Περιηγηθείτε σε ένα σπίτι Midcentury στα προάστια του Παρισιού

Ακριβώς έξω από το Παρίσι, ο αρχιτέκτονας Charles Zana προσαρμόζει ένα σπίτι του μεσαίου αιώνα για να ταιριάζει με την εκθαμβωτική συλλογή σύγχρονης τέχνης των ιδιοκτητών του

Γάλλος αρχιτέκτονας και σχεδιαστής Τσαρλς Ζάνα είναι ένας άπληστος συλλέκτης. Άρχισε να αποκτά βιβλία τέχνης από μεταχειρισμένους εμπόρους στο Παρίσι Η γειτονιά του Saint-Germain-des-Prés ως έφηβος και αγόρασε το πρώτο του αντικειμενικό έργο στις 25 - ένα κομμάτι από μπλε γυαλικά σκεύη Venini της δεκαετίας του 1950. Σήμερα, τρεις δεκαετίες αργότερα, έχει συγκεντρώσει περίπου 300 βάζα, καθώς και πολλά άλλα αντικείμενα και έπιπλα, κυρίως από Ιταλούς δασκάλους όπως ο Ettore Sottsass και ο Andrea Branzi. Με την πάροδο των ετών, η Zana έκανε επίσης μια ειδικότητα στη δημιουργία σπιτιών για συναδέλφους. Ένα σπίτι στο κομψό παριζιάνικο προάστιο Neuilly-sur-Seine είναι η ιδανική περίπτωση.

Ανήκει σε ένα ζευγάρι μόδας-βιομηχανίας με τέσσερα μεγάλα παιδιά, η ιδιοκτησία περιέχει μια ποικιλία σύγχρονων έργων τέχνης με μπλε τσιπ. Μέσα στην μπροστινή πύλη, δύο

Αντόνι Γκόρμλεϊ αγάλματα στέκονται φρουρά. Ένα κοίλο ερυθρό γλυπτό τοίχου από Anish Kapoor κάνει εντυπωσιακή εντύπωση στην είσοδο. «Είναι ένα είδος καλωσορίσματος», ενθουσιάζει τη Zana. "Σας τραβάει πραγματικά." Τακάσι Μουρακάμι Οβάλ Βούδα Ασημί επιβλέπει το διπλό σαλόνι, και ένα σχέδιο με ζωγραφιές από τον Richard Serra κρέμεται στην προσγείωση. Αλλού είναι έργα των Christopher Wool και Allan McCollum, μεταξύ άλλων.

Η αρχική τριώροφη κατοικία χρονολογείται από τη δεκαετία του '50 και είχε τροποποιηθεί με μάλλον αντιφατικό τρόπο από τότε. «Δεν υπήρχε αίσθηση αρμονίας», σημειώνει η Ζάνα. «Ο στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε το ιδανικό σπίτι που θα έπρεπε να ήταν εκεί». Η έμπνευση προήλθε από τα νεωτεριστικά κτίρια του Robert Mallet-Stevens, διάσημου για τις μη διακοσμημένες γεωμετρικές προσόψεις του. Για το μέτωπο, η Ζάνα ανέθεσε ένα βιτρό παράθυρο και πόρτα που θυμίζει το έργο του Louis Barillet. Το πίσω μέρος διαθέτει τώρα ρυθμικά ορθογώνια παράθυρα και μια σειρά από βεράντες. Προστέθηκε μια επιπλέον ιστορία για να παρέχει μια μελέτη για τη γυναίκα.

Μεγάλο μέρος των επίπλων κατασκευάστηκε επίσης ειδικά για την κατοικία. Υπάρχουν πολλά ξεχωριστά κομμάτια από Christophe Côme (οι ιδιοκτήτες έγιναν θαυμαστές αφού είδαν ένα από τα credenzas του σε μια μπουτίκ της Chanel). Η κονσόλα Eric Schmitt στην είσοδο είχε μέγεθος ώστε να ταιριάζει απόλυτα κάτω από τη μεγάλη ζωγραφική κειμένου του Richard Prince και Το τραπέζι Martin Szekely της τραπεζαρίας ήταν εξοπλισμένο με βάση από ορείχαλκο για να επαναλαμβάνει τους χρυσούς τόνους ενός καμβά Gabriel Orozco σε ένα τείχος.

Ωστόσο, τέτοιες ακριβείς αλληλογραφίες είναι εξαιρέσεις στον κόσμο της Zana. "Δεν νομίζω ότι πρέπει απαραίτητα να αναζητήσετε άμεσους δεσμούς μεταξύ των έργων τέχνης και των επίπλων", λέει. "Το κοινό νήμα πρέπει να είναι περισσότερο ζήτημα ποιότητας." Στην ανανέωση των εσωτερικών χώρων, επέλεξε μια νηφάλια και απλουστευμένη προσέγγιση, με ισχυρούς άξονες, α σε μεγάλο βαθμό ασπρόμαυρη παλέτα, και ένα μικρό σχέδιο σχεδιασμού του 20ου αιώνα, όπως οι επιτραπέζιες λάμπες του Michel Boyer's Brasilia και ένας Jean Prouvé Visiteur fauteuil. Όπως και σε πολλά από τα έργα της Zana, υπάρχουν επίσης κομψές αναφορές στην κλασική γαλλική αρχιτεκτονική, όπως το στυλιζαρισμένο μαύρο boiserie στην τραπεζαρία και το παρκέ de Versailles σε ένα δωμάτιο επισκεπτών.

Μια άλλη σταθερά είναι η επιθυμία του σχεδιαστή να εξασφαλίσει περιβάλλοντα όπου η τέχνη μπορεί να εξελιχθεί. Για το σκοπό αυτό εγκατέστησε φωτισμό που μπορεί να περιστραφεί και να κινηθεί για να φιλοξενήσει καινούργια κομμάτια και απέφυγε να στρίψει τους τοίχους του καθιστικού, ώστε να μην περιορίσει αυτό που θα μπορούσε να κρεμαστεί εκεί. Ορισμένα έργα, ωστόσο, είναι απίθανο να εκτοπιστούν ποτέ. Το ένα είναι το υπαίθριο γλυπτό Thomas Houseago, το οποίο αρχικά είχαν σκοπό να τοποθετήσουν οι ιδιοκτήτες σπιτιού σε μια από τις προσόψεις του σπιτιού. «Τότε σκεφτήκαμε, αυτό θα ήταν υπέροχο για τους γείτονες, αλλά δεν θα έχουμε πολλές ευκαιρίες να το θαυμάσουμε», θυμάται η σύζυγος. Έτσι το έφτιαξαν σε έναν τοίχο από τούβλα στον κήπο που σχεδιάστηκε από τον Peter Wirtz στο πίσω μέρος, όπου μπορούν να το δουν από τα παράθυρα του καθιστικού. Υπάρχει επίσης μια τεράστια σειρά από γυάλινες χάντρες του Jean-Michel Othoniel που κρέμεται 30 μέτρα κάτω από τη μέση της σπειροειδούς σκάλας του σπιτιού. Και ένα εξαιρετικά βαρύ γλυπτό του Γιάννη Κουνέλλη στη μελέτη του τελευταίου ορόφου είναι πλέον προσαρτημένο σε μια βάση σχήματος L αγκυροβολημένη στο πάτωμα.

Η μελέτη έχει μια σαφώς χαλαρή ατμόσφαιρα, με εκτεθειμένα δοκάρια και ξύλινη οροφή. Οι ιδιοκτήτες ήθελαν να αισθανθεί σαν ένα στούντιο και, σε ένα σημείο, ακόμη και οραματίστηκε να βάλει μια μπαρέτα μπαλέτου. Το δωμάτιο κατέληξε να κυριαρχείται από ένα τεράστιο γραφείο βελανιδιάς σε σχήμα μπούμερανγκ από τον Byung Hoon Choi και διαθέτει περιοχή για τα εγγόνια του ζευγαριού να ακολουθήσουν καλλιτεχνικές δραστηριότητες (κάτω από έναν πολυέλαιο Pierre Charpin, αρ πιο λιγο). Μια φωτογραφία της Cindy Sherman μιας ελαφρώς απρόσεκτης γυναίκας με dreadlocks επιβλέπει τη σκηνή. «Κάθε φορά που το κοιτάζω, το τραγούδι του Charles Aznavour «Tu tlaisses aller» [«Αφήνεις τον εαυτό σου να φύγει»] μπαίνει στο μυαλό μου », λέει η γυναίκα, γελά. «Στέκομαι εκεί και σκέφτομαι, πρέπει πραγματικά να κρατήσετε τον εαυτό σας μαζί!»


  • είσοδος με βαθύ γλυπτό Anish Kapoor
  • Η εικόνα μπορεί να περιέχει Έπιπλα Σαλόνι σε εσωτερικούς χώρους Τραπέζι τραπεζιού Καφέ εσωτερικού χώρου και καναπέ
  • Η εικόνα μπορεί να περιέχει Κτίριο εσωτερικού χώρου Έπιπλα Έπιπλα Καρέκλα Εσωτερικό Σχέδιο και Καφετέρια
1 / 20

Φωτογραφία: Richard Powers

Ένα βαθύ κόκκινο γλυπτό Anish Kapoor καλωσορίζει τους επισκέπτες στην είσοδο ενός Neuilly-sur-Seine, στη Γαλλία, ένα σπίτι που σχεδιάστηκε από τον Charles Zana για ένα ζευγάρι με μια συλλογή σύγχρονης τέχνης με μπλε τσιπ.


instagram story viewer