Τα μυστικά του Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι

Το μοναδικό φρούριο γνώρισε μια μακρά και συναρπαστική ιστορία - ακόμη και πριν κρεμαστεί κάποιο έργο τέχνης στους τοίχους του

Προς τιμήν των 100ων γενεθλίων του αρχιτέκτονα I.M. Pei, βυθίζουμε στην ιστορία του Κινητές γρίλιες: πολιτιστικός κόμβος που τον προηγείται 700 περίπου χρόνια, αλλά οφείλει μεγάλο μέρος της σημερινής ζωντάνια του στις ανακαινίσεις του 1980.

Πρώτον, ας πάμε πίσω στο χρόνο. Το μουσείο χρονολογείται από τον 12ο αιώνα, όταν χτίστηκε ως φρούριο - γεγονός που πολλοί δεν θα συνδέονταν πρώτα για το τελικό σπίτι της Μόνα Λίζα.

Οι αίθουσες του ήταν κάποτε ένα περίεργο βασιλικό τελετουργικό:

Πριν το Λούβρο ήταν μουσείο, ήταν βασιλική κατοικία, που φιλοξενεί πολλές γενιές βασιλιάδων. Ο Βασιλιάς Ερρίκος IV ήταν ανάμεσά τους - και εφάρμοσε ένα βασιλικό τελετουργικό γνωστό ως Royal Touch στις αίθουσες του Λούβρου.

Οι Γάλλοι βασιλείς εκείνη την εποχή θεωρούνταν ότι έχουν θεϊκή δύναμη να κυβερνά. Ένα τέτοιο προνόμιο θεϊκής υποστήριξης; Η ικανότητα να θεραπεύει ασθένειες - όπως πρησμένοι λεμφαδένες, παρενέργεια της φυματίωσης - με μια απλή αφή. Και έτσι, ο Henry IV δέχθηκε πάσχοντες από φυματίωση σε μια από τις αίθουσες του Λούβρου, χρίνοντας τους ασθενείς με ιερό νερό ενώ τονώνει, "Le roy te touché, dieu te guerit" ("Ο βασιλιάς σε αγγίζει, ο Θεός θεραπεύει εσύ").

Πρωτοπορούσε στην έννοια της δημόσιας τέχνης:

Σύγχρονοι παριζιάνικοι καλλιτέχνες, που περνούν ώρες σκιαγραφώντας στο Λούβρο, μπορεί να ισχυριστούν ότι ζουν εκεί. Αλλά τον 17ο και τον 18ο αιώνα, οι καλλιτέχνες πραγματικά ζούσαν στο Λούβρο.

Πριν από την ανάληψη του θρόνου ο Λούις XIV, αρκετές γενιές βασιλέων είχαν αποκαλέσει το σπίτι του Λούβρου. Αλλά όταν ο Sun King επέλεξε να μετακομίσει στις Βερσαλλίες στα τέλη του 17ου αιώνα, επέτρεψε στους καλλιτέχνες να μετακινηθούν. Εκεί, αντάλλαξαν ιδέες, αντέγραψαν πίνακες ζωγραφικής και δούλεψαν τα δικά τους έργα.

Το κτίριο σύντομα έγινε πυρήνας για τον κόσμο της τέχνης. Μετά τη Γαλλική Επανάσταση (1789-1799), το Λούβρο μετατράπηκε επίσημα από ένα παλάτι σε δημόσιο μουσείο. Εκείνη την εποχή, η πρόσβαση του κοινού σε σπουδαία έργα τέχνης ήταν μια νέα ιδέα - μια ιδέα που είχε προφανώς δύναμη. Το μουσείο λειτούργησε την δεκαήμερη εβδομάδα της γαλλικής επανάστασης: ήταν οι πρώτες έξι ημέρες της εβδομάδας Μόνο για καλλιτέχνες, οι επόμενοι τρεις πρόσφεραν πρόσβαση στο κοινό και η τελευταία ημέρα προοριζόταν για επισκευές.

Η γυάλινη πυραμίδα του Pei προοριζόταν να ταιριάξει με το τοπίο - όχι να πολεμήσει με αυτό:

Cleary, το Λούβρο έχει μια πλούσια ιστορία - και ο εκσυγχρονισμός ενός κτηρίου με τόσο σημαντικό παρελθόν δεν είναι μικρή υπόθεση. Έτσι, το 1983, όταν ο Γάλλος πρόεδρος Francois Mitterand κάλεσε τον Pei να αναβιώσει το προβληματικό κτίριο, ο αρχιτέκτονας πήρε λίγο χρόνο να σκεφτεί το σχέδιό του.

Ο Πέι κρατούσε το έργο ένα μυστικό από την ομάδα του για τέσσερις μήνες και έκανε αρκετές κρυφές εκδρομές στο μουσείο πριν καταρτίσει σχεδιαγράμματα. Όταν τελικά έβαλε στυλό σε χαρτί, τα σχέδιά του περιλάμβαναν μια νέα είσοδο, ένα δίκτυο δωματίων για να κάνουν το μουσείο πιο ευχάριστο (ένα κέντρο πληροφοριών, μια καφετέρια) και, φημισμένα, τη γυάλινη πυραμίδα.

Οι Παριζιάνοι τότε σκανδαλώθηκαν όταν παρουσιάστηκε το σχέδιο. Η πυραμίδα του Pei ήταν ένα «γιγαντιαίο, καταστροφικό gadget» ως ένα Νιου Γιορκ Ταιμς κριτικός έγραψε το 1985. Το συντριπτικό συναίσθημα εκείνη την εποχή ήταν ότι η πυραμίδα του Πέι ήταν μια νεωτεριστική ματιά που έτρεχε έντονα ενάντια στο μπαρόκ περιβάλλοντά της.

Αλλά ίσως οι κριτικοί του Pei θα ήταν πιο ήπιοι αν γνώριζαν πόσο σχολαστικά προσπάθησε να παντρέψει το σχέδιό του με το τοπίο του.

Όπως θυμάται ο Michael Flynn, αρχιτέκτονας της ομάδας του Pei Περιοδικό Architect, Ο Pei ήθελε το γυαλί να είναι "εξαιρετικά διαυγές" - οπότε αν το κοίταζες, το γυαλί δεν θα άλλαζε την αντίληψή σου για το χρώμα του τα υπάρχοντα κτίρια. " Το διαυγές γυαλί δεν ακούγεται σαν ψηλή τάξη, αλλά εκείνη την εποχή, τα περισσότερα γυαλιά που χρησιμοποιούνται σε κτίρια είχαν πρασινωπή απόχρωση. Η εύρεση απόλυτα διαυγές γυαλί ήταν «πολλή δουλειά», είπε ο Flynn.

Κατά το σχεδιασμό της πυραμίδας, ο αρχιτέκτονας I.M. Pei ήταν προσεκτικός να διατηρήσει τη δομή κάτω από τα γύρω κτίρια, διασφαλίζοντας ότι η σύγχρονη προσθήκη θα ήταν όσο το δυνατόν πιο διακριτική.

Φωτογραφία: Getty Images

Ο σχεδιασμός του πλαισίου δεν ήταν λιγότερο επίπονος. Ο Πέι ήθελε να ταιριάξει το μέταλλο με το χρώμα των στεγών των γύρω κτιρίων του. Όπως αποδείχθηκε, αυτά τα κτίρια έφεραν 11 αποχρώσεις του γκρι - έτσι, ακολούθησαν μακρές συζητήσεις σχετικά με το ποια απόχρωση πρέπει να διαλέξετε.

Τέλος, το μέγεθος. Πραγματοποιήθηκε μελέτη σχετικά με το ύψος της πυραμίδας σε σχέση με τα υπάρχοντα κτίρια. Η πυραμίδα, ανά Pei, σχεδιάστηκε να πέφτει κάτω από μια συγκεκριμένη γραμμή, οπότε δεν θα κολλήσει πάνω από τις στέγες. Ο αρχιτέκτονας ήθελε πραγματικά το κομμάτι να είναι όσο το δυνατόν πιο διακριτικό - κάτι που δεν σταμάτησε τη διαμάχη, αλλά βοηθά να το συγκρατήσει.

instagram story viewer