Ένα όμορφο διαμέρισμα 200 τετραγωνικών ποδιών στην αριστερή όχθη του Παρισιού

Μπορείτε να υποθέσετε ότι ένα διαμέρισμα 200 τετραγωνικών ποδιών θα ήταν το σπίτι ενός φοιτητή σε προϋπολογισμό ή ίσως μια βραχυπρόθεσμη ενοικίαση για ταξιδιώτες. Αυτό το διαμέρισμα, ωστόσο, ανήκει σε μια επιτυχημένη επιχειρηματία που ζει εκτός Παρισιού και χρειαζόταν ένα μικρό παρδαλό στην πρωτεύουσα. Η Pauline Lorenzi-Boisrond ανατέθηκε ανακαινίσει το στούντιο στην rue du Cherche-Midi. «Έρχεται τακτικά στο Παρίσι για δουλειά, αλλά είχε βαρεθεί τα απρόσωπα δωμάτια ξενοδοχείων όπου δεν μπορεί να αφήσει τα πράγματά της από τη μια επίσκεψη στην άλλη», η Pauline, η διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων και ιδρύτρια του Στούντιο Ett Hem, εξηγεί. «Ήθελε τη δική της μικρή σουίτα στην περιοχή Saint-Germain-des-Prés». Ett hem σημαίνει «σπίτι» στα σουηδικά. Είναι πράγματι ένα κατάλληλο όνομα για έναν σχεδιαστή που έχει αναλάβει να ξεπεράσει τους περιορισμούς του χώρου για να αναδείξει τη σπιτική του γοητεία.

Ακολουθώντας τον στόχο να δημιουργήσει την αίσθηση μιας σουίτας ξενοδοχείου, το Studio Ett Hem δημιούργησε έναν μικρό, πολυλειτουργικό διάδρομο εισόδου που λύνει επίσης τον περιορισμό που δημιουργείται από τον κεκλιμένο φέροντα τοίχο. Ο τοίχος, που εκτείνεται κατά μήκος της μίας πλευράς του χώρου, περιλαμβάνει μια σειρά από πόρτες ντουλάπας — κάποιες είναι διακοσμητικές, άλλες λειτουργικές. Ένα σετ, ωστόσο, οδηγεί στο μπάνιο του διαμερίσματος. Στα δεξιά, μια κομψή αλλά διακριτική κουζίνα βρίσκεται στη μία πλευρά του υπνοδωματίου, που χωρίζεται από ένα χώρισμα από ξύλο και γυαλί.

Η αποτελεσματική κουζίνα περιλαμβάνει ψυγείο, εστία με δύο καυστήρες, μικρό νεροχύτη, κρυφό φούρνο μικροκυμάτων και αποθήκη. «Σε μικρούς χώρους, συχνά φοβόμαστε να δημιουργήσουμε ζώνες, αλλά η διαφοροποίηση των λειτουργιών και η εγκατάσταση κυκλοφορίας επεκτείνουν αντιδιαισθητικά τον χώρο», λέει η Pauline. Το διαχωριστικό ξύλου και γυαλιού ορίζει τον χώρο διπλής εισόδου-κουζίνας και τον χωρίζει από το πιο ήσυχο μέρος του δωματίου, αλλά τα στρογγυλεμένα του σχήματα μαλακώνουν επίσης αυτό το περίγραμμα. Δεδομένου ότι οι χώροι σε μικρά διαμερίσματα πρέπει συχνά να εκτελούν πολλαπλές λειτουργίες, αυτή η τραπεζαρία τοποθετείται κάτω από ένα παράθυρο όπου το φυσικό φως είναι επίσης βολικό όταν παίζει τον άλλο ρόλο του, ως γραφείο.

Η όμορφη 19ου-τα πλακάκια δαπέδου αιώνα και το τζάκι ήταν πρωτότυπα για το κτίριο. Σε όλο το πατάρι, υπάρχει διακριτικά ενσωματωμένος χώρος αποθήκευσης, μερικές φορές τονισμένος με μπρονζέ μπρούτζινες λεπτομέρειες.

Ενώ τμήματα του κτιρίου ήταν σε κακή κατάσταση, το Studio Ett Hem ήταν αποφασισμένο να διατηρήσει και να επαναχρησιμοποιήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της υπάρχουσας μονάδας. Τα πλακάκια δαπέδου εποχής διατηρούνται ως έχουν στον χώρο ύπνου ένα μικρό μαύρο τζάκι που δίνει στο διαμέρισμα μια πρόσθετη δόση προσωπικότητας. Η πέτρα του ενέπνευσε επίσης το μάρμαρο Saint Laurent στον πάγκο της κουζίνας, στο μικρό τραπέζι και στις κόγχες δίπλα στο κρεβάτι. «Αυτό το κομψό βαθύ μαύρο με χρυσές φλέβες είναι ένα από τα χρώματα που ανακαλύψαμε σε αυτό το διαμέρισμα μαζί με το σκούρο κόκκινο των πλακιδίων δαπέδου. Το χρησιμοποιήσαμε στο ύφασμα των συμποσίων στην τραπεζαρία, που συγκεντρώνει όλα τα χρώματα του διαμερίσματος.» Η παλέτα του υφάσματος περιλαμβάνει μαύρο (για το μάρμαρο), μπρούτζος για τις σχάρες θέρμανσης και ροζ για τις κόγχες του κεφαλιού και τις σωληνώσεις των μαξιλαριών - ένα ροζ που θυμίζει επίσης το πλακάκια.

Η πρόκληση ήταν να μεγιστοποιήσετε έναν μικρό χώρο. Διαχωρίζοντας ξεκάθαρα τον χώρο ύπνου από την είσοδο-κουζίνα, το διαμέρισμα -παραδόξως- αισθάνεται μεγαλύτερο.

Η γκάμα χρωμάτων του διαμερίσματος περιλαμβάνει επίσης δύο γαλάζια, όπως βλέπετε στην είσοδο-κουζίνα. «Ούτε πολύ βαθύ, ούτε πολύ δυνατό, από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι», λέει η Pauline. "Προσφέρει μια πιο φωτεινή αίσθηση σε αυτή την περιοχή, η οποία μοιάζει με ένα μικρό κουτί." Το ξύλο, που αντιπροσωπεύεται στα δομικά δοκάρια και τα δάπεδα, είναι απλά απογυμνωμένο και βερνικωμένο ή παρουσιασμένο με την παλιομοδίτικη μορφή παρκέ ψαροκόκαλου και καλούπια που ξαναβλέπουν κομψά το Haussmann εποχή. Ολοκληρώνουν τον χαρακτήρα αυτού του μικρού στούντιο-σουίτας. «Το ξύλο είναι πανταχού παρόν στη δομή του κτιρίου, επομένως ήταν απαραίτητο να δώσει το χαρακτήρα του στο σύνολο. Ταυτόχρονα, επιλέγουμε να κρύψτε την αποθήκευση σε κοινή θέα», λέει η Pauline. Ή, τουλάχιστον, κρύψτε το πίσω από διακριτικές πόρτες. «Ό, τι δεν χρειάζεται να δεις αλλά πρέπει να έχεις» είναι εδώ, εξηγεί. Η δεξαμενή ζεστού νερού, το πλυντήριο ρούχων, το σύστημα θέρμανσης, ακόμα και το μπάνιο βρίσκονται πίσω από χυτή ξυλουργική και κομψές πόρτες που συνδυάζουν εκλεπτυσμένο στυλ και απλή γοητεία.

instagram story viewer