Το πρώτο κτίριο του καλλιτέχνη Olafur Eliasson είναι ένας διαλογισμός για το φως και το περιβάλλον

Ο Eliasson και ο Sebastian Behmann με το Studio Olafur Eliasson σχεδίασαν την έδρα του Kirk Kapital στη Δανία και η προκύπτουσα δομή μοιάζει με κάστρο πάνω στο νερό

Κρυμμένο στο λιμάνι του Vejle στη νότια Δανία, μετά από σειρές βιομηχανικών κτιρίων, σιλό και αποθήκες, μια δομή σαν κάστρο μεγαλώνει έξω από το νερό. Από μακριά, η μάζα του κυρτού τούβλου και του γυαλιού φαίνεται να είναι τίποτα περισσότερο από ένα μεγάλο γλυπτό, αλλά μετά από πιο προσεκτική επιθεώρηση αποκαλύπτεται για να είναι κατοικήσιμος, μια τομή αφηρημένων τυμπάνων με σπείρωμα από κορδέλες από γυαλί που συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα μέσω ενός πεζογέφυρα. Το ισόγειο διπλού ύψους είναι ανοιχτό, επιτρέποντας το φως, τον ήχο και τον άνεμο να περνά ελεύθερα από τις στήλες του. Κάθε βήμα προς μια νέα κατεύθυνση και κάθε στροφή του κεφαλιού παρέχει μια νέα προοπτική. δεν υπάρχει μόνο μια ιδανική γωνία από την οποία να λαμβάνετε τη δομή. Ακόμα και το πέρασμα των λεπτών θα αλλάξει την αντίληψη κάποιου για το χώρο, καθώς ο ήλιος μετατοπίζεται για να επιμηκύνει τις σκιές και να ανάβει το λαμπερό νερό κάτω καθώς πέφτει απαλά στο κτίριο. Υπάρχει μια ποιητική ηρεμία στη δομή και όχι μια τεμπέλης λεπτομέρεια. Ακόμη και τα πολύχρωμα τούβλα εξυπηρετούν μια λειτουργία. Κάποιος μπορεί εύκολα να κάνει λάθος τη δομή ενός μουσείου, ενός φάρου ή ενός δημόσιου γλυπτού, αλλά στην πραγματικότητα, είναι εκπληκτικά αρκετά, ένα κτίριο γραφείων.

Μια πιο κοντινή θέα του Φιορδενός.

Φωτογραφία από τον Anders Sune Berg. Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Studio Olafur Eliasson.

Η ανύψωση της δομής παρέχει μια εντελώς διαφορετική προοπτική.

Φωτογραφία από τον Anders Sune Berg. Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Studio Olafur Eliasson.

Το Fjordenhus, όπως ονομάζεται, είναι η πρώτη ολοκληρωμένη δομή που σχεδιάστηκε από Δανό και Ισλανδό καλλιτέχνη Olafur Eliasson και η ομάδα του, το Studio Olafur Eliasson. Ανατέθηκε ως νέα έδρα του Kirk Kapital, η δομή επέτρεψε στον Eliasson και τον δημιουργικό του συνεργάτη, αρχιτέκτονα Sebastian Behmann, και την ομάδα τους να καλέσουμε χρόνια έρευνας και πειραματισμού σχετικά με τη φύση και το περιβάλλον για να κατανοήσουμε το Fjordenhus, σηματοδοτώντας την αρχή μιας νέας κατεύθυνσης για το Στούντιο. Ο Eliasson και ο Behmann έχουν συνεισφέρει ιδέες σε άλλα αρχιτεκτονικά έργα, αλλά ο Fjordenhus το έδωσε ευκαιρία για πλήρη δημιουργικό και εννοιολογικό έλεγχο μιας δομής, από την αρχιτεκτονική και τους εσωτερικούς χώρους στο φωτισμός, έπιπλα και έργα τέχνης για συγκεκριμένους ιστότοπους. «Θέλαμε να σχεδιάσουμε ένα σύστημα επίπλων που σέβεται και υποστηρίζει τη συνολική ιδέα του κτιρίου, που περιβάλλεται από αυτό το τεράστιο περιβάλλον», λέει ο Behmann σε ένα βίντεο σχετικά με το έργο. «Πρόκειται για το σχεδιασμό της εμπειρίας, η οποία σας καθοδηγεί και σας δίνει την αφήγηση του κτιρίου», προσθέτει ο Eliasson.

Το ισόγειο διπλού ύψους είναι προσβάσιμο από το κοινό, ενώ οι τρεις επάνω όροφοι καταλαμβάνονται από τον Kirk Kapital.

Φωτογραφία από τον Anders Sune Berg. Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Studio Olafur Eliasson.

Για να δείξει αυτό το αποτέλεσμα και για να διατηρήσει την αγκαλιά της δομής των καμπυλωμένων επιφανειών και γραμμών, η ομάδα έκανε τη συνειδητή επιλογή να δημιουργήσει στρογγυλά τραπέζια που προσκαλούν συνεργασία και διάλογο. Το σχέδιο καθισμάτων σχεδιάστηκε έτσι ώστε οι συνάδελφοι να αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλο παρά να εργάζονται πλάτη με πλάτη, αν και υπάρχουν σίγουρα ευκαιρίες για μοναχική εργασία. «Η κοινωνική ζωή σε ένα γραφείο και ο τρόπος διατήρησης μιας υγιούς ατμόσφαιρας όσον αφορά τον κοινόχρηστο χώρο ήταν μέρος του σχεδιασμού επίπλων», εξηγεί ο Eliasson. "Το στρογγυλό τραπέζι γύρω από το οποίο εργάζονται οι άνθρωποι δεν εισάγει την ίδια ιεραρχία με ένα ορθογώνιο τραπέζι όπου κάποιος είναι επικεφαλής. Και υπό αυτή την έννοια, ο σχεδιασμός παίρνει μια σκανδιναβική φιλοδοξία να υποστηρίξει πραγματικά την κοινωνική συνιστώσα ενός εργασιακού περιβάλλοντος. "

Ο Eliasson και η ομάδα του σχεδίασαν τα έπιπλα για να συμπληρώνουν τα κυκλικά μοτίβα του κτηρίου.

Φωτογραφία από τον Anders Sune Berg. Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Studio Olafur Eliasson.

Κατά το σχεδιασμό της δομής, οι Eliasson, Behmann και η ομάδα τους έλαβαν προσεκτικά υπόψη το υπάρχον περιβάλλον. "Πειραματιστήκαμε από νωρίς με το πώς να δημιουργήσουμε ένα οργανικό κτίριο που θα ανταποκρίνεται στην άμπωτη και τη ροή των παλιρροιών, στα λαμπερά επιφάνεια του φιόρδ, και στις εφήμερες ιδιότητες του φωτός της ημέρας, αλλάζοντας σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και του έτους, "εξηγεί καλλιτέχνης. Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος που να ενσωματώνει μη προσδιορίσιμα υλικά όπως ήχο, αέρα, φως και άλλα φυσικά στοιχεία, αντί να δουλεύουν γύρω τους. "Το ισόγειο είναι προσβάσιμο από το κοινό και είναι πραγματικά ένας χώρος όπου δεν κάνετε τίποτα περισσότερο από την αίσθηση ο άνεμος που φυσάει, η θερμοκρασία, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες, και βλέπουν την επιφάνεια του νερό. Εισάγει τη σχέση μεταξύ της δομής και του περιβάλλοντος της πόλης ", λέει ο Eliasson.

Φιόρντβιρβελ, 2018, ένα συγκεκριμένο έργο τέχνης που δημιουργήθηκε από τον Eliasson από ανοξείδωτο ατσάλι, χρωματιστό γυαλί και LED.

Φωτογραφία από τον Anders Sune Berg. Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Studio Olafur Eliasson.

Το ίδιο έργο όπως παραπάνω, φωτίζεται τη νύχτα.

Φωτογραφία από τον Anders Sune Berg. Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Studio Olafur Eliasson.

Κάποιος μπορεί να έχει την τάση να αποκαλεί τον Φιορντένους ένα καθαρό έργο αρχιτεκτονικής, αν και αυτό δεν ήταν ούτε η πρόθεση του πελάτη. Αντίθετα, ο καλλιτέχνης προσέγγισε τη δημιουργία της δομής ως έργου τέχνης. "Η τέχνη και η αρχιτεκτονική είναι δύο βασικά διαφορετικές γλώσσες", λέει ο καλλιτέχνης ΕΝΑ Δ. "Θα μπορούσατε να πείτε ότι μοιάζει λίγο με δύο χώρες που μιλούν διαφορετικές γλώσσες, αλλά μπορούν ακόμα να μιλήσουν για το ίδιο πράγμα στις αντίστοιχες γλώσσες τους. Και όταν αυτό είναι επιτυχές, νομίζω τι μπορούν να ενισχύσουν ο ένας τον άλλον για να επιτύχουν αυτό που κανένα από αυτά δεν μπορεί να κάνει μόνος του. "Ο Behmann προσθέτει," Για εμάς, το Fjordenhus είναι ένα έργο όπου η καλλιτεχνική σκέψη εμπνέει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. "

Τα διπλά καμπύλα, 3-D διαμορφωμένα παράθυρα ταιριάζουν ακριβώς με τη γεωμετρία της δομής και, σε ορισμένες περιοχές, εισήχθησαν περιστρεφόμενες πόρτες. Όλα έχουν πλακάκια από το σχεδιασμό, καθώς οι τοίχοι δεν περιέχουν ορθές γωνίες.

Φωτογραφία από τον Anders Sune Berg.

Για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο έργο, ο Eliasson και το Studio Olafur Eliasson ήταν τυχεροί που είχαν έναν δημιουργικό συνεργάτη που μοιράστηκε το όραμά τους και σκόπιμα επέλεξε έναν καλλιτέχνη για να σχεδιάσει τον χώρο. Ο καλλιτέχνης σημειώνει ότι για να επιτύχει ένα κτίριο σαν αυτό, η δέσμευση για την καλλιτεχνία στην αρχιτεκτονική πρέπει να προέλθει τόσο από την ομάδα σχεδιασμού όσο και από τον πελάτη. πρέπει να υπάρχει αλληλεπικάλυψη μεταξύ των επιθυμιών και της ατζέντας και από τις δύο πλευρές. «Τολμούσαν πολύ να ζητήσουν από έναν καλλιτέχνη να χτίσει ένα κτίριο που δεν το έχει κάνει ποτέ πριν, αλλά ήταν πρόθυμοι να το κάνουν», λέει ο Eliasson. "Το στοιχείο του κινδύνου είναι ένα σημαντικό μέρος αυτής της ιστορίας."

instagram story viewer