Η νέα πανεπιστημιούπολη της Apple διαθέτει προηγμένες δυνατότητες που θα σας καταπλήξουν

Το τελευταίο όραμα του Steve Jobs έχει υλοποιηθεί και έχει τη μορφή μιας τολμηρής πανεπιστημιούπολης σχεδιασμένης Foster + Partners 175 στρεμμάτων

Η Apple Park, η νέα έδρα του τεχνολογικού γίγαντα που πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα, ήταν το τελευταίο όραμα του απαράμιλλου ιδρυτή της εταιρείας: Steve Jobs. Έτσι επενδύθηκε στο έργο ήταν ο Jobs που η τελευταία του δημόσια εμφάνιση πριν από το θάνατό του στις 5 Οκτωβρίου 2011, απευθυνόταν σε μια ομάδα των μελών του συμβουλίου Cupertino για να προωθήσει το όραμά του για το οικόπεδο 175 στρεμμάτων που θα στεγάσει την εταιρεία του για τον επόμενο αιώνα. "Έχουμε δημιουργήσει ένα σχέδιο που τοποθετεί 12.000 άτομα σε ένα κτίριο", δήλωσε ο Jobs κατά τη διάρκεια της ομιλίας. "Έχουμε δει αυτά τα πάρκα γραφείων με πολλά κτίρια, και γίνονται αρκετά βαρετά αρκετά γρήγορα... οπότε θα κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό." Η Apple επέλεξε Νόρμαν Φόστερ, ένας αρχιτέκτονας βραβευμένος με Pritzker που ήταν υπεύθυνος για μερικά από τα πιο καινοτόμα κτίρια στον πλανήτη.

Η έμπνευση του Steve Jobs για τη νέα έδρα ήρθε το 2004 ενώ περπατούσε στο Hyde Park στο Λονδίνο. Εκεί, στη φύση, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Apple αποφάσισε ότι ήταν απαραίτητο να στεγάσει την εταιρεία του σε ένα νέο περιβάλλον όπου το εμπόδιο μεταξύ κτιρίου και φύσης εξαφανίστηκε απρόσκοπτα. Ωστόσο, περισσότερο από αυτό, και μοιάζει πολύ με τον επαναστατικό του iPhone, Ο Jobs ήθελε να δημιουργήσει το είδος της πανεπιστημιούπολης που θα επιθυμούσαν άλλες εταιρείες τις επόμενες δεκαετίες. Παρακάτω, ΕΝΑ Δ καλύπτει μερικά από τα πιο σύγχρονα χαρακτηριστικά των νεότερων κεντρικών γραφείων της Apple - ένα έργο τόσο μεγάλο και συναρπαστικό που κατανάλωσε τους τελευταίους μήνες της ζωής του Jobs.

Αεροφωτογραφία της νέας πανεπιστημιούπολης της Apple.

Φωτογραφία: Getty Images / Justin Sullivan

Ενεργειακής απόδοσης: Ο δακτύλιος, όπως έχει γίνει γνωστή η δομή, έχει την ικανότητα να λειτουργεί με πλήρως βιώσιμη ενέργεια, μεγάλο μέρος του οποίου προέρχεται από τα ηλιακά πάνελ που ευθυγραμμίζουν την κορυφή της δομής που μοιάζει με διαστημόπλοιο. Επιπλέον, η πανεπιστημιούπολη θα φιλοξενήσει ένα σύμπλεγμα από διάφορα δέντρα, πολλά από αυτά καρποφόρα. Το φύλλωμα δεν είναι μόνο για αισθητική, ωστόσο: Θα είναι όλες ανθεκτικές στην ξηρασία ποικιλίες, φυτευμένες για να αντέχουν στην κλιματική αλλαγή.

Το κτίριο θα είναι γεμάτο ηλιακό φως, καθώς είναι επενδυμένο σε παράθυρο από το δάπεδο μέχρι την οροφή.

Nigel Young / Foster + Συνεργάτες

Όλα-γυαλί: Το εξωτερικό γυαλί, μέρος του αρχικού οράματος του Jobs, καταφέρνει να θολώσει τις γραμμές μεταξύ γραφείου και φύσης. Για να επιτευχθεί αυτό, η Apple προσέλαβε τη γερμανική εταιρεία Seele Group (την ίδια εταιρεία που εξοπλίζει το περίφημο εξωτερικό γυαλί της τοποθεσίας Fifth Avenue της Apple στη Νέα Υόρκη). Η εταιρεία παρήγαγε περίπου 800 γυάλινα πάνελ ύψους 45 ποδιών, εξαιρετικά ανθεκτικά και καμπύλα ώστε να ταιριάζουν στο περίγραμμα της δομής που μοιάζει με δαχτυλίδι.

Μια απόδοση των δέντρων που θα γεμίσουν μεγάλο μέρος της νέας πανεπιστημιούπολης της Apple.

Μια πανεπιστημιούπολη γεμάτη φυλλώματα: Ο Jobs θεώρησε ότι η καλύτερη του σκέψη έγινε όταν περπατούσε, ειδικά περπατώντας μέσα από τη φύση, οπότε ήθελε να προσφέρει στους υπαλλήλους του την ίδια δημιουργική ελευθερία. Για να το κάνει αυτό, η Apple αγόρασε περίπου 9.000 δέντρα (πολλά από αυτά μήλο, δαμάσκηνο, βερίκοκο και άλλα οπωροφόρα δέντρα) για να φυτέψει σε όλο το οικόπεδο των 175 στρεμμάτων. Το αποτέλεσμα είναι μια εταιρική πανεπιστημιούπολη που, μερικές φορές, μπορεί να εκληφθεί ως κρατικό πάρκο.

Κάθε θόλος διαθέτει σύστημα εξαερισμού που επιτρέπει τη φυσική ροή αέρα μέσα και έξω από το κτίριο.

Ένα κτίριο που αναπνέει: Ανάμεσα σε κάθε όροφο του κτιρίου υπάρχει ένας θόλος που κλείνει, κυρίως για την προστασία των εργαζομένων από τον έντονο ήλιο της Καλιφόρνια. Μέσα σε κάθε κουβούκλιο υπάρχει ένα σύστημα εξαερισμού που διοχετεύει αέρα μέσα και έξω από το κτίριο. Προφανώς, ο Jobs, ο οποίος δεν ήταν οπαδός του κλιματισμού, ήθελε τους υπαλλήλους του να αισθάνονται κάθε αεράκι σαν να κάθονταν έξω. Μέσα από μια ποικιλία αισθητήρων, το κτίριο μπορεί να διατηρήσει μια θερμοκρασία από 68 έως 77 βαθμούς Φαρενάιτ, όλα χρησιμοποιώντας μια πρόσληψη και απελευθέρωση φυσικού αέρα.

instagram story viewer