Pariisis avatakse Frank Gehry meisterlik fonditus Louis Vuitton

LVMH juhi Bernard Arnault'i tellimusel kujundati Fondation Louisile signatuurikunstikeskus Pariisis asuvas Vuittonis kavandab arhitekt Frank Gehry kiirgava klaasi sisse mähitud kiirgavat turneed purjed

Kuva slaidiseanss

Jardin d’Acclimatation Pariisi Bois de Boulogne pargis on põlvede jaoks haaranud kujutlusi nii nostalgilise kui uudse lõbustusega. Zoloogiaed Jardin, mis avati 1860. aastal Napoléon III ja keisrinna Eugénie poolt, on oma ajaloo eri punktides viipanud külastajad peeglimaja, nõiutud jõesõidu, nukuteatri, iga kirjeldusega mängude ja loomulikult lustliku loomaaed. Sel sügisel tervitab ta oma seni kõige julgemat ja fantastilisemat atraktsiooni: Fondation Louis Vuittonit. Pimestav kaasaegse kunsti ja kultuuri keskus. Projekt on Prantsuse presidendi ja tegevjuhi Bernard Arnault'i idee luksuskaupade konglomeraat LVMH Moët Hennessy – Louis Vuitton ja selle tõi ellu arhitektuurivõlgade kõige lüürilisem Frank Gehry.

126 000-ruutjalga 2,5-korruseline hoone on oma laineliste klaaspurjede välisküljega avangardi värskenduse

Jolly Roger, Peter Pani juhitud graatsiliselt läbi Boisi rohelise sajanditevanuste puude mere, mille kiiluvees on pixie tolmu rada. Lummav ja majesteetlik, struktuur pargis põleb koos delikatessiga Tiibadega võit istus Louvre'is Daru trepi eesotsas. Piisab sellest, kui öelda, et see on selline koht, mis kutsub esile ekstaatilisi lõhnu ja segatud metafoore.

Fondationi lugu algas 2001. aastal, kui Arnault kohtus esimest korda Gehryga ja tegi ettepaneku asutuse loomiseks see mahutaks LVMH kasvavat kunstikogu ja pakuks platvormi mitmekesistele kultuuriprogrammidele. Nõutav oli tõeliselt visionäärne hoone, mis kajastaks LVMH rikkalikku seotust kunstiga erinevates loomevaldkondades. Gehry meenutab oma esimest reisi Arnault'iga Jardin d’Aklimaadile kui vesikonda. "Mõtlesin kõigile erakordsetele inimestele, kes kindlasti aias lapsena mänginud olid - ennekõike Marcel Proust," räägib arhitekt. "Pisarad tulid mulle silma."

Ideekavandeid hakati tegema 2004. aastal ja Gehry esitas esimesed mudelid entusiastlikule Arnaultile samal aastal hiljem. "Ma teadsin, et Frank Gehry sobib suurepäraselt hoone loomiseks, mis seisaks meie kunstilise pühendumuse eest ja tekitaks emotsioone," ütleb Arnault, kes jõudis e-posti teel oma imetlusele arhitekti kaksikute võidukäikude üle: Bilbao Guggenheimi muuseum ja Lossi Walt Disney kontserdimaja Angeles.

Selle projekti jaoks leidis Gehry inspiratsiooni 19. sajandi hüppeliselt kasvavatest klaas- ja teraskonstruktsioonidest, sealhulgas Jardini oma Palmarium, eksootiliste puude, taimede ja lindude uhke vitriin, mis ehitati kohale 1893. aastal ja lammutati aastal 1934. Keskuse kujunduses on arvukalt iseloomulikke tunnuseid - uhked pöörised, dünaamiline asümmeetria, pöördumatu optimism -, mis iseloomustavad Gehry varasemaid murrangulisi teoseid. Ainult siin asendas klaas määrava materjalina metalli. "Klaasi kasutamise idee oli positiivne jõud Pariisi linnapea toetuse saamiseks," ütleb ta. "Ja see oli hädavajalik, et muuta Fondation tõeliseks Bois de Boulogne ehitiseks, lastepargi vaimus."

Muidugi ei riputa muuseumid maale klaasiseintele, nii et arhitekt ja tema meeskond mõtlesid hoone sisuliselt hoone sisse. Fondationi eristav kest, mida Gehry nimetab Verrière'iks, koosneb tosinast monumentaalsest klaasist purjevormist, mis kõik on erineva nurga all ja kattuvad. All istub ebakorrapäraste mahtude kogum, mida nimetatakse jäämäeks ja mis sisaldab 11 kunstigaleriid. Jäämägi on kaetud helendavast betoonist helendavate valgete paneelidega, samal ajal kui Verrière'i hoiab kõrgusel terasfermide ja puittalade võrk arhitektuurse akrobaatika bravuurses feat. Linna poolt määratud kõrgusepiirangute järgimiseks kaevasid arhitektid saidi üles ja püstitasid selle all oleva struktuuri klass, mis asub peegeldavas basseinis, mis rõhutab selle merelist õhku ja lämmatab ehitise virvendusega valgus. Ühes otsas asuv ridajuga lisab kineetilist elementi.

Ehkki galeriid on ruutmeetritelt erinevad, kõrgus ja arhitektuurne õitseng - mõned neist on äärmiselt kõrged ja piiratud valguse kaevude keeramisega -, on kõigil tubadel tavapäraselt ruuduga kaetud seinad. Kannatanud kriitikute piire, kes väitsid, et tema Bilbao muuseum on kunsti väljapanekule vastumeelne, väidab Gehry, et tema vaated Fondationis õilistavad nende majutatud teoseid. "Minu galeriid on päris kuradima head," ütleb ta. "Need on lihtsad ega ole haaratud, nii et liikumine ühelt teisele ei tundu kunagi monotoonne. Alati läbite loomuliku valgusega siduruumi. "

Siiani on LVMH olnud vaatluse all olevate tööde osas napisõnaline, säästes selle eripära üllatusena hoone oktoobri lõpus avamisele. Kuid Gehry on välja mõelnud kunstile sümpaatsed ruumid peaaegu igas mõõtkavas ja keskkonnas. Ta on eriti põnevil skulptuuri paigaldamise võimaluste üle jäämäe ja Verrière'i vahelistel aladel - a hingematvate koridoride, vertikaalsete trepikodade ja salaaedade mänguväljak, mis võimendab Fondationi avastamis- ja nauding. "See on keeruline ettepanek ja kunstnikud peavad olema valmis mõtestatult kaasa lööma," ütleb Gehry. "Võimalik, et need võivad arhitektuurile märkimisväärset mõju avaldada ja mind proovile panna nii, et ma ei pruugi nii õnnelik olla. Kuid ma ei soovi, et mulle esitataks väljakutse. "

Üks LVMH tellitud kunstnikest on Ellsworth Kelly, kes lõi maalikomplekti ja a ahvatlev kommiribaline lavaekraan etendussaali jaoks, mis pesitses Fondationi kõige madalamas tasemel. Selles multifunktsionaalses ruumis on lai valik programmeerimisvõimalusi kesksel kohal LVMH püüdlustes Fondatsiooni kui kultuurilise tegevuse asupaiga poole. Sellel tasandil on ka kolm massiivset galeriid, kus saab näidata moeetendusi ja muid üritusi.

"LVMH ja selle maisonid on alati teatud eest seisnud art de vivre, põhineb vana maailma käsitööl, pidevalt areneva loovuse ja modernsuse teenimisel, "räägib Arnault. "LVMH rühma meeste ja naiste jaoks saab see uus kultuuriasutus uhkuse allikaks ning sümboliks, kes nad on ja millist tööd nad teevad."

Gehry näeb omalt poolt Fondationis võimalust laieneda tavapärase kunstimuuseumi raamidest välja. "Moe ja kunsti vaheliste suhete uurimiseks on viise, mis ei pea olema seotud jämeda kommertsiga," ütleb ta. "See hoone peab olema katsetamiseks avatud, nii et ma loodan, et Arnault on innukas selles servas mängima." Lõppude lõpuks, miks inimesed tulevad Jardini juurde, kui mitte mängima?

Vaadake rohkem fotosid peen Frank Gehry kujundatud Fondation Louis Vuittoni kunstikeskus.

instagram story viewer