních domů, De Cotiis vytvořil poněkud brutalistní betonovou budovu, temperovanou bohatým přirozeným světlem a venkovním prostorem. Tento zdánlivý odklon od své předchozí rezidenční práce vysvětluje tím, že v tomto případě „neexistovala žádná historická stratifikace, žádná předchozí stopa. Forma je dána partií a požadovaným výběrem materiálů: současný bunkr přizpůsobený kulturnímu životu vzdělaného páru.“ Říká: „Výzvou bylo tvořit architektura, která ožívá uvnitř a zároveň cloní její exteriér, což dává pocit ochrany a intimity.“ De Cotiis vezme tento „bunkr“ a naplní ho teplem, texturou a lidskostí měřítko. —Pilar Viladas

Nový druh dřevěné chaty v Catskill Mountains

V obývacím pokoji, a Noguchi lucerna visí nad řadou skandinávských moderních sedadel.

Foto: Chris Mottalini; Styl: Colin King

Když Manhattanci hledají víkendový dům, obvykle se vydají jedním ze dvou směrů: skočit do vysokooktanového společenského víru Hamptons nebo zamířit do kopců na severu státu. Evan Yurman, který se narodil a vyrostl v bývalém táboře, chtěl trochu tichého úniku, až přijde čas zapustit své vlastní kořeny. „Znáte tu spoustu lidí,“ říká o tom hlavní kreativní ředitel Davida Yurmana historicky umělecké Catskill Mountains, kam se on a jeho manželka Ku-Ling uchýlí se svými třemi děti. "Ale ty je nikdy neuvidíš."

Pár strávil roky hledáním domů, než narazili na dokonalé místo: starý lom na modrý kámen (Evan vtipkuje, že to nebylo příliš produktivní) posazený na úbočí hory s rozlohou téměř 200 akrů pod ním. Základní struktura byla původně postavena jako komerční studio pro výtvarného fotografa Hanse Gissingera a byla přeměněna na bakalářský blok, než přišli Yurmanové na snímek. "Prostě to nebylo domácké," říká Evan a se smíchem dodává: "Museli jsme to místo exorcizovat." Získání Moschella Roberts Architects, se kterými také spolupracovali na jejich West Vesnické sídlo přepracovali a rozšířili stávající strukturu tak, aby vyhovovala jejich estetickým a rodinným potřebám, a zároveň přidali bazén a přeměnili stodolu na poolhouse. 14místná promítací místnost v suterénu, která byla objevena až poté, co zavřeli nemovitost, zůstává šťastně nedotčená pro filmové večery plné popcornu.

Interiér domu je nyní zabalen do lineárních desek ze dřeva a betonu, které současně vyzařují chlad a teplo. „Mám alergii na sádrokartonové desky,“ poznamenává Evan o výběru designu. On a Ku-Ling spolupracovali na výzdobě, která obsahuje otočný seznam kusů z poloviny století, od židlí Ib Kofod-Larsen a Hans Wegner po lampy Noguchi, vše z poctivých autentických materiálů. „Nic náročného,“ poznamenává a dodává: „Miluji židle. Nevím, jestli je to chlapská záležitost. Moje žena říká, že ano. Pokud se ocitneme v oblasti s dobrým nábytkem, jen nakupujeme věci a plníme kontejnery. Máme více nábytku, než máme místa.“ Ukázalo se, že je to pro jeho roli při dohlížení na design vhodný problém nová vlajková loď Davida Yurmana na 57. ulici v New Yorku, kde zaparkoval některé ze svých nejcennějších věcí – mezi nimi i pár z škeble Philip Arctander a brutalistický stůl Heinze Lilienthala. "Jsou půjčené," řekl a mrkl. —Jane Keltner de Valle

Vlastní dům architekta v Miláně

Obývací pokoj s výhledem na přední terasu nabízí a Branco e Preto pohovka, koktejlový stůl Ico Parisi, dvě sochy Alessandra Mendiniho a lampa Ettore Sottsass. Další Mario Schifano visí vedle onyxové zelené mramorové stěny, která obsahuje subtilní dveře do pracovní kuchyně potažené nerezem.

Foto: DePasquale+Maffini

Bzučení až k architektovi Luca Cipellettinejnovější rezidenční projekt v Milán, nelze si na dveřích nevšimnout dalších dvou jmen: Nathalie Du Pasquier a George Snowden. Návrháři (kteří jsou shodou okolností manželé) byli zakládajícími členy radikálního designérského hnutí osmdesátých let, tzv. Memphis Group. A když Cipelletti poprvé vstoupil do podkrovního prostoru budovy Porta Nuova bez oken ve tvaru písmene L, na jehož předělání byl najat, dveře byly označeny jmény založení hnutí otec, Ettore Sottsassa spoluzakladatel Marco Zanini.

"Byli to první radikálové," říká Cipelletti o skupině, která je známá svým neuctivým používáním bláznivých tvarů a barev, které zpochybňují představy o dobrém vkusu. Jako teenager v Miláně v 80. letech viděl Cipelletti mnoho z jejich prvních představení a o desetiletí později navrhnout v roce 2006 výstavu Sottsass v Tokiu a v roce 2021 rekonstrukci interiéru Sottsass, Casa Lana, v Muzeum La Triennale, v Miláně. „Nemuseli vždy vymýšlet nějakou funkci. Ta svoboda mi svým způsobem hodně pomohla.“

Ale pokud si myslíte, že tento byt je nehoráznou poctou radikálnímu italskému designu, zamyslete se znovu. Cipelletti je jiný druh blázna, tvrdí: „Moje šílenství je v nutkavé posedlosti – je to vážnější; jde o mazání věcí." K popisu své práce rád používá slovo milimetrový. A skutečně, tento projekt je asi tak detailně posedlý, jak se zdá. Povrchy stolu jsou řezány pod úhlem 45 stupňů, aby vypadaly jako papír. Mramor je na podlahách a stěnách sladěný tak, aby vypadal jako jedno velké pouzdro. A lineární motiv jako pražce kytary probíhá horizontálně napříč bytem od stropu ke stěnám, přes police s knihami a na podlahy s téměř bolestivou přesností.

Objem 400 metrů čtverečních ve tvaru písmene L měl vysoké šikmé stropy, ale žádné přirozené světlo, takže aby byl obyvatelnější, Cipelletti vytvořil řadu zářezy na přední, boční a stropní části pro vytvoření oken a světlíků a přidání asi 100 metrů čtverečních terasy (osázené krajinou architekt Derek Castiglioni) těsně mimo. Vše balancuje na asymetrických, omítkou potažených pilířích, které se opakují každých 36 metrů, což je efekt, který je Cipellettiho slovy „trochu neogotický a brutalistický“. —Hannah Martinová

Surový prostor v Brooklynu

V koupelně, an Oceanstone vana pomáhá vytvořit klidnou a relaxační atmosféru. Svítidla jsou podle Zucchetti.

Jose Alvarez – spoluzakladatel značky parfémů Abbott– dokonale si pamatuje, když poprvé spatřil svůj současný byt. „Věděl jsem přesně, co chci: vysoké stropy, velká okna a robustní průmyslový pocit s prostorem pro růst, až budu mít rodinu,“ vzpomíná. „Když jsem poprvé vešel dovnitř, 14stopá okna ukazovala zapadající slunce...a přemohl mě pocit přírody. Okamžitě jsem se zamiloval."

Nebylo těžké přesvědčit Alvareze, dokonce i po 10 letech života na Manhattanu, aby překročil Williamsburg Bridge a zahájil tuto novou fázi v Brooklynu. „Konkrétně Williamsburg má všechny skvělé vlastnosti čtvrti v centru Manhattanu – restaurace, noční život, umění, hudba – bez neustálého shonu a shonu,“ poznamenává Alvarez.

Spolu se svou ženou Brooke Hammel najal Alvarez interiérového designéra Jae Joo zařídit loft o rozloze 1 500 čtverečních stop. Prostor, který se nachází v budově z roku 1914, v níž dříve sídlilo impérium Esquire Shoe Polish, byl přestavěn architektonickou firmou. MeldNYC. To vše bylo před pěti lety. „Od té doby jsme se stali dobrými přáteli a sledovali jsme jeden druhého, jak prochází četnými životními změnami,“ uvažuje Joo. „Od té doby, co jsme se potkali, mluvili o přeměně, aby se zvětšil podkrovní prostor, aby se tam vešlo apartmá pro hosty – školka. Když byl čas, skočili jsme do toho všichni společně, abychom se pustili do této renovace.“ —Karine Monié

instagram story viewer