David Chipperfield selgitab Berliini James Simoni galerii kujundust

Täiesti uus 150 miljoni dollari suurune galerii tõstab oma avalikku ruumi, julgustades patroone ümber mõtlema, mis on muuseum ja kelle jaoks see on olemas

Lõunast lähenedes kohtuvad Berliini muuseumisaare külastajad Kupfergrabeni kanalilt tõusva sädeleva kivimassiga. Nagu oleks Parthenon pleegitatud ja lastud läbi salendava filtri, on Briti arhitekti uus James Simoni galerii 150 miljonit dollarit David Chipperfield on nii majesteetlik kui ka käskiv, uusklassikalise ja kaasaegse disaini hübriid.

Viis muuseumi, sealhulgas Pergamoni muuseum, ehitati 19. sajandil ja 20. sajandi alguses tükeldatult muuseumisaarele, mis pommitati ainult II maailmasõja ajal. Saare rekonstrueerimine on olnud sama hoolikas ja vastuoluline protsess, kus aastakümnete jooksul on nihkunud nii kujundusstiilid kui ka kodanikuvajadused.

Muuseumisaare väravaks on James Simoni galerii Chipperfieldi välja töötatud ja linna 1999. aastal heaks kiidetud üldplaneeringu põhikomponent. Nationali peadirektori Michael Eissenhaueri sõnul "plaan venitab tulevasi põlvkondi" Muuseumid Berliinis ja järgmised etapid hõlmavad mitmete maa-aluste tunnelite ehitamist, mis ühendavad muuseumid. Arheoloogiline promenaad, nagu tunnelivõrk on nimetatud, debüteerib oma esimese lõigu siis, kui galerii - praegu tegemisel 20 aastat - avatakse üldsusele juuli keskel.

Pilk galeriisse, mille kujundus on klanitud, minimalistlik.

Kuigi Chipperfield on Berliinis kohalik lemmik (nii külgnevad Neues'i muuseum kui ka galerii) Am Kupfergrabeni ehitamine üle kanali kannab kätt), ei olnud James Simoni galerii ilma lõksud. Pärast 2006. aastal toimunud laialdast avalikku kriitikat kohustusliku projekti kapitaalremondi järel on galerii lõplik vorm a kaitsev kultuuritempel, mis on kõrgelt maast üles tõstetud ja istub stoiliselt oma teemadel kivi peal sokkel.

Ehkki elegantsed oma topeltkõrguse peenikese kujuga, loovad galerii sambad paratamatu topeltpildi Natside kogunemiskohad ehitatud Albert Speer. "Panete järjest rohkem kui paar veergu ja äkki sümboliseerib teie hoone midagi muud," selgitab Chipperfield sarnasusele vastuseks. "Minu kliendile meeldib, et ma saan sellest pääseda, sest ma olen briti arhitekt, mitte sakslane."

Galeriiruum on tänavavaatest allapoole viidud, võimaldades selle kohal rohkem avalikku ruumi rikkaliku loodusliku valgusega.

Pärast kolme trepiastme suurendamist peasissepääsuni peavad külastajad avama galerii kopsakad uksed, et pääseda siseruumides õrnemasse kuningriiki. Glamuurne kohapealne betoonist fuajee on silmatorkavate aktsentidega, sealhulgas marmorist piletilettid, polsterdatud nahast pingid ja plakeeritud vasklaed. Tänu põrandale ulatuvatele põrandast laeni akendele, see ruum, on valguse käes vaevatud julgustab külastajaid viivitama - vastavalt hoonele on see oluline osa programmita Chipperfield.

"Muuseumid olid kunagi maailmast eraldatud suletud kastid, kuid tänapäeva muuseumid peavad olema dünaamilised sotsiaalsed ruumid," kajastab Chipperfield, kes avaldab täielikku usaldust galerii amorfne programm tagantjärele, kuigi see ei olnud alati nii: "Me olime mures, et see oleks mitmesuguste funktsioonide ostunimekiri." Kuid tuuma surudes galerii funktsioonid - auditoorium, garderoob ja ajutised näitusepinnad - hoone madalamatele tasanditele, selle laialivalguvale sissepääsu tasemele ja väliterrassile muutuvad avalik rikutud.

Piletimüügist saavad aja teadlikud turistid mõnda aega näpuga Pergamoniga, kus elab palju tuhandeid muuseumile annetatud esemeid Kultuurifantropäri James Simoni (selle galerii nimekaim) saar võib otsejoones otse koomiliselt väikese muuseumi juurde pääseda uks. Pealtnäha kaevatud seda ümbritsevast peitlikust telliskivimüürist on see sissepääs nägus liikumine Chipperfield, kes kinnitab, et Pergamon on "muuseumisaare kiusaja" ja selle kokkutõmbunud sissepääs on lihtsalt kõrbed.

Muuseum asub mööda Berliini läbiva veekogu Spreekanali.

Need, kelle käes on rohkem aega, saavad mööda terrassi, mis on hoone sisemusest eraldatud kahe klaasikihiga, mis kasvatavad sise- ja väliruumi udust tunnet. Trepp viib terrassilt alla vette ja lõpeb ahvatleva kivi “dokiga”, mis kallistab hoone elegantseid nurki. Kahjuks ei lubata külastajaid sellesse ruumi ega paatidele muuseumikülastajaid. Kasvava toetusega plaanile muuta kanal a hiiglaslik ujumistsoon, veele juurdepääsu blokeerimine on kahetsusväärne otsus linnale, mis on selle poolest nii uuenduslik avalik ruumja pettumus galeriile, mille eesmärk on teha sama.

Alumisel korrusel on uhke garderoobi- ja kingipoodide ansambel, mille põrandad, laed ja kirjutuslauad on valmistatud suitsutatud tammest ja Euroopa pähklist, andes õhku luksuslikust Šveitsi mägimajast. Siit viib perforeeritud puidust kaetud mezzanine dramaatilisse 300-kohalisse auditooriumisse, mis on elegantselt paigutatud suure trepi all olevasse nõgusasse ruumi. Puidust trifecta jätkub, kusjuures kiriku pingilaadsed istmed, põrand ja lava sulavad kõik kokku elastsest tammest plakeeritud lainelise betooni varikatuse all. See on uimastatav ruum, nii uhke kui ka intiimne, ning on kahtlemata suureks panuseks Berliini kubisevatesse kultuuripakkumistesse.

Keldris kaob ülemise tasandi varju mäng ja kergus ülekaaluka halli betooni ja tunnelilaadse ajutise näitusepinna alla. Hämarus on kunagise muuseumi tipuks peetud hoone näituseruumi maa alla viimise vältimatu tagajärg. Kuid sellega tõstab James Simoni galerii oma avaliku ruumi sädelevasse valgusesse. Pühendades nii tõsise mänguruumi, julgustab see meid ümber mõtlema, mis on muuseum ja kelle jaoks see on olemas - isegi vaatamata pimedale ajaloole, mida see võib meenutada.

instagram story viewer