Οι σχεδιαστές βρίσκουν νέους τρόπους για να ηρεμήσουν και να διευκολύνουν το μυαλό

Σίγουρα, οι παλέτες zen και τα μαλακά υφάσματα χαλαρώνουν, αλλά πότε είναι η τελευταία φορά που ένας ασθενής είχε μια μέρα με μια αίσθηση ελευθερίας, ευχάριστες επιλογές και ορισμένοι λένε για το τι θα συνέβαινε στη συνέχεια; Αυτό το είδος εμπειρίας, λένε οι αρχιτεκτονικοί σχεδιαστές και οι ψυχολόγοι, μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεται περισσότερο ο νους για να απελευθερώσει πραγματικά το άγχος και να λειτουργήσει από ένα βασικό σημείο ασφάλειας, και ένα νέο σύνολο αρχών εσωτερικού σχεδιασμού εξελίσσεται γρήγορα για να διευκολύνει αυτή την υγιή νοοτροπία στην υγειονομική περίθαλψη Ρυθμίσεις.

«Τα νοσοκομεία συχνά αισθάνονται σαν« Χωρίς επιλογή, χωρίς έλεγχο »χώρους», λέει η Carolyn BaRoss, διευθύντρια σχεδιασμού της Perkins & Will. Η BaRoss έχει περάσει περισσότερες από δύο δεκαετίες βλέποντας τους πελάτες της υγειονομικής περίθαλψης να ζεσταίνουν αργά στην ιδέα να δοθεί προτεραιότητα στο α οι συναισθηματικές αντιδράσεις του ασθενούς σε ερεθίσματα για παλιά πρότυπα ιατρικής αποτελεσματικότητας και με πλαστική επικάλυψη αντοχή. Η επιστημονική έρευνα έχει υποστηρίξει, από

ένα πρώιμο πείραμα η οποία αποκάλυψε ότι η άποψη του νοσοκομείου του ασθενούς θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάρρωσή του σε ένα μόλις δημοσιευμένη μελέτη διαπιστώνοντας ότι η έκθεση στο μπλε και το πράσινο του φυσικού κόσμου (ακόμη και από απόσταση) επηρέασε την ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια της φετινής κλειδαριάς πανδημίας.

Αριστερά, το διώροφο κύριο λόμπι στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας από την Perkins & Will επέστρεψε την επιρροή του από το Courtyard Garden στο ιστορικό Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας. στα δεξιά, ένα γυαλί Bob Hines στην αίθουσα διαλογισμού του νοσοκομείου είναι μια ερμηνεία του Angel Oak, ενός τοπικού Southern Live Oak.

Φωτογραφία Halkin Mason 

Τρεις εβδομάδες πριν ξεκινήσει το κλείδωμα στις ΗΠΑ, ένα από τα πιο πρόσφατα σχεδιαστικά έργα της BaRoss άνοιξε τις πόρτες του, α νέο παιδικό νοσοκομείο στο νέο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, το Shawn Jenkins Children’s Hospital & Pearl Tourville Women's Pavilion στο Τσάρλεστον. Η BaRoss και η ομάδα της είχαν περάσει χρόνια ακούγοντας τους γονείς να περιγράφουν πώς ήταν η πλοήγηση στο σύστημα με ένα πολύ άρρωστο παιδί. Ένας γονέας, η Kelly Loyd, γέννησε 11 εβδομάδες νωρίτερα σε δίδυμα κορίτσια. Ενώ αναρρώθηκε, η Λόιντ προσπάθησε να συνδεθεί με τα μωρά της υψηλού κινδύνου σε μια θορυβώδη, γεμάτη με εξοπλισμό, ανοικτή μονάδα NICU. Οι κόρες της τα κατάφεραν, αλλά η Λόιντ δεν ξέχασε ποτέ το τραύμα όλων. «Η ιατρική περίθαλψη ήταν η καλύτερη, από πάνω προς τα κάτω, αλλά συνολικά, ήταν μια εμπειρία που δεν θα θέλατε στον χειρότερο εχθρό σας», λέει ο Loyd. Ένας άλλος γονέας είπε στους σχεδιαστές, "Μερικές φορές απλά χρειάζεστε ένα μέρος για να κλάψετε."

Μια εσωτερική-εξωτερική γέφυρα στο Staff Respite Terrace παρέχει στο προσωπικό του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας μια περιοχή για ανάπαυλα και προβληματισμό.

Φωτογραφία Halkin Mason

Οι σχεδιαστές άκουσαν, γεμίζοντας το νέο νοσοκομείο με στοιχεία όπως ιδιωτικές γωνίες, σαλόνια και εξωτερικούς χώρους, πολύ περισσότερα φως της ημέρας, κινούμενα έπιπλα και μια αίθουσα διαλογισμού διακοσμημένη με δάπεδο από μπαμπού και τέχνη από γυαλί fractal σε μέγεθος τοίχου που απεικονίζει μια πολύ αγαπημένη τοπική βελανιδιά. Οι ασθενείς, οι οικογένειες και το προσωπικό μπορούν να επιλέξουν να ανακάμψουν σε φωτεινές περιοχές παιχνιδιού ή σε λιγότερο ενθαρρυντικές ζώνες, όπως μια βεράντα με δύο παλιομοδίτικες κούνιες από βεράντα. Όλο αυτό το έτος, ακόμη και κατά τη διάρκεια του πρόσθετου στρες των πρωτοκόλλων COVID και πολλών PPE, είχαν λόγο για το είδος του χώρου που τους αισθάνεται καλύτερα μια δεδομένη ημέρα.

Τα καταφύγια εξωτερικής φροντίδας του Snøhetta βρίσκονται σε μικρή απόσταση με τα πόδια από δύο από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Νορβηγίας.

© Ivar Kvaal

Το International WELL Building Institute απαιτεί τώρα ορισμένα από αυτά χαρακτηριστικά σχεδιασμού ψυχικής υγείας προτού προσφέρει καλές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Δύο θέματα επαναλαμβάνονται συχνά: παρέχουν στους ασθενείς μεγαλύτερο έλεγχο της εμπειρίας τους (ακόμα κι αν κοιτάζουν απλώς ένα iPad δίπλα στο κρεβάτι για να μάθουν τα επώνυμο νοσοκόμα) και χρησιμοποιήστε διακόσμηση για να θυμάστε κυριολεκτικά ή μεταφορικά τους ασθενείς ότι εξακολουθούν να είναι μέρος της ζωής, της αναπνοής, της άνθησης ΦΥΣΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ. Και αυτές δεν είναι μόνο αμερικανικές τάσεις.

Μια προσαρμοσμένη τοιχογραφία της Sisal Creative κοσμεί το Child Life Play Atrium στο χώρο του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, σχεδιασμένο από την Perkins & Will.

Φωτογραφία Halkin Mason

Στο Ισραήλ, Ιατρικό Κέντρο Sheba η αρχιτέκτονας Tal Einhorn, συνεργάστηκε με την ομάδα της όλο το εικοσιτετράωρο για να διασφαλίσει το προσωπικό Η θεραπεία των ασθενών με COVID-19 είχε εξωτερικούς χώρους για μίνι καταφύγια με δέντρα, έπιπλα βεράντας και ακόμη και γλυπτική. «Έπρεπε να έχουν ένα μέρος όπου θα μπορούσαν να βγάλουν τα πάντα και να καθίσουν στον ήλιο για λίγα λεπτά. Ήταν απαραίτητο », λέει ο Einhorn. «Το άγχος σε ένα νοσοκομείο είναι παρόμοιο με την κατάθλιψη. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε το σχεδιασμό για να παρεμβαίνετε σε αυτό, για να δείξετε το δρόμο πίσω στη θεραπεία. "

Ο χώρος αναμονής του παιδικού νοσοκομείου στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας προσφέρει θέσεις παιχνιδιού.

Φωτογραφία Halkin Mason

Στη Νορβηγία, μια ομάδα σχεδιασμού από Snøhetta αποφάσισε να πάρει όσο το δυνατόν πιο κυριολεκτικά με το μήνυμα επιλογής για διαφυγή. Έφτιαξαν ξύλινες καμπίνες σε ένα μικρό δασικό οικόπεδο δίπλα στα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία του Όσλο. Τα παιδιά που υπομένουν επώδυνες ιατρικές θεραπείες μπορούν να επιλέξουν να κάνουν ένα διάλειμμα και να επισκεφθούν οι καμπίνες, τα οποία είναι γεμάτα με μαξιλάρια, θέα στον κολπίσκο, και δέντρα. «Το κάναμε λίγο περίεργο, σαν να σχεδιάστηκε από ένα παιδί», λέει ο αρχιτέκτονας Nicolai Ramm Østgaard. «Θέλαμε να σας αγκαλιάσει το κτίριο.»

instagram story viewer