Σχεδιασμός και αρχιτεκτονική σπιτιού Philip Johnson

Δείτε τα τολμηρά έργα αρχιτεκτονικής και οικιακού σχεδιασμού της Philip Johnson ως Αρχιτεκτονική πέψη κοιτάζει πίσω το Glass House και τα άλλα εντυπωσιακά κτίριά του

Υπάρχουν δύο φορές όταν αρχιτέκτονες που είναι διάσημοι για ουρανοξύστες και άλλα μεγάλα δημόσια κτίρια είναι πιθανό να βρεθούν να σχεδιάζουν σπίτια: στην αρχή της σταδιοδρομίας τους, όταν κανείς δεν θα τους εμπιστευτεί με οτιδήποτε άλλο, και στο τέλος, όταν έχουν αποδειχθεί και μπορούν να υποχωρήσουν στις απολαύσεις που προέρχονται από τον εξευγενισμό μιας μικρής κλίμακας σχέδιο.

Ο Φίλιπ Τζόνσον πέτυχε αρχικά τη σημείωση ως αρχιτέκτονας με ένα σπίτι - το δικό του, το Γυάλινο σπίτι στο New Canaan του Κοννέκτικατ - αυτό είναι ένα από τα μεγάλα κτίρια κατοικιών του εικοστού αιώνα, και τα χρόνια μετά την ολοκλήρωσή του το 1949, σχεδίασε έναν αριθμό άλλων σπιτιών που σταθεροποίησαν τη θέση του ως ένα από τα πιο σημαντικά του Mies van der Rohe, για να μην πούμε δημιουργικό, ακόλουθοι. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, ωστόσο, καθώς οι στυλιστικές τάσεις του Τζόνσον έγιναν πιο εκλεκτικές, ασχολήθηκε κυρίως στο σχεδιασμό μεγαλύτερων κτιρίων, παράγοντας ένα έργο που κυμαίνεται από μουσεία έως πύργους γραφείων έως εκκλησίες Εξακολουθεί να ασκείται στην ηλικία των ενενήντα τεσσάρων ετών, και τελευταία τρεις πελάτες του έχουν προσφέρει την ευκαιρία να δοκιμάσει ξανά το χέρι του στην οικιακή εργασία. Έχει δεχτεί και τις τρεις προμήθειες - "Στην ηλικία μου, δεν απορρίπτετε τίποτα", λέει - και τα σχέδια υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα του ανήσυχου και ζωντανού μυαλού του. Όλα τα σπίτια είναι μεγάλα και έχουν λίγα κοινά εκτός από το γεγονός ότι ο Τζόνσον έχει χωρίσει καθένα από αυτά σε ξεχωριστές και ξεχωριστές κατασκευές. Το μόνο που κάνουν σαφές είναι πόσο ενδιαφέρεται τώρα για τις σχέσεις μεταξύ τους αρχιτεκτονική και γλυπτική μορφή, και πόσο λίγο νοιάζεται για τις παραδοσιακές παγίδες των οικιακών μεγαλείο.

"Κάνοντας ένα σπίτι είναι πολύ πιο δύσκολο από το να κάνεις έναν ουρανοξύστη », λέει ο Τζόνσον από το γραφείο του στο Seagram Building, the International Στυλ ουρανοξύστη στην Park Avenue που σχεδίασε ο Mies van der Rohe πριν από σχεδόν μισό αιώνα, με τον Johnson ως δική του σύντροφος. Κοιτάζει έξω από το παράθυρο του τριάντα τέταρτου ορόφου στον ελλειπτικό ουρανοξύστη δύο τετράγωνα προς τα ανατολικά, ευρέως γνωστό ως Κτήριο Κραγιόν, που χτίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 με τον πρώην συνεργάτη του, Τζον Burgee; μαζί το Seagram Building και το Lipstick Building πλαισιώνουν την καριέρα του Johnson ως δημιουργού πύργων γραφείων. Τώρα είναι ευτυχισμένος, λέει, ότι έχει τα διαφορετικά είδη προκλήσεων που προέρχονται από την αντιμετώπιση ατόμων και των ιδιωτικών ονείρων τους.


  • Αυτή η εικόνα μπορεί να περιέχει φυτά και φυτά ανθρώπινου προσώπου
  • Η εικόνα μπορεί να περιέχει κόντρα πλακέ και ξύλο Soil Cardboard
  • Δεκαέξι καλύβες με την ίδια αναλογία που μοντελοποιήθηκαν μετά το Πάνθεον αποτελούν μια κατοικία που ο Τζόνσον συνέλαβε για ...
1 / 4

Theo Westenberger, Robert Walker, Ευγενική προσφορά Philip Johnson / Alan Ritchie Architects

φράγμα-εικόνες-αρχιτέκτονες-2001-03-johnson-arsl01_johnson.jpg

"Σε αυτό το σημείο της καριέρας μου, δεν βλέπω κανένα λόγο να κάνω αρχιτεκτονική που δεν είναι γλυπτική", λέει ο Philip Johnson (παραπάνω, μέσα στο Glass House του στο New Canaan του Κοννέκτικατ).


Μόνο ένα από τα σπίτια, ένα περιφραγμένο κτήμα που έχει σχεδιαστεί για μια τοποθεσία στο προάστιο New Jersey, προορίζεται ως κύρια κατοικία. Τα άλλα δύο είναι καταφύγια, το ένα κοντά στο Masada στο Ισραήλ και το άλλο στα νησιά Τερκς και Κάικος. Ο προαστιακός ιστότοπος ήταν κατά κάποιον τρόπο ο πιο απαιτητικός για τον Τζόνσον, καθώς είναι ο μεγαλύτερος συμβατικό— «περιτριγυρισμένο από όλα αυτά τα σπίτια Tudor από τη δεκαετία του 1920 και βαθιά γκαζόν», είναι ο τρόπος που ο αρχιτέκτονας το περιγράφει. Η κατασκευή κάτι που έμοιαζε με τα γειτονικά σπίτια δεν ήταν επιλογή. Ο Τζόνσον, ο οποίος πέρασε μια περίοδο αναβίωσης στη δεκαετία του 1980, έχει από καιρό εγκαταλείψει οποιοδήποτε ενδιαφέρον για την αναπαραγωγή παραδοσιακών αρχιτεκτονικών στυλ. Και ακόμη κι αν το ήθελε, ο πελάτης του, ένας επιχειρηματίας της Νέας Υόρκης, δεν θα τα πήγαινε.

"Είδε το Glass House και μου είπε," Αυτό είναι το τέλειο σπίτι ", θυμάται ο Johnson. Είχε δάκρυα στα μάτια του. Είπα, «Αυτό είναι πολύ ωραίο, αλλά θέλω να κοιτάξεις τι κάνω τώρα. Είναι εντελώς διαφορετικό. "" Ο Τζόνσον έδειξε στη συνέχεια στον πελάτη του αυτό που αποκαλεί Monsta, μια στροβιλισμένη, περίεργη δομή, εμπνευσμένη από την αρχιτεκτονική του Frank Gehry, που ανέβασε πριν από έξι χρόνια ως πύλη στο ακίνητο σαράντα στρεμμάτων στο οποίο το Glass House κάθεται. "Ο πελάτης το κοίταξε και μου είπε," Αλλά μου αρέσει το γυαλί. Μου αρέσουν τα παράθυρα. Τι θα κάνεις με τοίχους που έχουν κλίση; " Και έπειτα έδειξε ξανά στο Glass House και είπε, «το θέλω».

Ο Τζόνσον τελικά αποφάσισε ότι θα μπορούσε να βρει έναν τρόπο να ικανοποιήσει τον πελάτη του χωρίς να προχωρήσει προς τα πίσω στη δουλειά του. Οι δυσκολίες του προαστιακού ιστότοπου - στην πραγματικότητα δύο μικρές παρτίδες μαζί - κατέληξαν να παρέχουν την αρχή μιας λύσης. Ο Τζόνσον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καλύτερος τρόπος για να σεβαστούμε τη διακόσμηση της γειτονιάς, καθώς και την ιδιωτικότητα του πελάτη που αγαπάει τα γυαλιά, ήταν να περιβάλλει τρεις πλευρές του σπιτιού με χαμηλό τοίχο και να έχει τα πάντα στραμμένα προς τα μέσα σε έναν ιδιωτικό κήπο που θα λειτουργούσε ως αυλή. Ο τοίχος οριοθετεί ένα ορθογώνιο σχεδόν τριακόσια πόδια περίπου κάτω από διακόσια πενήντα πόδια, με τις μεγάλες πλευρές παράλληλες προς το δρόμο. μια μικρή πλευρά του ορθογωνίου σχηματίζεται πραγματικά από ένα τμήμα του σπιτιού. Η κύρια σουίτα και οι κύριοι χώροι διαβίωσης βρίσκονται κάτω από ένα μακρύ, ψηλό αέτωμα από τη μία πλευρά - η αφηρημένη υπαινιγμός του Τζόνσον στα σπίτια Tudor της γειτονιά - ενώ η άλλη πλευρά της αυλής είναι γεμάτη με τέσσερις διώροφους ξενώνες για τα παιδιά του ιδιοκτήτη και άλλα επισκέπτες. Ο τοίχος που βρίσκεται πιο κοντά στον δρόμο είναι στην πραγματικότητα ένας διάδρομος με βιβλία που συνδέει την πτέρυγα των επισκεπτών με την κεντρική κατοικία.

Από έξω από το τείχος, το σπίτι φαίνεται συγκρατημένο, και αν δεν είναι τόσο υποτιμημένο όσο η πρώτη κατοικία του Τζόνσον (το σπίτι της αυλής του Miesian Σχεδιασμένος για τον εαυτό του το 1943 στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης), ο σχεδιασμός του έχει ως κίνητρο την ίδια επιθυμία να δείξει διακόσμηση στο δρόμο διατηρώντας ταυτόχρονα αισθησιακές απολαύσεις στα πλαίσια. Μέσα στο περίβλημα, ωστόσο, αυτό το σπίτι εκρήγνυται δωρεάν, πολύ περισσότερο από αυτό στο Cambridge. Στον πρώτο όροφο, τοίχοι από κυματοειδές γυαλί βλέπουν στην αυλή, στην οποία ο Johnson έχει προβάλει διάφορες γεωμετρικές μορφές. Καθένας από τους ξενώνες διαθέτει διώροφο γυάλινο σιλό και προσαρτημένο στην κύρια κατοικία είναι ένα άλλο γυάλινο σιλό, επίσης τοποθετημένο στην αυλή. «Δεδομένου ότι είναι τόσο παθιασμένος με το γυαλί, του έδωσα αυτό: ένα δωμάτιο από καθαρό γυαλί, μόνο γυαλί, τριάντα πέντε με τριάντα», λέει ο Τζόνσον.

Το σπίτι συνδυάζει έτσι στοιχεία από την πρώτη δουλειά του Τζόνσον με πτυχές της τελευταίας του. Ως αυλή είναι ένα είδος αστικής λύσης σε ένα προαστιακό πρόβλημα - του αρέσει να το συγκρίνει "με το Tuileries, ή ίσως το Palais-Royal." ο Άλλα δύο σπίτια είναι πιο χωροταξικά από τα αστικά, συστάδες παρόμοιων κτιρίων που είναι, στην πραγματικότητα, οι παραλλαγές του Johnson σε μια συγκεκριμένη αρχιτεκτονική θέμα.

Το σπίτι στο Ισραήλ έχει σχεδιαστεί για έναν διεθνή επιχειρηματία και συλλέκτη τέχνης που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και ο οποίος γνωρίζει και θαυμάζει τον Τζόνσον για χρόνια. Δεν έπρεπε να πειστεί, όπως έκανε ο πελάτης των προαστίων, για τα πλεονεκτήματα του Johnson's Monsta - το είχε δει όταν προστέθηκε για πρώτη φορά στην ιδιοκτησία του Glass House και αυτός αντέδρασε με ευχαρίστηση όταν ο Τζόνσον εξήγησε ότι ο καλύτερος τρόπος για να σχεδιάσει το μεγάλο συγκρότημα κατοικιών που είχε ο πελάτης θα ήταν να γίνει ένα είδος συγκέντρωσης παρόμοιων σχήματα.

Ο Johnson άλλαξε κάπως τα σχήματα και έκανε μεγαλύτερα για δημόσιους χώρους, μικρότερα για υπνοδωμάτια. Όπως και στο προαστιακό σπίτι, υπάρχουν πολλά ξεχωριστά καταλύματα ύπνου. Τα κινούμενα σχήματα των διακριτών φτερών τείνουν να έχουν ένα αιχμηρό άκρο στραμμένο προς τα έξω από την κεντρική αυλή, την οποία ο αρχιτέκτονας έχει οργανώσει σαν μια όαση, με εστία μια μεγάλη πισίνα και φοίνικες γύρω από την άκρες. Το σχέδιο του σπιτιού μοιάζει με έναν τεράστιο, παραμορφωμένο ηλίανθο, με πέταλα που προεξέχουν από ένα τεράστιο στρογγυλό κέντρο. Ο Τζόνσον θέλει να φτιάξει τα τμήματα του σκυροδέματος, και δεν έχει αποφασίσει ακόμη για το χρώμα, αλλά λέει ότι θα τα ζωγραφίσει όλα στην ίδια σκιά.

Εκτός από τους κύριους χώρους καθιστικού και τραπεζαρίας, η κατοικία διαθέτει πέντε μονάδες επισκεπτών και ένα μικρό θέατρο γύρω από την αυλή. Ακριβώς από τη μία πλευρά υπάρχει μια πτέρυγα υπηρέτη, και από την άλλη πλευρά υπάρχει μια μεγάλη πισίνα και πισίνα. Μακρύτερα από την κεντρική δομή βρίσκεται μια μικρή συναγωγή, το κτίριο που δεν μοιάζει με το σχήμα που ο Τζόνσον σχεδίασε για τον εαυτό του στο New Canaan. «Η συναγωγή είναι ένα είδος στρογγυλεμένης φόρμας, που βασίζεται σε ένα βράχο που βρήκα στο Big Sur», λέει ο Τζόνσον. Είναι λιγότερο σφαίρα από ένα ενδιάμεσο σχήμα, πιο κοντά σε έναν κύβο από ό, τι θα περίμενε κανείς να είναι μια πέτρα, και στην πολύ αμφισημία του, ο Τζόνσον βρήκε την κατάλληλη μορφή για ένα θρησκευτικό κτίριο.

Για το σπίτι που σχεδιάστηκε στους Τούρκους και τους Κάικος, ο Τζόνσον έχει δώσει στους πελάτες του - μια οικογένεια από τη Γενεύη - όχι καμία επανεπεξεργασία του Monsta αλλά μια σειρά από αφηρημένες παραστάσεις του Πάνθεον, ο στρογγυλός ρωμαϊκός ναός που ενέπνευσε τον Thomas Jefferson στο σχέδιό του για τη ροτόντα στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και μπορεί να είναι το πιο αγνό κομμάτι του κλασικισμού που έχει παραχθεί ποτέ από τον Ρωμαίοι. Όπως και με το σπίτι στο Ισραήλ, οι διαφορετικές εκδόσεις ποικίλλουν σημαντικά σε μέγεθος, με το μεγαλύτερο, το σαλόνι, διαμέτρου σαράντα ποδιών. Το μικρότερο υπνοδωμάτιο επισκέπτη έχει διάμετρο δεκαπέντε πόδια. η κύρια κρεβατοκάμαρα είναι εικοσι-οκτώ πόδια. Μερικά από αυτά τα Πάνθεον συνδέονται μεταξύ τους, όπως αλτήρες, και υπάρχουν τυφλά ανοίγματα κομμένα στις πλευρές τυχαία.

Η διαρρύθμιση των κτιρίων, ωστόσο, δεν είναι τυχαία. Οι στρογγυλές φόρμες χωρίζονται σε τρεις συστάδες και η σύνθεση είναι πιο λεπτή από τον κύκλο που έχει σχεδιάσει ο Τζόνσον για το Ισραήλ. Το κυρίως σπίτι αποτελείται από έξι συνδεδεμένα Πάνθεον. τέσσερα ακόμη αποτελούν τα οικογενειακά υπνοδωμάτια και τα υπόλοιπα είναι για τους επισκέπτες. Οι κατασκευές πρέπει να είναι κατασκευασμένες από σκυρόδεμα, βαμμένα υπόλευκα, και θα περιβάλλονται από τέντες υφασμάτων με τέντα σε γκρι άνθρακα. "Ξεκίνησα να τα σκέφτομαι σε διαφορετικά χρώματα, αλλά δεν θα ήταν χωριό αν ήταν όλα διαφορετικά", λέει ο αρχιτέκτονας. "Είναι εντελώς αφηρημένο. Το ονόμασα δεκαέξι Πάνθεον για λίγο, αλλά το έχω ονομάσει Μικρή Κωνσταντινούπολη, γιατί υπενθύμισε στους πελάτες του μικρά τζαμιά παντού. "

Ο Τζόνσον δεν έχει σημειωθεί ποτέ για συνέπεια «Η πρώτη ολοκληρωμένη πρόταση που έβγαλα από το στόμα μου ήταν πιθανώς αυτή η γραμμή σχετικά με τη συνέπεια να είναι το χόμπιμπλιν των μικρών μυαλού», λέει. Αλλά υπάρχει σίγουρα μια συνέχεια, αν όχι ομοιότητα, μεταξύ αυτών των νέων έργων. Κάθε ένα από αυτά αντιπροσωπεύει μια προσπάθεια να λάβει φόρμες που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν και να τις αντιμετωπίσει με νέους τρόπους. Και στις τρεις περιπτώσεις, ο Johnson πειραματίζεται με την ιδέα της διάσπασης ενός μεγάλου σπιτιού στα συστατικά του μέρη, εκφράζοντας κάθε ένα από αυτά ως μια κάπως διαφορετική δομή, και διερευνά τον τρόπο με τον οποίο η αντίληψή μας για ένα μόνο σχήμα αλλάζει όταν αυτό το σχήμα μεταβάλλεται και όλες αυτές οι παραλλαγές συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα ενιαίο σύνθεση.

Και τα τρία σπίτια αποδεικνύουν ότι ο Philip Johnson το εννοούσε πραγματικά όταν, όπως είπε όταν συνέχισε την πρακτική του πριν από μερικά χρόνια μετά από μια μακρά ασθένεια, "Τώρα που είμαι πάλι καλά, θέλω να έχω άλλα χρόνια για να απολαύσω τον εαυτό μου και να αντιμετωπίσω την κλίμακα του κτιρίου όπου μπορώ να κατανοήσω κάθε τέταρτο της ίντσας."

instagram story viewer