Ένα πολύ λειτουργικό μικρό διαμέρισμα 225 τετραγωνικών ποδιών στο Μανχάταν

Ο αρχιτέκτονας Μάικλ Τσεν επαναπροσδιορίζει έναν καταρρέοντα μικρό χώρο στο West Village ως ένα αποτελεσματικό αλλά άνετο σπίτι

Όταν επιλέγετε να μείνετε Νέα Υόρκη, σχεδόν σίγουρα θα πρέπει να κάνετε μερικούς συμβιβασμούς. Είτε εγκαθίσταται σε περιορισμένο τετραγωνικό μήκος σε πόδηα, μια μακρά βόλτα, ή έχοντας μόνο λίγα παράθυρα - αν έχετε καθόλου παράθυρα - κάνετε θυσίες για να ζήσετε σε μια τόσο εικονική τοποθεσία. Αλλά όταν ο αρχιτέκτονας Michael Chen, κύριος και ιδρυτής της Νέας Υόρκης MKCA, και ένας έμπειρος New Yorker, έλαβε μια έρευνα για την ανακαίνιση ενός μικρού διαμερίσματος στο West Village, ήταν ομολογουμένως διστακτικός. "Στην αρχή, δεν ήμουν σίγουρος ότι θα μπορούσαμε να έχουμε επιτυχία με έναν τόσο μικρό χώρο", λέει ο Τσεν. Ο αρχιτέκτονας είναι καλά πεπειραμένος σε μικρούς χώρους, έχοντας κερδίσει τον τίτλο «μικρο-ζωντανός γκουρού» για την εκτεταμένη δουλειά του, μετατρέποντας τους χωρικά προβληματικούς εσωτερικούς χώρους σε αποτελεσματικές κατοικίες. Αυτός ο συγκεκριμένος χώρος, ωστόσο, που βρίσκεται μέσα σε ένα ορόσημο αρχοντικό της δεκαετίας του 1840, δεν μαστιζόταν μόνο από το μέγεθός του. «Δεν είχε ανακαινιστεί ποτέ», εξηγεί ο αρχιτέκτονας, ο οποίος θυμάται την κρεμασμένη οροφή, το νερό, τα ανώμαλα δάπεδα και τους τοίχους που έκαναν τον μικρότερο χώρο ακόμα πιο περιορισμένο. Όμως, μαζί με τον ιδιοκτήτη σπιτιού, ο Τσεν ήταν έτοιμος για μια πρόκληση: «Εάν τίποτα άλλο, ήταν σαφές ότι θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε την τρέχουσα κατάσταση», λέει.

Το έργο ξεκίνησε με έντερο ανακαίνιση. «Βασικά το ξαναχτίσαμε από τη βαφή», λέει ο Chen, ο οποίος μοιράζεται πίστωση για την επιχείρηση με τον ανάδοχο ΣΚΕΨΤΕ Κατασκευή. Όλα τα εσωτερικά χωρίσματα αφαιρέθηκαν, στεγανοποιήθηκαν και μονώθηκαν, τα παράθυρα αντικαταστάθηκαν και το δάπεδο ισοπεδώθηκε, το οποίο πρόσθεσε σχεδόν ένα πόδι ύψους στον εσωτερικό χώρο. Αυτό που τους άφησαν ήταν ένα ορθογώνιο 225 τετραγωνικών ποδιών και ένας παρακείμενος χώρος σοφίτας. Ο Τσεν εκμεταλλεύτηκε πλήρως τη φαινομενικά άχρηστη σοφίτα ύψους πέντε ποδιών, υποδιαιρώντας έξυπνα την ένταση και φορτώνοντάς την με μια σειρά αναδιπλούμενα στοιχεία, όπως ένα πτυσσόμενο κρεβάτι πλήρους μεγέθους, ένα ράφι ντουλάπας και διάφορα ντουλάπια και συρτάρια οικιακά είδη. Η έξυπνη λύση αποθήκευσης, που κατασκευάστηκε από τον James Hegge της JHWorks, δίνει στο διαμέρισμα τη δυνατότητα να μεταβεί γρήγορα από γραφείο σε τραπεζαρία στο υπνοδωμάτιο στο σαλόνι με μια απλή ώθηση ή ένα τράβηγμα.

Ο Τσεν εισήγαγε επίσης μια κομψή, μαύρη κουζίνα στο χώρο, η οποία περιλαμβάνει ένα νεροχύτη, διπλής επαγωγής καυστήρα και ψυγείο - όλες τις πολυτέλειες για τον ιδιοκτήτη σπιτιού, ο οποίος προηγουμένως ζούσε χωρίς τέτοια συσκευές. Η απόφαση να ρίξει το κάρβουνο κουζινίτσα ενάντια στην αποφασιστικά σιωπηλή παλέτα που χρησιμοποιήθηκε σε όλη ήταν εύκολη για τον αρχιτέκτονα. «Η οπτική αντίθεση είναι εξαιρετικά σημαντική σε ένα μικρό χώρο», σημειώνει, υποστηρίζοντας ότι η αντιπαράθεση κάνει το σπίτι να αισθάνεται ζωντανό. Στο τέλος, ο Τσεν καταλήγει: «Είναι ένα διαμέρισμα που υποστηρίζει μια ζωή με πλήρη ζωή».


  • Ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Michael Chen
  • Ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Michael Chen
  • Ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Michael Chen
1 / 7
Για ένα διαμέρισμα 225 τετραγωνικών ποδιών στο West Village, αρχιτέκτονας Michael Chen της Νέας Υόρκης MKCA επινόησε έναν τοίχο ανασυρόμενων στοιχείων επίπλωσης και αποθήκευσης για να μετατρέψει τον συμπαγή χώρο σε ένα ευγενικό, πολυλειτουργικό σπίτι.

instagram story viewer