Η Snøhetta είναι έτοιμη να φέρει ένα εικονικό ευρωπαϊκό κτίριο στον 21ο αιώνα

Η θρυλική εταιρεία επιλέχθηκε από 54 διαγωνισμούς για να ανακαινίσει το Κέντρο Monnaie / Muntcentrum, ένα κτίριο της δεκαετίας του 1970 που βρίσκεται στην καρδιά των Βρυξελλών

Ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια των Βρυξελλών θα ανανεωθεί σύντομα. Το Center Monnaie / Muntcentrum, ένα γραφείο και εμπορικό κτίριο της δεκαετίας του 1970 στην καρδιά της πόλης, θα επανασχεδιαστεί από την Snøhetta και την τοπική εταιρεία Binst Architects. Ο σχεδιασμός των επιχειρήσεων επιλέχθηκε από 54 συμμετοχές σε διαγωνισμό που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ένα πριν (πάνω) και μετά (κάτω) δείχνουν πώς το κτίριο θα αλλάξει από την άποψη του δρόμου.

Φωτογραφία: Ευγενική προσφορά του Google Earth / Lucian

Το κτίριο των 667.362 τετραγωνικών ποδιών θα αναπτυχθεί ξανά σε ένα συγκρότημα μικτής χρήσης με γνώμονα την ενεργειακή απόδοση και βιωσιμότητα, αλλά οι εταιρείες ήταν προσεκτικές για να διατηρήσουν στοιχεία του αρχικού σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένου του σταυρού μορφή. «Φυσικά, το υπάρχον κτίριο έχει μια πολύ εμφανή παρουσία και σιλουέτα στο αστικό συλλογική συνείδηση ​​των Βρυξελλών », λέει ο Tae Young Yoon, ανώτερος αρχιτέκτονας και διευθυντής έργου στο Snøhetta.

Μια εναέρια άποψη δείχνει πώς θα αλλάξει το κτίριο μετά την ανακαίνιση. (Η κορυφή εμφανίζεται πριν, ενώ το κάτω μέρος εμφανίζεται μετά.) 

Φωτογραφία: Ευγενική προσφορά του Google Earth / Lucian

Οι εταιρείες έχουν ως στόχο να ενσωματώσουν καλύτερα το κτίριο στο σύγχρονο περιβάλλον της τοποθεσίας του, καθιστώντας το πιο προσιτό στο κοινό. «Η προσαρμογή στο άμεσο περιβάλλον αφορά κυρίως την επέκταση του δημόσιου χώρου και της διαδρομής ώστε να συμπεριλάβει τη μεγάλη βάση στο βάθρο του υπάρχοντος κτηρίου», λέει ο αρχιτέκτονας. «Το κέντρο της πόλης των Βρυξελλών, όπως πολλά πυκνά αστικά κέντρα, γίνεται όλο και περισσότερο πεζός παρά όχημα ενώ στο την ίδια στιγμή πιο λειτουργικά στιβαρή - συνήθως από την πλειονότητα της εμπορικής δραστηριότητας σε καλύτερη ισορροπία με κατοικητικός. Η πρόταση ανταγωνισμού μας στοχεύει να επεκτείνει το δημόσιο μονοπάτι μέσα και πάνω από τη βάση, ανοίγοντας παράλληλα περισσότερη περιοχή στο φυσικό φως και [προσθέτοντας] εύκολη πρόσβαση από επιλεκτικά εκτοξεύοντας τη μάζα και αρθρώνοντας τις βεράντες και τους κήπους του. " Ο κήπος στην κορυφή του κτηρίου έχει θέα στο Βασιλικό Θέατρο της La Monnaie και στο Munt Πλατεία.

Ο πρόσφατα αναθεωρημένος χώρος θα εισαγάγει περισσότερους τομείς για να το απολαύσει το κοινό.

Φωτογραφία: Ευγενική προσφορά του Lucian

Ο σχεδιασμός διατηρεί μεγάλο μέρος της υπάρχουσας κατασκευής σκυροδέματος, αλλά θα ενσωματώσει μια νέα πρόσοψη και δύο επιπλέον επίπεδα. «Η νέα πρόσοψη για την αντικατάσταση της υπάρχουσας πρόσοψης που έχει υποστεί ζημιά θα επεκταθεί 500 χιλιοστά [περίπου 1,6 πόδια] προς τα έξω για να κερδίσει κάποια πολύτιμα εμβαδόν δαπέδου αλλά το πιο σημαντικό είναι να επιτρέψουμε στην πρόσοψη να αναλάβει ορισμένες λειτουργίες κτιρίου, όπως ο αερισμός και τα φωτοβολταϊκά πάνελ », λέει. Γιουν. «Δύο επιπλέον όροφοι στην κορυφή του πύργου, κατασκευασμένοι από τεράστια ξυλεία, θα προσφέρουν ένα υπέροχο λόμπι ξενοδοχείου, εστιατόριο, και εκτελεστικό γραφείο και κέντρο συνεδριάσεων. " Το λόμπι και το εστιατόριο του ξενοδοχείου θα είναι ανοιχτά στο κοινό και προσφέρουν εκπληκτική θέα στο πόλη.

Από την κορυφή του κτηρίου, οι επισκέπτες θα απολαύσουν καταπληκτική θέα στις Βρυξέλλες.

Φωτογραφία: Ευγενική προσφορά του Lucian

Εκτός από τη βελτιστοποίηση του κτιρίου για τις τρέχουσες ανάγκες της πόλης, οι σχεδιαστές σκέφτηκαν επίσης το μέλλον της κατασκευής. Ο σχεδιασμός προσθέτει ευελιξία για μελλοντικές χρήσεις, αλλά επιδιώκει επίσης να επηρεάσει τον ενεργειακά αποδοτικό σχεδιασμό στη χώρα. «Η βιωσιμότητα είναι ένα κεντρικό στοιχείο στο όραμα των ομάδων για το έργο», λέει ο Yoon. «Πρώτα απ 'όλα, θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι το έργο είχε φωνή και να είμαστε ενεργός και σχετικός συμμετέχων στο μέλλον των Βρυξελλών. Για να το κάνουμε αυτό, προωθήσαμε επίμονα μια βιώσιμη ατζέντα που καθορίζεται από μια ισορροπία πολλών πτυχών της κοινωνίας - άνθρακα το αποτύπωμα στην κατασκευή και τη λειτουργία προφανώς, αλλά και μια οικονομική βιωσιμότητα, την αστική ολοκλήρωση και το κοινό χώρος."

instagram story viewer