Ο αρχιτέκτονας Norman Foster δημιουργεί ιαπωνικό καταφύγιο

Ο αρχιτέκτονας δίνει έμφαση στο φως και τη σκιά όταν κατασκευάζει ένα ήσυχο καταφύγιο στην Καμακούρα

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο τεύχος Μαρτίου 2007 του Architectural Digest.

Ένας χρυσός Βούδας προεδρεύει σε μια μακρά, σκιερή στοά, προκαλώντας το εσωτερικό ιερό ενός σεβαστού ναού. Αλλά οι πρώτες εντυπώσεις είναι παραπλανητικές: Αυτή είναι η καρδιά ενός νέου σπιτιού από μια εταιρεία που χρησιμοποιεί τις τελευταίες τεχνολογίες σε τολμηρά κτίρια σε όλο τον κόσμο. Οι τοίχοι στρίβονται στο φως από φωτιζόμενους γυάλινους ογκόλιθους ενσωματωμένους τυχαία σε ανασυσταμένη πέτρα. Τα γυάλινα μπλοκ στο χάλκινο πλέγμα στο τέλος της στοάς ήταν κατασκευασμένα από ανακυκλωμένους καθοδικούς σωλήνες. Και οι κόκκινες και μαύρες φωτογραφίες που εμφανίζονται σε ορθή γωνία με το άγαλμα είναι σύγχρονοι Βρετανοί καλλιτέχνες Gilbert και George. Τα μόνα στοιχεία που ανταγωνίζονται τον Βούδα στην ηλικία και την πατίνα είναι τα αρχαία κινεζικά πλακάκια δαπέδου.

Αυτό το γαλήνιο αλλά εκπληκτικό καταφύγιο βρίσκεται σε μια καταπράσινη πλαγιά στο Καμακούρα, μια ώρα με το αυτοκίνητο από το Τόκιο. Είναι το προϊόν μιας 20ετούς σχέσης ανάμεσα σε έναν συλλέκτη βουδιστικής τέχνης και τους αρχιτέκτονες από τους οποίους ανέθεσε μια ποικιλία πλοίων και κτιρίων, Foster και Partners. Ο Ντέιβιντ Νέλσον, ο συνεργάτης που ήταν επικεφαλής της ομάδας σχεδιασμού, άρχισε να συνεργάζεται με τον πελάτη αμέσως μετά τον Norman Foster την αρχική επαφή σε ένα ταξίδι για την επίβλεψη της κατασκευής του πρώτου αριστουργήματος της εταιρείας, του Χονγκ Κονγκ και της Σαγκάης Τράπεζα. Ο Νέλσον γοητεύτηκε από την ιαπωνική παράδοση του φιλτραρίσματος του φυσικού φωτός, του στρώματος χώρου και της ανύψωσης κτιρίων από το έδαφος ενώ τα συνδέει σταθερά με το τοπίο. "Είναι μια πολύ ανθρώπινη αρχιτεκτονική και σχετίζεται με τη ζωή μας σήμερα", λέει. "Προσπαθήσαμε να συλλάβουμε την ουσία του χωρίς να χάσουμε σε παστίλι. Πρέπει να το απορροφήσεις και να το αφήσεις να μπει στο υποσυνείδητό σου. "

Ένα από τα πρώτα του εγχειρήματα ήταν ένα περίπτερο στη χερσόνησο Izu, μια ελαφριά κατασκευή που φαίνεται να αιωρείται πάνω από τη θάλασσα. Η Καμακούρα απαίτησε κάτι πιο γειωμένο, με αέρα μόνιμης. Πριν από οκτακόσια χρόνια, αυτή ήταν η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, και ο γιγαντιαίος χάλκινος Βούδας θυμάται εκείνη την εποχή της ευχαρίστησης και της ευσέβειας. Καθώς ο χώρος καθαρίστηκε από συντρίμμια και η γη ξεπλύθηκε από τον λόφο, αποκάλυψε τα θεμέλια και τα τείχη συντήρησης του πρώιμου οικισμού. Τα ξίφη Σαμουράι είχαν σφυρηλατηθεί σε σπηλιές που διαπερνούν ένα βράχο και ένας απόγονος της οικογένειας που τους έκανε να διατηρήσει την παράδοση ζωντανή σε ένα τοπικό εργαστήριο. «Ήταν μια όμορφη τοποθεσία, και όσο περισσότερο απομακρύνουμε, τόσο πιο μυστηριώδης και ισχυρή ένιωσε», λέει ο Nelson.


  • Ο σχεδιασμός του σπιτιού βασίζεται σε μια σειρά από αίθουσες που οδηγούν στο κέντρο του σπιτιού
  • Υπάρχει ρευστότητα του αρχιτέκτονα εξωτερικών και εσωτερικών χώρων, ο Norman Foster λέει για την κατοικία που αυτός και ο αρχιτέκτονας ...
  • Στη γκαλερί, ένα άγαλμα του Βούδα φωτίζεται απαλά μέσα από ένα πλαίσιο τοίχου από ανακυκλωμένο γυαλί που αποτελεί ερμηνεία του ...
1 / 9

"Ο σχεδιασμός του σπιτιού βασίζεται σε μια πομπή - μια σειρά δωματίων που οδηγούν στο κέντρο του σπιτιού", σημειώνει ο Foster.


Ο σχεδιασμός εξελίχθηκε αργά, σε αρμονία με τη γη. Πριν ο Νέλσον άρχισε να σχεδιάζει, υπήρχαν μακρές συζητήσεις για την ακολουθία των χώρων καθώς μετακινήσατε από το σκοτάδι στο φως και από κλειστούς σε ανοιχτούς χώρους. Ο ιδιοκτήτης επαίνεσε το Fallingwater του Frank Lloyd Wright και ζήτησε μέρη για προβολή και αποθήκευση της συλλογής του, αλλά δεν παρείχε κανένα λεπτομερές πρόγραμμα. Αγαπούσε την ανταλλαγή ιδεών και συμμετείχε ενεργά σε κάθε απόφαση. Η τοποθέτηση του κτιρίου στη γη καθορίστηκε εν μέρει από έναν εμπειρογνώμονα του φενγκ σούι ο οποίος εντόπισε ισχυρές γραμμές δύναμης τρέχει γύρω από την περίμετρο και από την επιθυμία του αρχιτέκτονα να ενσωματώσει μια πλακόστρωτη βεράντα μεταξύ του σπιτιού και του γκρεμού πρόσωπο. Ένα ώριμο κεράσι διατηρήθηκε ως σημείο εστίασης, μαζί με ένα υπάρχον torii.

Σταδιακά, το έργο διαμορφώθηκε ως μια σειρά παράλληλων τοιχοποιιών που χωρίζουν και συνδέουν ένα σύμπλεγμα χώρων στο κυρίως σπίτι και ένα ανεξάρτητο περίπτερο πίσω. Οι τοίχοι προβάλλουν για να πλαισιώσουν τις προβολές, να παρέχουν σκιά και να παραπέμπουν σε γειτονικά κτίρια. Για την έλλειψη συμφωνίας για μια φυσική πέτρα, οι αρχιτέκτονες αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη δική τους. Ο Φόστερ χτίζει ένα σπίτι στη Μεσόγειο, εισάγοντας μια νέα δομή μεταξύ των υπαρχόντων τραχιών τοίχων, και είδε πώς το τεμαχισμό με ένα πριόνι διαμαντιών αποκάλυψε τους βράχους που κρύβονται μέσα. Αυτό οδήγησε στην ιδέα της χρήσης κομματιών από γυαλί για να δημιουργήσει ένα μοτίβο και να επιτρέψει στο φυσικό φως να περάσει, αλλά η σύνθετη πέτρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο ως επένδυση για την κατασκευή χυτευμένου σκυροδέματος και ήταν απαραίτητη η εγκατάσταση φωτισμού οπτικών ινών πίσω από το ποτήρι. Ο Nelson παρομοιάζει το αποτέλεσμα στη γκαλερί με τα κηλίδες χρυσού σε μια λακαρισμένη ιαπωνική οθόνη.

Τμήματα του σπιτιού χλευάστηκαν με ικριώματα πριν ξεκινήσει η κατασκευή, για να διασφαλιστεί ότι η θέα από την κύρια κρεβατοκάμαρα και άλλους ιδιωτικούς χώρους αποτελούσε καλλιτεχνική σύνθεση. Ο ιδιοκτήτης ανέλαβε την τοπία σε συνεργασία με τον Shigemi Komatsu, έναν μελετητή της τέχνης Kamakura. Το περπάτημα μέσα από το σπίτι είναι ένα ταξίδι ανακάλυψης καθώς στρίβετε γωνίες και αλλάζετε επίπεδα. Οι σκούρες γκρι οροφές υπογραμμίζουν μια αίσθηση μυστηρίου σε σκιερά δωμάτια που σας καταπιούν και στη συνέχεια σας αφήνουν σε χώρους που πλαισιώνουν δέντρα, βράχους και έργα τέχνης. Ένα από τα πιο εκπληκτικά χαρακτηριστικά είναι το ιερό από χινόκι, ή κέδρος, που γεμίζει μια εσωτερική αυλή. Το σπίτι χρησιμεύει ως ένα αισθησιακό σκηνικό για αναψυχή και εργασία, από την εσωτερική πισίνα έως τη βεράντα στον τελευταίο όροφο με καλάμια και μια αίθουσα συνεδριάσεων για το ίδρυμα του ιδιοκτήτη. Είναι επίσης ένα έργο τέχνης που εντείνει την εμπειρία των έργων που εκτίθενται, δημιουργώντας συναισθήματα διαχρονικότητας και ηρεμίας.

instagram story viewer