Povijesni ljetni dom u Hamptonsu graciozno je ažuriran kako bi odražavao elemente modernog dizajna

Najnovija inkarnacija smještaja Sagaponack u New Yorku, koju je ažurirao Christof: Finio Architecture, spretno integrira promjene i dopune u rasponu od četiri desetljeća

Ovaj se članak izvorno pojavio u izdanju časopisa Architectural Digest iz kolovoza 2013. godine.

Kuće često mislimo na predmete, stvari koje se izrađuju, koriste i možda na kraju prenose na druge. Putem se mnogi mijenjaju i rastu zahvaljujući dodavanju novog krila, recimo, ili gotovog podruma. Ali određene kuće rade nešto složenije - sazrijevaju.

Barem je to jedan od načina da se sagleda evolucija ljetnikovca u vlasništvu Manhattanca Stephena Harveyja, egiptologa i Perryja Saylesa, odvjetnika. Smješteno u selu Sagaponack, na istočnom kraju Long Islanda, rezidencija presvučena šindrom smještena je graciozno ušuškana na travnatom, šumovitom mjestu, a njegovo mirno stanje skriva fascinantnu povijest.

Podrijetlo doma seže u sredinu 1970-ih, kada je danas proslavljeni arhitekt Tod Williams stekao parcelu za izgradnju kuće. Tada je krajolik Hamptona bio ruralniji, služio kao izložbeno mjesto za moderniste poput Petera Blakea i Charlesa Gwathmey i Norman Jaffe, koji su polja prošarali bujnim stanovima koji su ponekad šokirali Komšije.

Williams je krenuo u drugom smjeru. Približivši se poljoprivrednicima u tom području, kupio je tri gospodarske zgrade na šindri: jednu staju, s otiskom male kuće; jedan malo više od šupe; i treći između njih, veličine skromne garaže. Nakon što su ih prevezli cestom do njegove zemlje, uredio je dvije manje građevine s mizijskom pažnjom oko najveće, povezujući ih s prolazima sa staklenim zidovima i opremivši interijere od grubog drveta kaminom od opeke, jednostavnom kuhinjom i spavanjem prostorima.


  • Slika može sadržavati Grass Plant Housing Building House Villa Pool and Water
  • Slika može sadržavati Namještaj Stol Dnevna soba Unutrašnja kućišta Zgrada Kavanski stol Prostirka i kauč
  • Slika može sadržavati Odjeća za obuću od odjeće od obuće od šperploče koja sjedi na drvenoj ljudskoj osobi i Jj Rendn
1 / 14

Perry Sayles i Stephen Harvey pozvali su arhitekte Taryn Christoff i Martina Finia da rekonfiguriraju i dorade svoj ljetnikovac obložen šindrom u Sagaponacku u New Yorku; lokalni dizajner krajolika Stan Stokowski nadgledao je teren. Ležaljke kraj bazena i stol i stolice na terasi su Barlow Tyrie.


Ali Williams je prodao mjesto početkom 80-ih, a sljedeći je vlasnik imao drugačije potrebe. Dodano je dugo, jednokatno krilo s još tri spavaće sobe. Da bi se taj novi aneks povezao s ostatkom kuće, sagrađena je velika svečana ulazna dvorana koja je obavijala zgradu srednje veličine.

"Mumificirano je", kaže Harvey, koji je sa Saylesom (njegovim partnerom od gotovo tri desetljeća) kupio imanje prije nekoliko godina. Par je znao da će napraviti promjene - uživaju u zabavi i trebalo im je više prostora za smještaj prijatelja i obitelji. Ali muškarci su neko vrijeme živjeli tamo kako bi bolje razumjeli mogućnosti. "Prijatelji bi došli da ostanu, a mi bismo satima razgovarali o tome što bismo mogli učiniti s kućom", prisjeća se Harvey.

Iako dom nije bio toliko velik, gosti bi se u njemu izgubili. Neugodan ulazni hodnik koji je zatvarao zgradu veličine garaže identificiran je kao krivac.

Otprilike u to vrijeme Harvey je slučajno bio u Chicagu kad su Williams i njegova partnerica / supruga Billie Tsien tamo držali predavanje. Harvey je prisustvovao i nakon toga prišao pozornici. "Došao sam pred dugu liniju prijema i rekao Todu da smo kupili kuću", prepričava Harvey. “Zaustavio je liniju i ispričao mi cijelu priču. Bilo je sjajno - rekao je, ‘Billie, Billie, kupili su kuću u Sagaponacku!’ ”

Ubrzo nakon toga, Harvey i Sayles pitali su Williamsa za savjet o odabiru arhitekta. On je predlozio Christoff: Finio Arhitektura, njujorška tvrtka koju su predvodili Martin Finio - koji je godinama radio s Williamsom i Tsienom - i njegovom suprugom Taryn Christoff. Ukusnim, samopouzdanim arhitektima, Christoffu i Finiou ugodno je učiniti minimum kad je to ono što projekt zahtijeva, sastavljajući prostore koristeći i erudiciju i intuiciju. "Najteži je dio bio učiniti da to ne izgleda poput šetnje memorijskim trakom", kaže Christoff. "Staje u 70-ima, kuća u 80-ima, mi u 2010-ima."

Najnovija verzija uspijeva sve to povezati. U konačnici, nespretno pretpostavljena garažna konstrukcija premještena je na stražnji dio mjesta kao vikendica; srušen je ulaz iz 80-ih koji ga okružuje. Zadržan je dugi dodatak spavaće sobe koji je bio dio istog dodatka, a obnovljeni su glavni apartman i dvije sobe za goste. Najveća promjena Christoffa i Fiona bila je zamišljanje ulaznog prostora kao prozračnog volumena na dvije razine koji spaja krilo spavaće sobe s velikom stajom. Iznimno poboljšavajući organizaciju i protok, novi prostor sadrži izdašnu kuhinju, blagovaonicu s dvostrukom visinom i ured za Harveyja u polukatu.

Budući da su zidovi nove konstrukcije u podnožju staklene ploče visoke osam stopa, čini se da čvrsti gornji dio pluta. Osim toga, kaže Finio, iznutra "omogućuje krajolik da prođe." Dodatak drami prostora je skulpturalno stubište - s bijelim corianskim rukohvatom i hrastovim gazištem u obliku kroja - koje hrabro kutuje prema Harveyevom ured.

Obnovljena je i najveća od izvornih zgrada, koja funkcionira kao dnevna soba, iako su njezine grubo klesane grede i izloženi strop šindre ostali netaknuti. Sayles je preuzeo vodstvo u opremanju, opremivši prostor mješavinom suvremenih i vintage sjedećih mjesta te živahnih Navajo tepiha. Mala šupa također je ostala na mjestu, u kojoj se nalazila radna soba s televizorom. "Ta intimna soba na kiši zvuči nevjerojatno", napominje Harvey. “Zgrade imaju različito raspoloženje. Kad imamo prijatelje, započinjemo s koktelima u velikoj staji, a zatim prelazimo u novi prostor za večeru. "

Postizanje tog protoka nije bio lak zadatak. "Ponekad da biste razjasnili viziju koja je zbrkana, morate oduzeti dio", kaže Harvey. Pa, što je Tod Williams mislio o pomiješanju? "Nikad nismo pitali, što bi Tod učinio?" Finio kaže, premda priznaje trenutak treme kada su Williams i Tsien jednog dana srušili tijekom gradnje. Naravno, Williams je rekao da mu se sviđa - njegova beba, pametno se promijenila i sva odrasla.

instagram story viewer