Βήμα μέσα στο σπίτι του αρχιτέκτονα του Σάντα Μόνικα του Frank Gehry

Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά τη δημιουργία ενός ακόμα εκπληκτικού σπιτιού που κάνει δηλώσεις στη Σάντα Μόνικα, ο θρυλικός αρχιτέκτονας Frank Gehry χτίζει ένα νέο σπίτι ονείρων

Το σπίτι που ο Frank Gehry δημιούργησε για τον εαυτό του και τη σύζυγό του, Berta, το 1978 σε μια πολύ ορατή γωνιά του δρόμου στη Σάντα Μόνικα, και το οποίο ανακαινίστηκε και ανανεώθηκε ξανά στις αρχές της δεκαετίας του 1990, βοήθησε να γίνει η φήμη του ως μια από τις πιο ισχυρές δημιουργικές δυνάμεις του 20ου αιώνα αρχιτεκτονική. Ένα συγκρότημα από γυαλί, κόντρα πλακέ, κυματοειδές μέταλλο και περίφραξη αλυσίδας που περιβάλλει μια παλιά ολλανδική αποικία που παρέμεινε, ελαφρώς αόρατο, στον πυρήνα του, το σπίτι Gehry χαιρετίστηκε ως εικόνα οικιστικού σχεδιασμού από τις πρώτες μέρες του, και ο αρχιτέκτονας έζησε ευτυχισμένα σε αυτό για δεκαετίες. Εκείνος και η σύζυγός του μεγάλωσαν δύο γιους εκεί, και η οικογένεια έμαθε λίγο πολύ να αγνοεί τους τουρίστες και τους σπουδαστές αρχιτεκτονικής που ήρθαν να γοητεύσουν στη δημιουργία του.

Με τους γιούς τους να μεγαλώνουν και οι Γκέροι να μεγαλώνουν - έγινε 90 ετών τον Φεβρουάριο - άρχισαν να αναρωτιούνται για την πρακτικότητα της παραμονής στο μεγάλο σπίτι τους, ικανοποιημένοι αν και συνεχίζουν να είναι μαζί τους το. Ο Gehry, του οποίου η διεθνής αρχιτεκτονική πρακτική εδώ και χρόνια του άφησε λίγη ευκαιρία για το σχεδιασμό σπιτιών, ενθουσιάστηκε από το έννοια ότι είναι και πάλι δικός του πελάτης, αυτή τη φορά με ένα σπίτι που θα λειτουργούσε για αυτόν και τη σύζυγό του σε ένα πιο προχωρημένο στάδιο της ζω. Δημιούργησε ένα σχέδιο για μια τοποθεσία στην άκρη της Βενετίας, μόνο για να την εγκαταλείψει αφού η Berta είχε κάποιες ανησυχίες για τη γειτονιά. Στη συνέχεια, συνάντησε ένα παλιό σπίτι σε μια προνομιακή παρτίδα σε έναν από τους καλύτερους δρόμους της Σάντα Μόνικα, με θέα στο φαράγγι της Σάντα Μόνικα, με θέα στον ωκεανό. Ακόμα πιο δελεαστικό για τον αρχιτέκτονα, το σπίτι ήταν αδιάκριτο. Θα μπορούσε να το καταρρίψει χωρίς ενοχή, δίνοντάς του έναν ευρύ καμβά για να εργαστεί.

Η πρόκληση αυτή τη φορά θα ήταν πολύ διαφορετική από το αρχικό σπίτι, όχι μόνο επειδή οι Gehrys ήταν μεγαλύτεροι και ήθελαν τόσο ασανσέρ όσο και χώρο για πιθανή ζωντανή βοήθεια. Συνέχισαν να είναι τόσο χαρούμενοι στο παλιό τους σπίτι που δεν ήταν σίγουροι ότι ήθελαν πραγματικά να μετακινηθούν, όσο λογική και αν ήταν η ιδέα. Ο Gehry, προσπαθώντας να πλοηγηθεί μεταξύ της επιθυμίας του να δημιουργήσει ένα άλλο σπίτι και της αμφιθυμίας που αυτός και η σύζυγός του μοιράστηκαν για να αφήσουν το παλιό τους, βρήκαν μια λύση. Μέχρι τότε ο Sam Gehry, ένας αρχιτέκτονας σχεδιαστής, εργαζόταν στην εταιρεία του πατέρα του και ο Φρανκ αποφάσισε ότι αυτός και ο γιος του θα σχεδίαζαν το σπίτι μαζί. Εάν η Μπέρτα και ο Φρανκ επέλεξαν να μην μετακινηθούν όταν τελείωσε, θα το δηλώνουν ένα έργο προδιαγραφών και θα το πουλούσαν. Δεν υπήρχαν λίγα να χάσουν, και με κάθε τρόπο, θα ήταν μια οικογενειακή προσπάθεια.

Και έτσι ήταν. Το έργο του Gehry έχει εξελιχθεί σημαντικά από το προηγούμενο σπίτι του στη Σάντα Μόνικα, το οποίο ολοκληρώθηκε πολύ πριν από το Μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, το Walt Disney Concert Hall στο Λος Άντζελες, το Fondation Louis Vuitton στο Παρίσι και άλλα μεγάλα έργα που έχουν έρθει να καθορίσουν κληρονομιά. Καθώς το πρώτο σπίτι ήταν ένα είδος εργαστηρίου σχεδιασμού σε μια πρώτη φάση της καριέρας του, ήθελε το νέο να αντικατοπτρίζει τις τρέχουσες επίσημες ανησυχίες του. Ο Σαμ, ο οποίος έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εταιρεία από τότε που ανατέθηκε ο σχεδιασμός του Serpentine Gallery Pavilion στο Hyde Park του Λονδίνου το 2008, ήταν βαθιά εξοικειωμένος με όλα το σημερινό έργο του γραφείου Gehry και συνέλαβε ένα σχέδιο που συγχώνευσε τις πολυτελείς ιδιότητες μιας μεγάλης βίλας με την τραγανή, φρέσκια ενέργεια ενός από τα γλυπτά του πατέρα του δοκίμια. Με πολλαπλές γωνίες, σκεπές με δίχτυα, γυάλινες εκτάσεις και εσωτερική δομή από βαριά διαγώνια ξυλεία από έλατο Ντάγκλας παρόμοια με εκείνη του Fondation Louis Vuitton, το σπίτι έχει ο αέρας μιας σύγχρονης έκδοσης ενός σπιτιού Adirondack, μεγαλύτερο και πιο πολυτελές από το παλαιότερο σπίτι Gehry, αλλά με την ίδια αίσθηση ότι είναι ταυτόχρονα αντισυμβατικό και ενθουσιώδες υποδοχή. Ο Sam, αποφάσισε ότι είναι πιο βιώσιμος από τον προκάτοχό του, σχεδίασε το σπίτι να ψύχεται παθητικά και περιλαμβάνει εννέα γεωθερμικά πηγάδια για την παροχή ενέργειας για θέρμανση. Ως αρχιτεκτονική, τόσο γιορτάζει την έννοια μιας παραδοσιακής βίλας και την ανατρέπει: Όπως και το πολύ δουλειά της εταιρείας, αυτός ο οίκος αρνείται να επιλέξει ανάμεσα στην άνεση και την πρόκληση και φαίνεται ότι προτίθεται να προσφέρει και τα δύο.

Καθώς ο σχεδιασμός εξελίχθηκε, «η ιδέα του spec-house βγήκε από το παράθυρο», είπε η Berta. "Έχουμε μόνο ένα υπνοδωμάτιο - αυτό δεν είναι πολύ ιδιαίτερο." Ο Σαμ πιστεύει ότι ο πατέρας του δεν θα ήταν ποτέ άνετος να σχεδιάζει ένα πραγματικό σπίτι. «Θα έμπαινε και θα έλεγε,« Ας το κάνουμε αυτό, ας το προσθέσουμε », θυμάται ο Σαμ. «Συνέχισε να γίνεται πιο προσωπικό και πιο διασκεδαστικό.»

Περιηγημένος μεταξύ του πατέρα του ως συνεργάτη σχεδιασμού και της μητέρας του ως πελάτη, ο Σαμ σχεδίασε ένα σχέδιο για ένα σπίτι σε δύο ξεχωριστά μέρη. Πρώτον, βλέποντας το δρόμο και τη θέα είναι μια μεγάλη μπροστινή πτέρυγα τυλιγμένη γύρω από ένα διαμορφωμένο αίθριο στο οποίο αναφέρεται ο Φρανκ η «πλατεία ψυχαγωγίας», την οποία οραματίστηκε ως μέρος για υπαίθρια πάρτι που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τον ωκεανό θέα; Στην μπροστινή πτέρυγα, στραμμένη προς τα έξω, υπάρχει ένα μεγάλο σαλόνι με ψηλές οροφές και μια τραπεζαρία κρεμασμένη με τους περίφημους λαμπτήρες ψαριών του Φρανκ ως πολυελαίους. Ένα οικογενειακό δωμάτιο, μια κουζίνα με ζωντανό δάπεδο με πλακάκια - ένα ειδικό αίτημα από την Berta - και μια μελέτη μπαίνει πίσω από αυτά τα μεγάλα δωμάτια και κοιτάζει προς έναν πίσω κήπο. Στον επάνω όροφο, με μπαλκόνια με θέα τα άλλα δωμάτια και τον ωκεανό αλλά εκτός των επισκεπτών, είναι μια εκτεταμένη κύρια σουίτα.


  • Η εικόνα μπορεί να περιέχει Κτίριο Ξύλου Κτίριο Εσωτερικός Χώρος Σχεδιασμός Σαλόνι Δάπεδο Σκληρό Ξύλο και Έπιπλα
  • Η εικόνα μπορεί να περιέχει House Villa Building Housing Plant Grass Pool Water and Mansion
  • Αυτή η εικόνα μπορεί να περιέχει δάπεδα κουζινών εσωτερικού χώρου, κουκέτα κουζίνας και ξύλο
1 / 15

Οι δοκοί Douglas-fir πλαισιώνουν την τραπεζαρία. Λαμπτήρες ψαριών, πλαστικοποιημένο τραπέζι από κόντρα πλακέ και δερμάτινα παγκάκια από τον Frank Gehry. στα αριστερά, γλυπτό Ken Price; κεραμικό αγγείο από τον Πέτρο Βούλκο.


Το δεύτερο μέρος του σπιτιού βρίσκεται σε κάποια απόσταση πίσω από αυτή τη δομή, χωρισμένο από έναν μεγάλο κήπο με πισίνα και ένα μακρύ μονοπάτι που καλύπτεται από μια πέργκολα Gehry-esque. Η πίσω πτέρυγα περιέχει μια μεγάλη αίθουσα μουσικής κατάλληλη για συναυλίες μικρού δωματίου-μουσικής, γυμναστήριο, δύο δωμάτια και μια σουίτα για μακροχρόνιους επισκέπτες που θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για ζωντανή βοήθεια.

Τόσο ο Φρανκ όσο και η Μπέρτα λατρεύουν την κλασική μουσική - από τότε που το Walt Disney Concert Hall άνοιξε στο κέντρο του Λος Άντζελες το 2003, είχαν κανονικές θέσεις στο Λος Άντζελες Οι συναυλίες της Φιλαρμονικής του Angeles - και μια από τις φαντασιώσεις του, είπε, είναι ότι θα καλούσε τους μουσικούς να παίξουν στο νέο σπίτι, και ίσως να μείνουν εκεί ως Καλά. Ο φίλος του Gehry Michael Eisner, για τον οποίο σχεδίασε ένα περίπτερο στο σπίτι του πρώην προέδρου της Disney κοντά στο Aspen, επέστρεψε την εύνοια παραγγέλλοντας ένα προσαρμοσμένο Steinway για την αίθουσα μουσικής του νέου σπιτιού σε χρώμα της επιλογής του Φρανκ, το οποίο αποδείχθηκε φωτεινό πράσινος.

«Η φαντασία μου ήταν ότι ο Mitsuko Uchida θα ζούσε εκεί», είπε ο Φρανκ, αναφερόμενος στον διάσημο Ιαπωνό-Βρετανό πιανίστα και μαέστρο. «Προσφέρεται να έρθει και να παίξει. Το ίδιο έχει και ο Emanuel Ax. "

Μέχρι στιγμής, οι Gehrys έχουν φιλοξενήσει μερικές συναυλίες στο χώρο, συμπεριλαμβανομένης, όπως λέει, μια εκδήλωση για την Ορχήστρα του Δυτικού-Ανατολικού Ντιάν του Daniel Barenboim, αποτελούμενη από Ισραηλινούς και Αραβούς μαθητές. «Είχαμε 50 άτομα εκεί, και ήταν πραγματικά υπέροχο», είπε.

«Δεν με κάλεσες», σημείωσε ο Σαμ.

"Φυσικά και όχι; δεν καλείτε ποτέ τον αρχιτέκτονα σας », είπε ο Φρανκ με ένα γέλιο. Σταμάτησε για μια στιγμή. «Λοιπόν, τώρα βλέπεις τι πρέπει να αντιμετωπίσει ο Σαμ από μένα. Ήταν πραγματικά σπουδαίος συνεργάτης και έχουμε φτιάξει ένα σπίτι σε μια ζωή. Μου άρεσε πολύ να δουλεύω μαζί του. "

instagram story viewer