Ο Στίβεν Χάρις μετατρέπει ένα κουβάρι των διαμερισμάτων του Μανχάταν σε ένα πολυτελές διώροφο

Ο αρχιτέκτονας μετατρέπει ένα συγκρότημα διαμερισμάτων στην Άνω Ανατολική Πλευρά σε ένα κομψό διώροφο ελεύθερης ροής με εκπληκτική θέα στο Central Park

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο τεύχος Φεβρουαρίου 2013 του Architectural Digest.

Εάν βρεθείτε σε έναν αριστοκρατικό θύλακα στο Upper East Side του Μανχάταν, κοιτάζοντας 17 ιστορίες, ίσως δείτε κάτι εντυπωσιακό: αυτό που φαίνεται να είναι ένα σπίτι του Richard Neutra της δεκαετίας του 1940 που κάθεται πάνω σε ένα κλασικό διαμέρισμα προπολεμίας Κτίριο. Η εμφάνιση είναι σίγουρα σωστή στο σημάδι - οι μεγάλες, καθαρές οριζόντιες γραμμές, η πολυτελής περιτύλιξη του αφρώδες γυαλί και μια γενναιόδωρη προεξοχή που προστατεύει τη νότια και τη δυτική έκθεση από την καύση ήλιος. Αλλά το σπίτι είναι στην πραγματικότητα μια πρόσφατη άφιξη. Αυτή είναι η Νέα Υόρκη το 2013 και όχι η μεταπολεμική Νότια Καλιφόρνια.

«Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ο σχεδιασμός ήταν πραγματικά το προϊόν όλων των πρακτικών εκτιμήσεων που είχαμε», λέει ο Μανχάταν ο αρχιτέκτονας Steven Harris, ο οποίος δημιούργησε αυτήν την εντυπωσιακή προσθήκη στον ορίζοντα της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με το εσωτερικό σχεδιαστής

Λούσιν Ρις Ρόμπερτς. «Μόλις τελειώσαμε, συνειδητοποιήσαμε ότι φτιάξαμε ένα σπίτι σαν Neutra».

Γνωστός για τραγανά, απτά μοντέρνα κατοικία επιπλωμένα με καθαρό τρόπο, ο Χάρις δεν είχε καμία πρακτική σκέψη. Το έργο αποδείχθηκε ότι μοιάζει με το είδος του προβλήματος της λέξης που θα μπορούσε να δώσει σε μαθητή μαθηματικής ημικρανίας: Α το ζευγάρι διαθέτει μια ομάδα διαμερισμάτων σε δύο ορόφους ενός κτηρίου και θέλουν να φτιάξουν ένα σπίτι - πώς μπορούν να το κάνουν το? Οι πελάτες, ένας ιδιώτης επενδυτής και η σύζυγός του, συγγραφέας και πρώην μοντέλο, είχαν συγκεντρώσει τρία ακίνητα για μια δεκαετία. Ξεκίνησε το 1988, λίγο μετά το γάμο τους, όταν αγόρασαν ένα μικρό ρετιρέ ενός υπνοδωματίου. Τέσσερα χρόνια αργότερα, αγόρασαν ένα παρόμοιο γειτονικό ρετιρέ και τα συνέδεαν. Επτά χρόνια μετά, με μια βρεφική κόρη στη σκηνή και έναν γιο που θα ακολουθήσει σύντομα, ανέλαβαν ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων στον κάτω όροφο και το ένωσαν στο ανώτερο επίπεδο με μια σκάλα. Λίγα χρόνια μετά την πραγματοποίηση αυτής της σύνδεσης, ο σύζυγος δέχτηκε μια δουλειά στο Λονδίνο, όπου μετεγκαταστάθηκαν για το μεγαλύτερο μέρος μιας δεκαετίας. Η αποσπασματική εγκατάσταση στη Νέα Υόρκη, αν και δεν ήταν ιδανική, ήταν αρκετά καλή για ένα pied-à-terre. Όμως, όταν η οικογένεια επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2008, με έναν ταυρομάχο, η κακή διαρρύθμιση του διαμερίσματος και η έλλειψη ηλιακού φωτός έγιναν όλο και πιο απογοητευτικά.

Όπως εξηγεί η σύζυγος, "Αρχικά σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε τα παράθυρα μεγαλύτερα και να μετακινήσουμε μερικούς τοίχους." Αλλά αφού είδα τον Χάρις εργάστηκε στον ιστότοπό του (η εταιρεία του είχε γνωστοποιηθεί από έναν φίλο του) και συνάντησε μαζί του για να συζητήσει τρόπους μεγιστοποίησης του τις δυνατότητες του ακινήτου, το ζευγάρι συνειδητοποίησε ότι οι δυνατότητες ήταν τόσο απεριόριστες όσο οι φωτογραφίες του διώροφου του Central Park και το λαμπερό του δεξαμενή. Ήταν αυτό το ζωντανό αστικό πανόραμα - που έπαιζε ουρανοξύστες παλιά και νέα - που ο Χάρις ήθελε να τονίσει.

«Αυτό το μέρος έχει να κάνει με τη θέα», σημειώνει ο αρχιτέκτονας. Αυτό εξηγεί γιατί ο Χάρις δεν όρισε μόνο τους εξωτερικούς τοίχους από γυαλί, αλλά και ένα γυάλινο κάγκελο για την ταράτσα σχήματος L. Και γιατί το ίδιο δάπεδο από ασβεστόλιθο της Ιντιάνα και η αδιάβροχη οροφή από σοβά εκτείνονται από το εσωτερικό του ρετιρέ προς τη σκεπαστή βεράντα, παρέχοντας απρόσκοπτη μετάβαση μεταξύ εσωτερικών και έξω. Ένα τμήμα του γυάλινου τοίχου έχει τεράστιο μήκος 18 πόδια και ύψος 9,5 πόδια. «Έφτασε από τον Καναδά την τελευταία δυνατή μέρα που μπορούσαμε να κλείσουμε τον δρόμο και να τον ανυψώσουμε με γερανό», θυμάται ο Harris. Και φυσικά, προσθέτει, «κατέληξε να είναι η πιο άνετη μέρα του χρόνου».


  • Ένα γυάλινο ρετιρέ διαθέτει σαλόνι τραπεζαρία και κουζίνα
  • Το σαλόνι με καναπέ-πελάτη
  • Η σαφής επιτραπέζια λάμπα του καθιστικού είναι από γυαλί Murano
1 / 8

Ένα ρετιρέ με γυάλινους τοίχους παρουσιάζει το σαλόνι, την τραπεζαρία και την κουζίνα ενός διώροφου της Νέας Υόρκης που ανακαινίστηκε από τον Steven Harris Architects και είναι διακοσμημένο από τον Rees Roberts + Partners. Το υπαίθριο καθιστικό είναι από τον Dedon, ενώ η καρέκλα του καθιστικού στο προσκήνιο είναι vintage Milo Baughman. Ο ασβεστόλιθος της Ιντιάνα ανοίγει τόσο τη βεράντα όσο και το εσωτερικό.


Αυτή η επιτυχημένη αλλά δαγκωτική εγκατάσταση δεν ήταν η μόνη επιτυχία τους. Το 2009, καθώς το έργο άρχισε να λειτουργεί, ένα άλλο διαμέρισμα στον κάτω όροφο ήρθε στην αγορά και οι πελάτες του Harris το έσπασαν, λύνοντας έτσι τι θα μπορούσε να ήταν ένα ενοχλητικό πρόβλημα. Αρχικά το κύριο υπνοδωμάτιο ήταν να μοιραστεί το ρετιρέ με το σαλόνι, την τραπεζαρία και την κουζίνα. Το επιπλέον τετραγωνικό υλικό, ωστόσο, επέτρεψε στους κοινόχρηστους χώρους στο ανώτερο επίπεδο να έρθουν πραγματικά στο δικό τους, ενώ κάτω από το ζευγάρι θα μπορούσε να έχει πλήρως φορτωμένη κύρια σουίτα, την οποία εξοπλίστηκαν με μια μελέτη με επένδυση από δρύινη βούρτσα, τα μπάνια του, τις ντουλάπες εν αφθονία και την επιπλέον εκπληκτική εικόνα παράθυρα.

Με την ανοιχτή κάτοψη και τα προσαρμοσμένα έπιπλα - συμπεριλαμβανομένων των vintage καρεκλών των Milo Baughman και Harvey Probber - το ρετιρέ είναι κομψό αλλά σίγουρα κοινόχρηστο. «Όλοι τρώνε στο τραπέζι, είτε πρόκειται για δείπνο είτε μόνο για τους γονείς και τα παιδιά», λέει ο Χάρις για το κομμάτι από ροζέ ξύλο, το οποίο κάθεται δίπλα σε ένα κιγκλίδωμα διάτρητο à la Jean Prouvé και κάτω από ένα πολύχρωμο φωτιστικό οροφής από γυαλί Μουράνο που θυμίζει μια σχολή τροπικών ψαριών. «Και όταν η οικογένεια παρακολουθεί τηλεόραση», συνεχίζει, «είναι συνήθως στο σαλόνι», όπου μια μαμούθ τηλεόραση 65 ιντσών σηκώνεται από ένα ντουλάπι με το πάτημα ενός κουμπιού.

Πέρα από την ενότητα, όταν τους ζητείται να προσδιορίσουν την αγαπημένη τους πτυχή της κατοικίας Neutra-ized, οι πελάτες δείχνουν το τοπίο πέρα ​​από τα τείχη του. «Πριν ο Steven παρουσίασε όλο αυτό το γυαλί, δεν θα μπορούσες καν να δεις την θέα», λέει η σύζυγος. «Τα παράθυρα ήταν τόσο μικρά, έπρεπε να βγείτε έξω στη βεράντα για να το ζήσετε. Τώρα η πόλη είναι εκεί - είναι μέρος της ζωής μας. "

instagram story viewer