Η AD αποκαλύπτει το πρώτο ιδιωτικό σπίτι που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Bjarke Ingels

Ο Δανός σούπερ σταρ Bjarke Ingels έχει σχεδιάσει μερικούς από τους πιο πολυσύχναστους ουρανοξύστες στον κόσμο, γήπεδα, μουσεία και πολλά άλλα. Τώρα, χάρη σε έναν ατρόμητο πελάτη, ο αρχιτέκτονας αποκαλύπτει την πρώτη του ιδιωτική κατοικία

Για πολλούς από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες του περασμένου αιώνα, ένα ιδιωτικό σπίτι ήταν το μεγάλο τους διάλειμμα. Το σπίτι του 1964 που ο Ρόμπερτ Βεντούρι έχτισε για τη μητέρα του στα προάστια της Φιλαδέλφειας ξεκίνησε την καριέρα του και εγκαινίασε το μεταμοντέρνο κίνημα. Το πρώτο έργο του Charles Gwathmey ήταν μια κατοικία του Long Island του 1967 για τους γονείς του, οι οποίοι του έδωσαν καρτέν μπλουζ για να δημιουργήσει το θαύμα του μοντερνισμού. Και το σπίτι της Σάντα Μόνικα Φρανκ Γκέρι Ανακαινίστηκε για τη δική του οικογένεια το 1978 τον έβαλε σε διασημότητα ενώ εισήγαγε τα χαρακτηριστικά του Deconstructivist των μετέπειτα blockbusters του. Στην περίπτωση αυτών των ταλέντων και άλλων - Philip Johnson, Ελισάβετ Ντίλερ και Ricardo Scofidio, Michael Graves,

Λίνα Μπο Μπαρντί- ιδιωτικά σπίτια χρησίμευαν ως πρώιμα εργαστήρια και τηλεφωνικές κάρτες.

Ο Bjarke Ingels έχει δημιουργήσει μια εντελώς διαφορετική πορεία. Αφού ίδρυσε τη δική του εταιρεία, Όμιλος BIG – Bjarke Ingels, το 2005, ο Δανός αρχιτέκτονας συγκέντρωσε διεθνή προσοχή για δύο συγκροτήματα διαμερισμάτων της Κοπεγχάγης, ένα α τεχνητό βουνό, το άλλο ένα τεράστιο σχήμα οκτώ, με λωρίδες ποδηλάτου που ανεβαίνουν από το επίπεδο του εδάφους έως το 10ο πάτωμα. Μέχρι να φτάσει τα 40, το 2014, είχε ήδη αναλάβει τις προμήθειες που περίμεναν οι βραβευμένοι με το βραβείο Pritzker ζωές για να αντιμετωπίσουν - πύργους, πολιτιστικά κέντρα, πάρκα της πόλης, το ονομάζετε. Αλλά δεν είχε χτίσει ποτέ σπίτι. «Στην αρχιτεκτονική μπορείτε να γίνετε γρήγορα εξειδικευμένοι», αντανακλά ο Ίνγκελς κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο τεράστιο γραφείο του στο Μπρούκλιν, όπου οι νέοι σχεδιαστές βλέπουν να διασχίζουν το πάτωμα με σκούτερ. (Η εταιρεία απασχολεί τώρα 540 άτομα, με επιπλέον γραφεία στο Λονδίνο, τη Βαρκελώνη και την Κοπεγχάγη, και περίπου 80 τρέχοντα έργα που συμπεριλάβετε την έδρα της Google και την προστασία από καταιγίδες στο Κάτω Μανχάταν.) «Αν κάνετε έναν ουρανοξύστη, είστε ειδικός στον ουρανοξύστη. Εάν κάνετε ένα νοσοκομείο, είστε ειδικός στο νοσοκομείο. Και μετά γίνεσαι αυτός ο αρχιτέκτονας. Επειδή δεν είχαμε κάνει ποτέ ιδιωτικό σπίτι, κανείς δεν ρώτησε. "

Δηλαδή, έως ότου ένας επιχειρηματίας με γνώμονα το σχεδιασμό με τις επιχειρήσεις στη Δανία, που ονομάζεται BIG, ελπίζει να παραγγείλει, όπως προτείνει ο Ingels, ένα δανικό σπίτι στη Λατινική Αμερική. Λέει ο πελάτης, «Είχα πάντα ελκύσει τον απλό, μινιμαλιστικό, αλλά εξαιρετικά άνετο σχεδιασμό της Σκανδιναβίας. Το Bjarke ήταν μια προφανής επιλογή. Το έργο του έχει μια πραγματικά λειτουργική πλευρά σε αυτό, σε αντίθεση με άλλους διάσημους αρχιτέκτονες που έχουν το προνόμιο να λειτουργούν.

Σε ένα σπίτι της Λατινικής Αμερικής που σχεδιάστηκε από τον Όμιλο BIG – Bjarke Ingels, μια κεντρική σκάλα δημιουργεί ένα είδος εσωτερικής βλάβης.

Η πρακτικότητα, τονίζει ο πελάτης, ήταν ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι «το οικόπεδο δεν ήταν εύκολο». Μακρύ και σφηνοειδές, με σπίτια και στις δύο πλευρές, και μια απότομη πτώση σε ένα δασικό φαράγγι, ο ιστότοπος απαίτησε καινοτόμες λύσεις - ακόμη περισσότερο επειδή δύο ώριμοι φοίνικες που κατοικούσαν ήδη στην παρτίδα έπρεπε να είναι διατηρημένο. Ο Ingels ήταν παιχνίδι. «Αυτό που νομίζετε ότι θα ήταν η ιδανική κατάσταση, αλλά στην πραγματικότητα η χειρότερη κατάσταση είναι μια πλήρης ταμπλό», λέει. «Εδώ υπήρχαν τόσοι πολλοί περιορισμοί. Αυτές οι επιρροές μεγαλύτερες από τη ζωή παρέχουν χαρακτήρα. "

Ένα αρχικό σχέδιο για μια σειρά ορθογώνιων τόμων καταργήθηκε λόγω εσφαλμένης επικοινωνίας σχετικά με τους περιορισμούς κτιρίων - όλα για το καλύτερο. Όταν ο Ingels ξεκίνησε από το μηδέν, έδωσε προτεραιότητα στο αίτημα του πελάτη για μια πισίνα. Πιέζοντας ένα 50 μέτρα πάνω στο ακίνητο σε διαγώνιο, ο Ingels διαίρεσε τη γη σε δύο τριγωνικά αγροτεμάχια, ένα για το σπίτι και ένα για τον κήπο. Αυτό καθόρισε την ακανόνιστη μορφή της δομής, η οποία ανεβαίνει από μια τριγωνική βάση σε μια ορθογώνια οροφή, αποδίδοντας μια ανεστραμμένη πυραμίδα με ένα υπερβολικό παραβολικό βλέμμα στον κήπο. (Οι Ingels δοκίμασαν την πολύπλοκη γεωμετρία σε μοντέλα, χαράζοντας ένα μπλοκ αφρού με θερμό σύρμα.) κόστισε μια περιουσία, οπότε επέλεξε σκυρόδεμα, χυτά επί τόπου, με ορθογώνιους τοίχους παραθύρων τοποθετημένους σε κάθε όροφο για να δημιουργήσει βεράντες. «Με πολλούς τρόπους το σπίτι είναι στο πνεύμα του μοντερνισμού - απλές γραμμές, απλά υλικά, δωμάτια όσο το δυνατόν πιο κανονικά - αλλά με το επιρροή μιας σημαντικής απόφασης », λέει ο Ίνγκελς, αναφερόμενος στη διαγώνια δεξαμενή, την οποία συγκρίνει με μια φυσική απόφραξη όπως ο λίθος ή ποταμάκι. "Δεν είμαστε εγγυημένοι ότι θα ήταν ένα υπέροχο σπίτι, αλλά φτάσαμε σε κάτι γεμάτο χαρακτήρα."

Μέσα και έξω, έχει χορογραφήσει μια σειρά από στοχαστικές εμπειρίες. Οι τρεις βεράντες πλαισιώνουν μοναδική θέα - όλος ο κήπος στο κάτω μέρος, όλοι φαράγγι στην κορυφή. Μια ενιαία σκάλα με ευθεία βολή, εν τω μεταξύ, διασπά τους εσωτερικούς χώρους στη μέση, σαν γραμμή βλάβης, επιτρέποντάς του να χωρίσει κάθε μία από τις δύο πρώτες ιστορίες σε κλιμακωτά επίπεδα. (Αν και το σπίτι έχει τρεις ορόφους, αισθάνεται σαν να υπάρχουν πέντε επίπεδα, χωρίς να υπολογίζεται το υπόγειο.) «Δεν παρατηρείς σχεδόν καθόλου, αλλά η σκάλα είναι πάντα γεφυρώνοντας αυτές τις αλλαγές ", λέει ο Ingels, σημειώνοντας ότι αυτές οι μικρές αλλαγές δημιουργούν ποικίλα ύψη οροφής και μεγαλύτερη αίσθηση διαφάνειας μεταξύ πατώματα. «Καταλήγεις σε ένα σπίτι που έχει τρισδιάστατη πολυπλοκότητα.»

Μπροστά, οι επισκέπτες μπαίνουν μέσα από μια αναδιπλούμενη γωνιά της κατά τα άλλα μονολιθικής πρόσοψης, περπατώντας πέρα ​​από την περιστρεφόμενη γυάλινη πόρτα στο μεσαίο επίπεδο, το οποίο περιέχει τους χώρους καθιστικού και τραπεζαρίας. (Τα αυτοκίνητα, εν τω μεταξύ, μπορούν να κατεβούν με ανελκυστήρα σε ένα υπόγειο γκαράζ που γειτνιάζει με μια κάβα και αίθουσα γευσιγνωσίας.) Η κουζίνα, δύο δωμάτια και οι χώροι προσωπικού όλα συγκεντρώνονται σε έναν όγκο με δρυς μέσα στο σπίτι, επιτρέποντας στους τρεις ορόφους να λειτουργούν ως ένα συνεχές δωμάτιο, με την κύρια σουίτα στην κορυφή. Κάθε πρωί ο πελάτης και ο σύντροφός του κατεβαίνουν στο επίπεδο του κήπου, ασκώντας το γυμναστήριο και την αίθουσα γιόγκα, που φαίνονται έξω στην πισίνα, μια λωρίδα μαύρου-γρανίτη που κόβει κάτω από μια γωνία της οροφής και φωλιάζει στο σπίτι τέλος.

Οι οπαδοί του Ingels, από τους οποίους υπάρχουν τώρα περίπου 645.000 στο Instagram - ανυπόφοροι για έναν αρχιτέκτονα - θα περίμεναν μια πίστα σκι στην οροφή, όπως στο δικό του Εγκατάσταση επεξεργασίας αποβλήτων της Κοπεγχάγης, ή ένα σωρό από μπλοκ, όπως το Lego House του, ή ακόμη και μια εντελώς υπόγεια φωλιά, όπως το δικό του M / S Ναυτικό Μουσείο της Δανίας. Η υπογραφή του αρχιτέκτονα, ωστόσο, δεν ήταν ποτέ στυλ αλλά στρατηγική, που εφαρμόζει τώρα σε άλλα ιδιωτικά σπίτια, στη Δανία και στο Νιου Τζέρσεϋ. «Βασικά εμπιστεύομαι τη διαδικασία», εξηγεί ο Ingels, το πόδι του περιστράφηκε πάνω από ένα υποβραχιόνιο με σήμα κατατεθέν. «Πιστεύω ότι αν καθορίσετε ορισμένες παραμέτρους, χωρίς να ξέρετε ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα, μπορείτε να λάβετε υπέροχες αποφάσεις και να αγαπήσετε τι θα συμβεί. Αντί να επιβάλλετε απάντηση, ξεκινάτε ένα ταξίδι με αυτοπεποίθηση ότι θα φτάσετε εκεί. "

instagram story viewer