AD 100: William T. Georgis

Kuva slaidiseanss

Linna hullusest eemale pääsemine on veel linnas olles New Yorgis ülim luksus, "kuulutab William T. Georgis, New Yorgi arhitekt, kes toob kujundatud minimalistlikesse ruumidesse ülima rahulikkuse. Hiljuti renoveeris ta korteri Carlyle'is, 38-korruselise pilvelõhkuja, kus olid nii kooperatiivsed sviidid kui ka hotellitoad. Tema klientideks on Lõuna-Ameerika paar, kes ostsid selle suurepäraste vaadete tõttu - läänes üle Central Parki, lõunas kesklinna kohal ja põhjas kuni George Washingtoni sillani. Nende jaoks oli veel atraktsioon Carlyle'i teenuse kvaliteet ja asukoht Upper East Side'is. Ja pikka aega oli paaril paar korda aastas olnud madalama korruse ühistu, mida nad lühiajaliseks viibimiseks kasutasid (vt Arhitektuurne kokkuvõte, Juuli 1995). Seal nautisid nad elustiili, mida soovisid jätkata kõrgemal korrusel.

"Me teadsime just seda, mida tahame," meenutab naine, "elutuba, magamistuba ja raamatukogu, mis kahekordistuvad kui väike kontor, koos raamaturiiuli ja arvutiga. Me ei tahtnud kööki, kus süüa teha; see pidi olema pigem nagu baar. "Külalised võtsid oma korteris jooke ja laskusid siis õhtusöögiks restorani. Kogemuste põhjal teadsid paar, et neil pole tegelikult vaja külalistetuba, sest nad eelistasid seltskonda mujal hotellis sättida.

"Tahtsime luksust ja mugavust, kuid samas kohta, mis oleks minimalistlik ja vaba. Mõnikord ei saa mõlemat. "

Korter nagu ostetud, poleks võinud olla räbalam. Veel 1929. aastal, kui The Carlyle avati, oli see hotellipakett, kuid selleks ajaks, kui paar selle üle võttis, oli see aastaid olnud eraomandis ja vajas palju enamat kui veidi värskendamist. Nad tegelesid Georgisega, et viia ruum kaasaegse kõnepruugi võimalikult kõrgele käsitööoskusele. Abikaasa, mõlemad arhitektideks koolitatud, teavad, mida see tähendab, ja nii muidugi ka Georgis. Naine ütleb seda lihtsalt. "Tahtsime luksust ja mugavust, kuid samas kohta, mis oleks minimalistlik ja vaba. Mõnikord ei saa mõlemat. "

"Korter oli väikeste eesruumiga väikeste ruumide sõdalane," mäletab Georgis. "Otsustasime klientidega selle võimalikult palju avada. Ruumiline kogemus pidi liikuma valguse, akna, vaate poole. "Tema esimene samm oli korteri sisikond. Käis iga ornament, nagu ka vananenud mehaanilised seadmed ja restid, põrandaliistud, köögi- ja vanniseadmed ning kõik sisseehitatud elemendid. Langetatud laed eemaldati ning akende ja uste ümbrused, lengid ja aknalauad rebiti ära. Tulemuseks oli ruumi loomine, mille piirid olid varustatud puhaste ja siledate krohviga seinte ja lagedega ning olemasolevate akendega hästi raamitud vaadetega. Selle minimalistliku seade raskusastme pehmendamiseks valis Georgis luksusliku materjalipaleti.

Korterisse sisenedes näeb kõigepealt ümarat harjatud roostevabast terasest kolonni, mis varjab ebamugavalt asetatud eemaldamatud torud. Kolonni helge, sädelev pind mängib Prantsuse pähklipaneelidega seina rikkaliku pimeduse vastu, mis eraldab sissepääsu galerii kapteni sviidist. Veerust vasakul asuvas nišis on Joel Shapiro kallutatud kuju pronksskulptuur. Pööre galeriisse pakub esimest pilku elutoast, selle täpselt asetatud valge tuhapõrand, mis jätkus galerii ja selle helesinine siidist ja villast vaip, mille mõlemad on kujundanud Georgis, et elada harmoonias muutuva sinisega taevas. Galeriivaate osana teatab taju ja vaimukusega paigutatud õhukeste vertikaalsete kujundite komplekt, et selles kohas on kunst ja mööbel peamised. Kaks Louise Bourgeois'i eraldiseisvat skulptuuri, mis kutsuvad esile Aafrika hõimude tööd, mängivad Georgise teelaua kolmnurksete pronksjalgade vastu. Enrico Franzolini toolide juhtmeta tuged ja Joan Mir & 243; maalimine lõpetab tahtlikud vastandamised.

"Korter oli väikeste ruumide eest võitleja," mäletab Georgis.

Elutoa peaaegu maast laeni pildiaken kujutas endast probleemi. Kuhu panna kohustuslik diivan ja külglauad? Georgis loobus sellistest ja selle asemel eritellimusel valminud aknalauale sisseehitatud väga madalast banketist, mille klaasist pealisküljed olid ühtlaselt madalad, nahast ja ülakattega kaetud, et olla valguskastid. "Kui Bill selle välja pakkus, arvasime, et see on väga šikk ja nii see on osutunud," teatab naine. Akna vastas on kaks rikkalikult polsterdatud prantsuse tugitooli 1950. aastatest ning Jean-Michel Franki ja Pierre Chareau lauad. Akent ennast külgneb Juan Grise ja teise Giorgio Morandi maal. Kauni proportsiooniga harjatud roostevabast terasest riiul varjatud sahtlitega eristab ruumi lõunaseina. Selle kohal on klaasist lükandustega kapp, mis sisaldab riiuleid ja lameekraaniga televiisorit.

Magamistoa seinad on kaetud söehalli kašmiirflanelliga, et suunata pilk vaadetele, pakkudes samas luksuslikku ümbritsetud tunnet. "Tundub, nagu oleks vaip meid öösel ümber mähkinud," avaldab naine ja lisab, et kogu korter annab talle tunde, et ta lihtsalt Manhattani kohal hõljub. Georgisel on õnnestunud luua taevasse rahulik aerie. "See ei seisnenud paljude objektide korrastamises," selgitab ta, "see oli avatud, piiramatu koha loomine, et ööd ja päevad vaadet rahus ja vaikuses kogeda."

instagram story viewer