Ο αρχιτέκτονας Yann Chu επανασχεδιάζει ένα σύγχρονο σπίτι της Ταϊβάν

Ο αρχιτέκτονας επικεντρώθηκε στο φυσικό φως και τον μινιμαλισμό κατά την κατασκευή της κατοικίας στην Ταϊπέι

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο τεύχος Δεκεμβρίου 2008 του Architectural Digest.

Ξεκίνησε ως ένα μικρό πείραμα, "υποστηρίζει ο Ρούντι Τσενγκ, χαρακτηρίζοντας τη μετακίνησή του πριν από περίπου τέσσερα χρόνια από ένα ρετιρέ διαμέρισμα στο κέντρο της Ταϊπέι σε ένα ενοικιαζόμενο σπίτι στα προάστια. «Ήθελα να δω αν προτιμούσα να μένω έξω από τα όρια της πόλης - ένα καλό 40 λεπτά από την Ταϊπέι 101», το οποίο φροντίζει να εξηγήσει είναι ο ψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο και μάλιστα ονομάστηκε «ένα από τα επτά νέα θαύματα του κόσμου». Μόλις μπόρεσε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι του άρεσε πράγματι τα προάστια καλύτερα, αγόρασε ένα μέρος εκεί, σε μια περιφραγμένη κοινότητα με 600 σύγχρονα σπίτια που μοιάζουν περισσότερο ή λιγότερο (ο αυστηρός κοινοτικός κώδικας υπαγορεύει λευκούς εξωτερικούς τοίχους και πλακάκια από κόκκινο πηλό στέγες).

Από την άλλη πλευρά: Το τριώροφο σπίτι στην πλαγιά του λόφου απέδωσε μια ευρεία θέα της αρχαϊκής ποιμενικής - μια κοιλάδα, ένα ποτάμι και, στο βάθος, ένα βουνό με πρόσωπο μεγάλης αγριότητας, που φέρει όπως έκανε αποφασιστική ομοιότητα με ένα λιοντάρι κεφάλι. Στο μειονέκτημα: Αν και ήταν περίπου 20 ετών, η δομή επιδεινώθηκε, χτυπημένη από τον βρυχηθμό και μάστιγα βροχή της μακράς περιόδου τυφώνα της Ταϊβάν, και υπήρχαν ζιζάνια στον ατημέλητο κήπο "τόσο ψηλά όσο ο άνθρωπος."

Ο Τσενγκ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της The Walt Disney Company στην Ταϊβάν και τώρα καθηγητής δημιουργικής διαχείρισης στο πτυχιούχο σχολείο πανεπιστημίου εκεί, χτύπησε τον αρχιτέκτονα και σχεδιαστή Yann Chu που εδρεύει στην Ταϊπέι, ο οποίος είχε εργαστεί τόσο στο διαμέρισμά του όσο και στην σπίτι. "Όταν γνώρισα για πρώτη φορά τον Γιάν, μόλις επέστρεψε από την μαθητεία στο Παρίσι," θυμάται ο Τσενγκ "και είχε ονομάσει το στούντιο του Taipei Marais Design, μετά την περιοχή στη γαλλική πρωτεύουσα στην οποία είχε εργαστεί και αγαπημένη. Ήταν νέος και φρέσκος, με πολλές καλές ιδέες, ειδικά έννοιες βιομηχανικού σχεδιασμού. Θα βγω λίγο έξω και θα τον καλέσω, περισσότερο από έναν σχεδιαστή, έναν δημιουργικό διαμορφωτή χώρου. Επειδή ακόμη και μετά από ένα χρόνο ζω στο πνευματικό του παιδί, ανακαλύπτω ακόμα νέα στοιχεία σχεδίασης και βιώνω έντονα αισθητικά συναισθήματα. "

Οι γεύσεις του Τσενγκ έφτασαν στο απλό, αν όχι στο ελάχιστο. Ήταν αναπόφευκτο, δεδομένης της συλλογής της σύγχρονης ασιατικής τέχνης (συμπεριλαμβανομένων έργων των Xu Bing, Michael Lin, Li Yuan-Chia, Lin Liang-Tsai, Jien-Shiu Lien, Chieh-Jen Chen και Zhen Zhon) και YBAs (Young British Artists, συμπεριλαμβανομένων των Jason Martin, Ian Davenport και David Batchelor), ότι θα ήθελε ο χώρος να μοιάζει λίγο με μια σύγχρονη τέχνη εκθεσιακός χώρος. "Είπα στον Γιάν ότι όλα όσα θα μπορούσαν να είναι λευκά πρέπει να είναι λευκά", εξηγεί. "Το χρειαζόμουν για να είναι αρκετά ανοιχτό αλλά χωρίς να νιώθω πολύ κρύο." Στο τέλος, χάρη στον δυναμισμό του αρχιτέκτονα-σχεδιαστή, ο Τσενγκ πήρε «κάτι όχι μόνο μοντέρνο αλλά, ακόμη καλύτερο, φουτουριστικό».

Ο Τσου "άλλαξε τα πάντα", λέει ο Τσενγκ - εκτός από το χρώμα του εξωτερικού και της οροφής, "τα δύο όχι". Κλήση για Η μεγαλύτερη εφευρετικότητα ήταν η ιδέα και η επακόλουθη εκτέλεση των κλιμακοστασίων, οι οποίες είναι διαφορετικές για κάθε μία επίπεδο. Μερικοί είναι ανεξάρτητοι, άλλοι ενδομυϊκοί. Μερικά είναι συμπαγή, άλλα "διαφανή" (το κιγκλίδωμα στη σκάλα που συνδέει το πρώτο και το δεύτερο επίπεδο, για παράδειγμα, είναι ασημί ανοξείδωτο χάλυβα σωλήνα εγκλωβισμένο σε γυαλί, ενώ το κιγκλίδωμα στη σκάλα που συνδέει το δεύτερο και το τρίτο επίπεδο είναι κόκκινο βερνίκι). Η πίσω πλευρά της ανοιχτής σκάλας πρώτου έως δεύτερου επιπέδου τονίζεται με ημιδιαφανή κουτιά φωτός.


  • Για τον επανασχεδιασμό του σπιτιού του κοντά στην πόλη της Ταϊπέι, ο Rudy Tseng ανέθεσε στον Yann Chu του Atelier Marais Design
  • Ο Τσενγκ και ο σκύλος του Χάμις στο σαλόνι
  • Ο μινιμαλισμός καθορίζει επίσης τη διασυνδεδεμένη κουζίνα και τραπεζαρία όπου μια μεγάλη συρόμενη γυάλινη πόρτα στα αριστερά και ένα παράθυρο ...
1 / 9

Για τον επανασχεδιασμό του σπιτιού του κοντά στην πόλη της Ταϊπέι, ο Ρούντι Τσενγκ ανέθεσε στον Γιάν Τσου, του Atelier Marais Design. Ο Τσου χρησιμοποίησε ελαφριά κουτιά στη σκάλα που συνορεύει με το σαλόνι. Το γλυπτό των χεριών είναι του Ζεν Ζον.


Ο αρχιτέκτονας χρησιμοποίησε ανακλαστικά ή ημιδιαφανή υλικά για το δάπεδο σε ολόκληρο, προκειμένου να δημιουργήσει "άλλες διαστάσεις". Για να συγχωνεύσει το σπίτι με το τοπίο, αυτός διεύρυνε τις υπάρχουσες γυάλινες πόρτες από πάτωμα μέχρι την οροφή που άνοιξαν από το σαλόνι στον κήπο, έκαναν ακόμη και άλλα παράθυρα μεγαλύτερα και ακόμη και πρόσθεσαν αναζωογόνηση. "Στον τρίτο όροφο, στο κρησφύγετο, μπροστά από το σημείο όπου ανέφερα ότι θα ήθελα να καθίσω και να διαβάσω", λέει ο Τσενγκ, "ο Γιάν έφτιαξε ένα παράθυρο για να πλαισιώσει μπανάνα που είχε φυτέψει στον κήπο ακριβώς έξω. "Ούτε ο αρχιτέκτονας δεν ξεχάσει να στεγνώσει τον τυφώνα σε ολόκληρο το σπίτι, ενισχύοντας αυστηρά τα πάντα θέαμα.

Το σχέδιο κήπου και για τα τρία επίπεδα του κτηρίου καθώς ανεβαίνει στην πλαγιά του λόφου ήταν και το Chu's. Στο ισόγειο, 30 ανώριμα ταϊβανικά κυπαρίσσια πλαισιώνουν κορεατικά χόρτα, ένα ζευγάρι ιαπωνικών κερασιών δέντρα και μια ορθογώνια λίμνη που χρησιμεύει ως πισίνα για το τετράχρονο χρυσό retriever του Τσενγκ, Χάμις. Ο πρώτος όροφος, που φτάνει με εξωτερική σκάλα, περικλείει την είσοδο (ο Τσενγκ το περιγράφει ως "χώρο συνάντησης για τους επισκέπτες") και το απέραντο, φωτεινό σαλόνι. Ο δεύτερος όροφος αποτελείται από τραπεζαρία, οικογενειακό δωμάτιο και κουζίνα - έναν μεγάλο ενιαίο χώρο. Ένας γυάλινος τοίχος με κηρήθρα, το οποίο επιτρέπει στο φως του ήλιου να διεισδύει διατηρώντας παράλληλα την ιδιωτικότητα, χωρίζει την τραπεζαρία από τον καταπράσινο φυτεμένο κήπο.

Καθώς κάποιος ανεβαίνει τις σκάλες στο κυρίως υπνοδωμάτιο και το μπάνιο, το κρησφύγετο και τον ξενώνα που αποτελούν τον τρίτο όροφο - ένα αμάλγαμα διπλού ύψους όπου η αρχιτεκτονική επιτυγχάνει την πληρέστερη, πιο καταπληκτική έκφρασή της - τα ανεξάρτητα φωτεινά κουτιά του David Batchelor θέα. Κίτρινο, πορτοκαλί, μπλε, μοβ και πράσινο, συνεχίζουν να αναπηδούν φανταστικά από τα γυάλινα πάνελ που τεμαχίζουν μέσα από το χώρο καθώς και από μια δομική στήλη που ο Chu τυλίχθηκε από ανοξείδωτο ατσάλι για κατοπτρισμό αποτέλεσμα.

Πέρα από μια μνημειακή πόρτα χασμουριέται το μεγάλο υπνοδωμάτιο με τους ημιδιαφανείς τοίχους και την πυραμίδα. Το κύριο λουτρό είναι ημιπένιο, με κοίλο ημιδιαφανές ανώτατο όριο. Από την άλλη, ημιδιαφανή πλευρά είναι το βιβλιοθήκη με επένδυση, το οποίο διαθέτει έπιπλα από τους Eames και Saarinen. (Ο ίδιος ο Τσου σχεδίασε πολλά έπιπλα για το σπίτι, συμπεριλαμβανομένων και μεγάλων πάγκων σκαλισμένα από γηγενείς κυπαρίσσι, ξυλόγλυπτα σκαμπό και διάφορα ντουλάπια, καθώς και τραπέζι φαγητού, χαμηλό τραπέζι και α σκευοθήκη.)

"Ίσως το έχετε ακούσει πριν, αλλά οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για το φενγκ σούι", δηλώνει ο Τσενγκ, επισημαίνοντας ένα λευκό, σαν σανίδα του σερφ πάνω από το κρεβάτι του, το οποίο εξηγεί ότι κρύβει μια μονάδα κλιματισμού. "Ένα από τα πράγματα για τα οποία πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί είναι η τοποθεσία του κρεβατιού. Το πρόβλημα ήταν ότι υπήρχε μια δομική δοκός πάνω από όπου θέλαμε να βάλουμε το κρεβάτι μου, και δεν πρέπει ποτέ να τοποθετήσετε το κρεβάτι σας απευθείας κάτω από μια δοκό, εκτός αν θέλετε να έχετε και κακά όνειρα και κακή τύχη. Έτσι τοποθετήσαμε το κλιματιστικό εκεί και το καλύψαμε με τη σχεδίαση της σανίδας του σερφ. Ξέρετε, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που ακόμη και εμμένουν για την κατεύθυνση του κρεβατιού τους, αλλά κατάλαβα ότι ήταν αρκετό - δεν ήθελα να πάω στη θάλασσα ", λέει με ένα γέλιο. "Αν και ολόκληρο το σπίτι είναι ίσως λίγο υπερβολικό."

Για όλα όσα μπορεί να μοιάζει στο εξωτερικό σαν τους 599 γείτονές του, σίγουρα είναι μοναδικό και απροσδόκητο μέσα: Μαζί, ο Γιάν Τσου και ο Ρούντι Τσενγκ το έχουν κάνει με τόλμη να πάει όπου δεν έχει περάσει κανένα σπίτι στην κοινότητα.

instagram story viewer