100 μ.Χ.: Alexander Gorlin

Προβολή διαφανειών

Το γραμματοκιβώτιό μου είναι γεμάτο όλη την ώρα, "λέει ο Alexander Gorlin. "Ο ταχυδρόμος πιστεύει ότι είναι το επίσημο γραμματοκιβώτιο κτιρίου." Ποια είναι η αιτία αυτής της σύγχυσης; Ο αρχιτέκτονας ζει σε ένα διαμέρισμα που σχεδίασε για τον εαυτό του σε ένα κτίριο που σχεδίασε και φέρει το όνομά του: The Gorlin, ένας από τους τρεις πύργους διαμερισμάτων που υψώνονται από τα τετράγωνα των αρχοντικών στο Aqua, την πολυτελή ανάπτυξη του Μαϊάμι Μπιτς του Craig Robins (βλέπω Αρχιτεκτονική πέψη, Νοέμβριος 2001). "Πώς είναι να σχεδιάζεις ένα κτίριο και να έχεις ένα διαμέρισμα και να έχει το όνομά σου;" ρωτά ο αρχιτέκτονας, αστειεύεται, με την τυπικά ανεκτίμητη ενέργειά του. "Είναι σαν ένα χατ τρικ."

Το Gorlin παρουσίασε αρκετές προκλήσεις στον σχεδιαστή του, τις οποίες έλυσε - τόσο στο κτίριο όσο και στο διαμέρισμά του - με ένα έξυπνο μείγμα της νεωτεριστικής σκέψης του παλιού σχολείου με το σουρεαλιστικό.

Το τεράστιο σκούπισμα της προβολής παρουσίασε προκλήσεις για την εσωτερική διακόσμηση, όπως ανακάλυψε ο αρχιτέκτονας.

Το Aqua καταλαμβάνει τη νότια άκρη του νησιού Allison, το οποίο χωρίζει το Indian Creek ακριβώς πίσω από το στενό, βόρειο τμήμα του Miami Beach. Τα αρχοντικά έχουν σχεδιαστεί από έναν αριθμό περιζήτητων αρχιτεκτόνων σύμφωνα με ένα σχέδιο που αναπτύχθηκε από την Duany Plater-Zyberk Company, τους κορυφαίους θεωρητικούς και ασκούμενους του New Urbanism. Οι τρεις πύργοι (ο καθένας παίρνει το όνομα του σχεδιαστή του) ευθυγραμμίζουν την ανατολική άκρη του νησιού, ακριβώς πάνω στο νερό, αλλά το Gorlin είναι στο ευνοημένη θέση: στην πλώρη του νησιού, κοιτάζοντας προς τα κάτω το Indian Creek με απρόσκοπτη θέα στο South Beach, τον Biscayne Bay και την πόλη του Μαϊάμι πέρα.

Ακούγεται καλό σε χαρτί, αλλά στο σχεδιασμό του κτιρίου, ο Gorlin αντιμετώπισε αμέσως ένα μεγάλο πρόβλημα. "Πώς έχεις τη θέα όταν έχεις τον ήλιο ακριβώς στο πρόσωπό σου;" Συνειδητοποιώντας ότι τα παράθυρα σύμφωνα με την πρόσοψη θα γίνονταν μόνο πύλες για έντονο φως, ο Gorlin έθεσε το ολόκληρη η νότια έκθεση του The Gorlin πίσω από τα βαθιά μπαλκόνια που πλαισιώνονται με μια επιπλέον ζώνη από μεταλλικές σόλες από μέταλλο - το σύνολο εκτείνεται περίπου 10 πόδια από το πρόσοψη. Αυτή η επιτακτική λειτουργική απαίτηση στη συνέχεια αναμίχθηκε στην επίσημη έκφραση του κτιρίου. αποφεύγοντας μια αναφορά Art Déco, ο αρχιτέκτονας επέλεξε αυτό που αποκαλεί "ένα αυστηρά μοντέρνο κτίριο στο οποίο υπάρχει μια στρώση αεροπλάνων για να δώσει μια αντίθεση σκιάς και φωτός."

Με τον ήλιο να εξομαλύνει, το τεράστιο σκούπισμα της προβολής εξακολουθούσε να παρουσιάζει κάποιες προκλήσεις για την εσωτερική διακόσμηση, όπως ανακάλυψε ο αρχιτέκτονας όταν άρχισε να χωράει το δικό του διαμέρισμα σε ψηλό όροφο. Κοιτάζοντας έξω, τα μπαλκόνια και τα πέλματα που κόβουν το φως τόσο καλά, χωρίζουν επίσης τους χώρους το πρώτο πλάνο, δίνοντας σε κάποιον την εντύπωση ότι αιωρείται πάνω από το Indian Creek ανάμεσα στα άσπρα σύννεφα του Μαϊάμι. "Η θέα είναι τόσο συντριπτική που ένιωσα ότι υπήρχε ανάγκη να αγκυροβολήσω τον χώρο με χρώμα και υφή."

Ο Gorlin επέλεξε μια σαφώς παιχνιδιάρικη και σουρεαλιστική παλέτα για να πετύχει αυτούς τους σκοπούς. Το θέμα καθιερώνεται αμέσως στην είσοδο, όπου οι επισκέπτες συναντιούνται από γαλάζια τείχη (ο ουρανός), γκρι ασβεστόλιθος δάπεδο (η γη) και - μεταξύ των δύο - αγενή ζωγραφική και ένα ψηλό, παράξενο, κυματιστό κομμάτι από φίμπεργκλας της Judith Niedermaier. Καθώς στρίβετε προς τα δεξιά, αντλώντας από την τροποποιημένη προβολή, μερικά βήματα σας οδηγούν μακριά από την κύρια σουίτα και τον επισκέπτη δωμάτιο και στην καρδιά του διαμερίσματος— "ένας πραγματικός χώρος σοφίτας", λέει ο Gorlin, με σαλόνι, τραπεζαρία και κουζίνα ένας.

Ο Γκόρλιν επέλεξε "ένα αυστηρά μοντέρνο κτίριο στο οποίο υπάρχει μια στρώση αεροπλάνων για να δώσει μια αντίθεση σκιάς και φωτός."

Εδώ, οι σουρεαλιστικές τάσεις του Γκόρλιν έχουν πλήρη έλεγχο. ο χώρος είναι «αγκυροβολημένος», αλλά με έναν πιο διεστραμμένο τρόπο. Ένας καναπές μήκους 12 ποδιών φέρει έναν τοίχο, κάτω από μια υπερβολικά σουρεαλιστική ζωγραφική, τον Sean Mellyn's Ένα κορίτσι που ονομάζεται Brancusi. Απέναντι, μια ιδιαίτερα περίεργη καρέκλα Marc Newson συνδυάζεται με ένα έντονο κίτρινο τραπέζι από τον Konstantin Grcic. Αυτά τα κομμάτια φαίνεται να υπερβάλλουν τις αποπροσανατολιστικές δυνατότητες της προβολής εισάγοντας μια σκόπιμη σύγχυση κλίμακας. Έτσι πέφτει στο χαμηλό τραπέζι στο κέντρο του χώρου διαβίωσης για να λειτουργεί ως σωστή άγκυρα. Από μακριά, μοιάζει ακριβώς με αυτό: ένα βαρύ μπλοκ, αποτελούμενο από πέτρες ποταμού από σκυρόδεμα. Αλλά περιμένετε - όταν το πλησιάζετε και το αγγίζετε, δίνει. Το κομμάτι, που σχεδιάστηκε από τον Andrea Salvetti, είναι κατασκευασμένο από αφρό. "Αυτό που είναι βαρύ είναι πραγματικά μαλακό. αυτό που έχει υφή είναι πραγματικά ελαφρύ », λέει ο Gorlin. "Οι οπτικές αισθήσεις είναι μικτές."

Όπως κάθε αρχιτέκτονας που σχεδιάζει για τον εαυτό του, ο Γκόρλιν εκμεταλλεύτηκε επίσης την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει μερικά αγαπημένα κομμάτια στα οποία είχε τα μάτια του για χρόνια. Το τραπέζι φαγητού, στη μία πλευρά του καθιστικού, είναι μια σύνθεση από γυαλί και ατσάλι του Carlo Scarpa που ο Gorlin θαυμάζει για τις λεπτομέρειες του. «Συγκεντρώνεται τόσο περίπλοκα», λέει. "Διάλεξα πράγματα που πάντα μου άρεσαν." Αλλά η δύναμη και ο σουρεαλισμός και οι απόψεις και ο λαμπερός ήλιος στην άκρη, παραμένει ένα ερώτηση να ρωτήσει τον αρχιτέκτονα που σχεδίασε ένα διαμέρισμα για τον εαυτό του σε ένα κτίριο που σχεδίασε και φέρει επίσης το όνομά του: ήταν είναι δύσκολο; «Όχι», απαντά ο Γκόρλιν, ακόμα διασκεδασμένος από την ευτυχισμένη του κατάσταση. "Όχι όταν το πλησιάζεις με αίσθηση διασκέδασης."

instagram story viewer