Μια Ρωμαϊκή Κατοικία με Πλήρης Ποιητική Αίσθηση

Για τον σχεδιαστή Achille Salvagni και τη σύζυγό του, αυτό το διαμέρισμα στις αρχές της δεκαετίας του 1900 στο Coppedè είναι μια ωδή στην κληρονομιά, το χρώμα και τα κομμάτια πλούσια με αφήγηση

Το διαμέρισμα του Achille Salvagni στη Ρώμη, μια ιδιοκτησία 3.600 τετραγωνικών ποδιών στη γειτονιά Coppedè, μοιάζει λίγο με την ίδια την πόλη: πλούσια σε στρώσεις και γεμάτες αντιφάσεις, με αιχμηρές γωνίες σε καμπύλες που ρέουν, και το Pop Art σε συνδυασμό με αιώνες επίπλωση. Και όπως και η Ρώμη, εμφανίζει έναν απογοητευτικό αισθησιασμό. «Μου αρέσει να τονίζω την ποίηση διαφορετικών εποχών, να συνδυάζω διαφορετικές περιόδους, όλες κάτω από τον μεγάλο θόλο της ομορφιάς», λέει Ο Salvagni, ένας Ιταλός αρχιτέκτονας και σχεδιαστής επίπλων γνωστός για τη δημιουργία γλυπτών κομματιών που έχουν τις ρίζες τους ιστορία. "Αν ασχολείσαι με την ομορφιά δεν κάνεις ποτέ λάθη."

Η ξεχωριστή του προσέγγιση στο σχεδιασμό μπορεί να φανεί σε κάθε γωνιά του σπιτιού που μοιράζεται με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά του, ξεκινώντας από τον κεντρικό διάδρομο, όπου μια σειρά από βενετσιάνικες πολυθρόνες του 17ου αιώνα πλαισιώνουν ένα μοντέρνο δρύινο πιστόνι με κοίλες πόρτες αλουμινίου, τις οποίες σχεδίασε ο Salvagni για να προκαλέσει ασπίδα. Το μεταξωτό χαλί κάτω από αυτό, επίσης σχεδιασμένο από τον Salvagni, δείχνει έναν χάρτη του San Felice Circeo, μιας παράκτιας πόλης στην περιοχή του Λάτσιο όπου πέρασε τα παιδικά του καλοκαίρια. Πάνω από το credenza υπάρχουν δύο παριζιάνικες εκτυπώσεις του 18ου αιώνα φωτισμένες με χάλκινα φωτιστικά από μια παλιά ρωμαϊκή βιβλιοθήκη. «Μου αρέσει η ιδέα να περιβάλλεται από κομμάτια που έχουν μια αφήγηση πίσω τους», λέει. "Όλα εδώ έχουν μια αναφορά - θα μπορούσε να είναι ένα δώρο από κάποιον ειδικό, μια σπάνια αντίκα ή κάτι που αντικατοπτρίζει μια περίοδο της ζωής μου."

Ένα από τα κυριότερα σημεία του διαμερίσματος είναι η θέα της μεγάλης βίλας Albani, που χτίστηκε στα μέσα του 1700 για να στεγάσει τη συλλογή αρχαιοτήτων και αρχαίων ρωμαϊκών γλυπτών του Καρδινάλου Αλεσάντρο Άλμπανι. «Μερικοί από τους πιο απίστευτους θησαυρούς από όλο τον κόσμο βρίσκονται σε αυτήν τη βίλα, συμπεριλαμβανομένου του μοναδικού κομματιού του Παρθενώνα έξω από την Αθήνα και του Βρετανικού Μουσείου», λέει ο Salvagni. «Γνωρίζοντας ότι είναι εκεί, τόσο κοντά, με κάνει να νιώθω λίγο ξεχωριστό». Ο Salvagni και η σύζυγός του αρέσει χαλαρώστε σε αυτό το άνετο σαλόνι που συνδέεται με το σαλόνι, το οποίο διαθέτει ένα πλευρικό τραπέζι και λάμπα από το δικό του συλλογή.

Το ίδιο το διαμέρισμα, που κληρονόμησε η γυναίκα του Salvagni, έχει την αφήγηση. Βρίσκεται σε ένα κτήριο που σχεδιάστηκε το 1905 από τον αρχιτέκτονα Marcello Piacentini, του οποίου τα πιο εξέχοντα έργα ανατέθηκαν από τη φασιστική κυβέρνηση του Mussolini τη δεκαετία του 1920 και του '30. Παρόλο που ο Salvagni ολοκλήρωσε τις ανακαινίσεις από πάνω προς τα κάτω πριν μετακομίσει, ήταν προσεκτικός για να διατηρήσει το στυλ του χώρου. «Ως Ιταλός που μεγάλωσε στη Ρώμη, είμαι εμμονή με την κληρονομιά», λέει. «Ποτέ δεν ήθελα να καταστρέψω την αίσθηση του έργου στις αρχές της δεκαετίας του 1900 και ευτυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παρατηρούν καν ότι έχει αλλάξει δραματικά».

Μια κρίσιμη αλλαγή στη διάταξη της κατοικίας ήταν να κάνει το σαλόνι πολύ μεγαλύτερο. Είναι εδώ που ο Salvagni εξαπέλυσε τις χρωματικές του φαντασιώσεις, δημιουργώντας μια ζωντανή αλλά λεπτή παλέτα εμπνευσμένη από τους πίνακες των Bronzino, Giotto και Piero della Francesca. Πολλά από τα χρώματα που χρησιμοποιούνται από αυτούς τους μεγάλους δασκάλους - απαλό ροζ, σκουριασμένα πορτοκάλια, παστέλ μπλε και φωτεινά κίτρινα - εμφανίζονται στα υφάσματα του δωματίου, όπως το πορτοκαλί βελούδο που καλύπτει μια σειρά από καμπύλες ξαπλώστρες, και στα έργα τέχνης που εκτίθενται, συμπεριλαμβανομένης μιας γαλάζιας ζωγραφικής από τον σύγχρονο καλλιτέχνη Ettore Σπαλέτι. «Τα χρώματα είναι μέρος της ζωής. είναι πολύ σπάνιο να βρείτε ασπρόμαυρες επιλογές στη φύση », λέει ο Salvagni. «Σκέφτομαι το χρώμα ως το αόρατο νήμα που περνά μέσα από το χώρο. όλα τα κομμάτια είναι διαφορετικά, αλλά μαζί παίζουν έναν συμφωνικό ήχο. " Πράγματι, το μάτι του Salvagni για αρμονία είναι εξίσου συντονισμένο με το αυτί του συνθέτη.


  • κουζίνα με μαύρο βερνίκι και ασπρόμαυρα δάπεδα και κιρκίρι
  • τραπεζαρία με γκρι τοίχους και ωοειδές τραπέζι
  • ένα διάδρομο με πράσινους τοίχους ένα πλευρικό τραπέζι και έναν μεγάλο καθρέφτη
1 / 9

Στο ρωμαϊκό σπίτι του σχεδιασμού Achille Salvagni, λευκά ντουλάπια από το Poggenpohl, μαζί με ένα μαύρο μαρμάρινο νησί και ασπρόμαυρο μαρμάρινο δάπεδο, δίνουν στην ανακαινισμένη κουζίνα μια κομψή, μοντέρνα εμφάνιση. Αλλά ο Salvagni πρόσθεσε μερικές αντίκες για καλό μέτρο. Ο πίνακας στον πίσω τοίχο είναι ένα οικογενειακό κειμήλιο που απεικονίζει έναν πρόγονο που ήταν εξέχον μέλος της καθολικής εκκλησίας. «Η μητέρα μου φοβόταν πάντα από αυτόν τον πίνακα όταν ήταν παιδί, οπότε η γιαγιά μου το κράτησε σε ένα αποθήκη », θυμάται ο Salvagni, προσθέτοντας ότι το πορτρέτο δεν έχει το ίδιο ψυχρό αποτέλεσμα σε αυτόν ή σε αυτόν παιδιά.


instagram story viewer