Kunstnik Olafur Eliassoni esimene hoone on valguse ja keskkonna meditatsioon

Eliasson ja Sebastian Behmann koos Studio Olafuriga Eliasson kujundasid peakorteri Taanis asuvale Kirk Kapitalile ja sellest tulenev struktuur näeb välja nagu loss vee peal

Lõuna-Taanis Vejle sadamasse kinni hoides, mööda tööstushoonete, silohoidlate ja ladude ridu, kasvab veest välja lossitaoline ehitis. Kaugelt paistab kõverate telliste ja klaasi mass muud kui suur skulptuur, kuid lähemal uurimisel selgub klaasist paeltega keermestatud abstraktsete trumlite ristumiskoht, mis ühendub mandriosaga jalgsi. Kahekordse kõrgusega esimene korrus on avatud, võimaldades valgusel, heli ja tuulel vabalt läbi oma veergude liikuda. Iga samm uues suunas ja iga pea pööramine annab uue vaatenurga; struktuuris ei ole ainult ühte ideaalset nurka. Isegi pelgalt minutite möödumine muudab inimese ettekujutust ruumist, kui päike nihkub varje pikendades ja valgustab allpool sädelevat vett, kui see kergelt vastu hoonet tiirleb. Struktuuris on poeetiline rahulikkus ja mitte üks laisk detail. Isegi mitmevärvilised tellised täidavad funktsiooni. Võib kergesti eksitada struktuuri muuseumi, tuletorni või avaliku skulptuuri vastu, kuid tegelikult on see üllataval kombel kontorihoone.

Lähem vaade Fjordenhusele.

Foto autor Anders Sune Berg. Pildi viisakalt Studio Olafur Eliasson.

Struktuurile ülespoole vaatamine annab hoopis teise vaatenurga.

Foto autor Anders Sune Berg. Pildi viisakalt Studio Olafur Eliasson.

Fjordenhus, nagu seda nimetatakse, on esimene terviklik struktuur, mille on kujundanud Taani ja Islandi kunstnik Olafur Eliasson ja tema meeskond Studio Olafur Eliasson. Kirk Kapitali uue peakorterina tellitud struktuur võimaldas Eliassonil ja tema loomepartneril arhitekt Sebastian Behmannil ning nende meeskonnal kutsuda aastaid loodust ja keskkonda uurima ja katsetama, et Fjordenhus kontseptualiseerida, tähistades uue stuudio. Eliasson ja Behmann on andnud ideid teistele arhitektuuriprojektidele, kuid Fjordenhus pakkus seda võimalus võtta struktuuri loominguline ja kontseptuaalne kontroll arhitektuurilt ja interjöörilt Euroopa valgustus, mööbel ja saidikohased kunstiteosed. "Tahtsime kujundada mööblisüsteemi, mis austab ja toetab hoone üldist ideed olla ümbritsetud sellest tohutust keskkonnast," ütleb Behmann projekti kohta antud videos. "See on kogemuse kujundamine, mis juhendab teid ja annab hoone narratiivi," lisab Eliasson.

Kahekorruseline esimene korrus on üldsusele ligipääsetav, samal ajal kui ülemisel kolmel korrusel asuvad Kirk Kapital.

Foto autor Anders Sune Berg. Pildi viisakalt Studio Olafur Eliasson.

Selle efekti näitlikustamiseks ja kõverate pindade ja joonte omaksvõtmiseks hoidmiseks tegi meeskond teadliku valiku meisterdada ümarlaudu, mis kutsuvad üles koostööle ja dialoogile. Istumiskava kujundati nii, et kolleegid vastamisi seisaksid, mitte ei töötaks seljaga, kuigi üksildase töö võimalusi on kindlasti olemas. "Seltsielu kontoris ja see, kuidas ruumi jagamise osas tervislikku õhkkonda säilitada, oli mööblidisaini osa," selgitab Eliasson. "Ümarlaud, mille ümber inimesed töötavad, ei vii sisse sama hierarhiat nagu ristkülikukujuline laud, kus keegi on eesotsas. Ja selles mõttes võtab disain skandinaavialiku eesmärgi toetada töökeskkonna sotsiaalset komponenti. "

Eliasson ja tema meeskond kujundasid mööbli hoone ümmarguste motiivide täiendamiseks.

Foto autor Anders Sune Berg. Pildi viisakalt Studio Olafur Eliasson.

Struktuuri kujundamisel võtsid Eliasson, Behmann ja nende meeskond olemasolevat keskkonda hoolikalt arvesse. "Katsetasime juba varakult, kuidas luua orgaaniline hoone, mis reageeriks mõõna mõõnale, virvendusele fjordi pinnale ja lühikese päevavalguse omadustele, mis muutuvad päeva ja aasta erinevatel aegadel, "selgitab kunstnik. Eesmärk oli luua ruum, mis sisaldaks mitte kvantifitseeritavaid materjale, nagu heli, õhk, valgus ja muud looduslikud elemendid, mitte nende ümber. "Esimene korrus on avalikult ligipääsetav ja see on tõesti ruum, kus te ei tee muud kui tunnete läbi puhuv tuul, temperatuur, atmosfääriolud ja pilk vesi. See tutvustab struktuuri ja linnakeskkonna suhet, "ütleb Eliasson.

Fjordhvirvel, 2018, Eliassoni loodud kohaspetsiifiline kunstiteos roostevabast terasest, värvilisest klaasist ja LED-idest.

Foto autor Anders Sune Berg. Pildi viisakalt Studio Olafur Eliasson.

Sama teos nagu ülal, valgustatud öösel.

Foto autor Anders Sune Berg. Pildi viisakalt Studio Olafur Eliasson.

Võib kalduda nimetama Fjordenhust puhtaks arhitektuuriteoseks, ehkki see polnud ei Eliassoni ega ka kliendi eesmärk. Pigem lähenes kunstnik struktuuri loomisele kui kunstiteosele. "Kunst ja arhitektuur on kaks põhimõtteliselt erinevat keelt," räägib kunstnik PKr. "Võib öelda, et see on natuke sarnane kahe riigiga, kes räägivad erinevaid keeli, kuid nad saavad siiski rääkida samast asjast oma emakeeles. Ja kui see õnnestub, arvan, et mida nad suudavad üksteist võimendada, et saavutada seda, mida kumbki ei suuda üksi. "Behmann lisab:" Meie jaoks on Fjordenhus projekt, kus kunstiline mõtlemine inspireerib arhitektuuri. "

Topeltkumerad 3-D-kujulised aknad sobivad täpselt struktuuri geomeetriaga ja mõnes piirkonnas võeti kasutusele pöörlevad uksed. Kõik on kujunduse järgi plaaditud, kuna seinad ei sisalda täisnurki.

Foto autor Anders Sune Berg.

Sellise projekti tekkimiseks oli Eliassonil ja Studio Olafur Eliassonil õnn, et neil oli loovpartner, kes jagas oma nägemust ja valis ruumi kujundamiseks tahtlikult kunstniku. Kunstnik märgib, et sellise hoone õnnestumiseks peab arhitektuuris pühendumus kunstilisusele tulema nii projekteerimismeeskonnalt kui ka tellijalt; mõlema poole soovid ja päevakava peavad kattuma. "Nad olid väga julged paluma kunstnikul ehitada hoone, kes pole seda kunagi varem teinud, kuid nad olid nõus seda tegema," räägib Eliasson. "Riski element on selle loo oluline osa."

instagram story viewer