Nevjerojatnu vilu u Londonu transformiraju Timothy Haynes i Kevin Roberts

Jedna od najveličanstvenijih londonskih vila od vremenom iznurene do trijumfalne pod vodstvom dizajnerskog tima Timothy Haynes i Kevin Roberts

Tridesetih godina prošlog stoljeća u Londonu, malo je mladih milijunaša rezalo tako široko kao Sir Alfred Beit. Zgodni zastupnik bio je oduševljeno bogat, zahvaljujući rudnicima dijamanta iz Južne Afrike i rodezijskim željeznicama, a također je bio i zaljubljiv, imenovan je suodgovornikom u glavnoj tužbi za razvod. Malo iznenađenje da bi takav bonvivan postao debeo za živahne gradske četvrti. Oko 1937. Beit je nabavio talijansku palaču za užitak 1856. koju je dizajnirao James Knowles, a zatim je unajmio kvartet ultramodni adepti - arhitekti Lord Gerald Wellesley i Trenwith Wills te dekoratori Sibyl Colefax i John Fowler - kvasi svoju pompu. Ubrzo su Beit i njegovi gosti objedovali u raskošnoj tirkiznoj komori prekrivenoj blistavim srebrnim listom i palčanim knjigama u delirično lijepoj knjižnici izmišljenoj u bavarskom rokoko stilu. Posvuda su visjela platna Goye, Vermeera i drugih Starih majstora, od kojih mnogi danas krase Russborough House, irski muzej koji je nekoć bio Beitovo ladanjsko imanje.

Svjetlucave baronetske londonske iskopine uvelike su se zamračile do 2004. godine, kada ih je par s malom djecom uzeo u ruke. Prethodni, manje diskriminirajući stanari otupili su zidove i stupove bolničkim bijelim, bež i zelenim; zlatna boja razmazala je prijestolnice u 56 metara dugoj glazbenoj sobi. "Mjesto je bilo nevjerojatno, ali propada", kaže dizajner Kevin Roberts iz studija za interijere na Manhattanu Haynes-Roberts, koji je obnovio ljetnikovac s londonskim Arhitektura Stanhope Gate.

Zadatak je također došao sa značajnim žicama: Kuća, dio kraljičine krune Estate, povijesno je mjesto II. Razreda *, relativno rijetka vladina oznaka koja ograničava preinake. U ovom slučaju, nijedna se soba nije mogla preurediti i nijedan završetak nije primijenjen bez odobrenja. Podijeljivanje prostorija za izgradnju kupki i slično "tolerira se", kaže ravnateljica Stanhope Gatea Alireza Sagharchi (miljenica princa Wales), "sve dok je djelo reverzibilno i može se ukloniti bez štete po izvornu strukturu." Za izradu nove glavne spavaće sobe, za na primjer, njegova je tvrtka ugradila brončani okvir u udubljenu terasu na drugom katu, a Haynes-Roberts ga je opremio tapeciranim zidovima i elegantan mlinarski rad.

“Ili dođete do povijesnog projekta i obnovite ga ili stvorite ono što je moglo biti. Napravili smo nešto između ”, napominje Robertsov partner, arhitekt Timothy Haynes. Ipak, poput Beitove šik prenove, Roberts objašnjava: „Ovaj se posao odnosio na spajanje prošlosti i sadašnjosti. Klijenti su željeli da kuća bude lijepo obnovljena i moderno namještena na odgovarajući način. Bila je to najograničava stvar koju smo ikad učinili - i ujedno najkreativnija. "

Ispostavilo se da su vlasnici kuća jednako cijenili živahne revizije kao i Beit - iako je tako bilo tko pogodi što bi baronet napravio od podrumskog bazena sa zlatnim pločicama i monogramirao hamam. (Budući da su ovi dodaci bili pod zemljom, nisu prekršili pravila očuvanja.) U ulaznom hodniku, Stupovi iz 1850-ih lakirani su ugljenocrnom, podsjećajući na poznate purbeck-mramorne u londonskom hramu iz 12. stoljeća Crkva. Njihova upečatljiva tama daje izraženu koherenciju herojskom prostoru, povezujući stupove sa željeznom ogradom stubišta i belgijsko-bluestone umetcima poda.

Plava, zlatna i krem ​​boja povezuju susjednu dnevnu sobu (nekoć glazbenu) i njezin glamurozan, ali ugodan sklop umjetnosti i antike i starinski namještaj - Picassova gola, engleske konzole iz 19. stoljeća, stolice Jacquesa Quinet-a sredinom stoljeća - razbacane ispod supernove lusteri. Tepih po mjeri sadrži motiv nadahnut čipkastim uzorcima tekstilnog magnata Georgea Moorea prvi vlasnik ljetnikovca - obrasci koji su također potaknuli partere imanja, koje je stvorio dizajner krajolika Deborah Nevins.

Za blagovaonicu je Haynes-Roberts zidove obojio nilskozelenom bojom i uljepšao detalji od papier-machea s paladijevim listom, šumeća paleta koja vraća slavu sobe dana; posrebrene stolice dodaju Art Deco dodir koji nadalje klima glavom preobrazbi Wellesleyja i Willsa iz 1930-ih. Kako bi popunili okvire izvorno napravljene za prikazivanje Beitovih slika Bartolomé Estebana Murilla - sada u Nacionalnoj galeriji Irske - klijenti su tražili od umjetnika svjetskog provokatora Roba Pruitta da slika nova djela. Njegove užarene studije boja, s nijansama u rasponu od narančaste. do živopisne ljubičaste boje, zaokružite akril sobe Zaha Hadid stol poput zalaska sunca oko ledene ploče. Jednog dana, kažu vlasnici, Pruitts bi mogao ustupiti mjesto drugim provizijama.

A što je s najpoznatijom značajkom kuće, knjižnicom neo-rokokoa? "Naš prvi pristup bio je učiniti je svježom kao i 1930-ih", kaže Haynes, iako je na kraju njezina patina očuvana nježnim čišćenjem. "Zadovoljstvo je bilo vratiti sobu - zapravo cijelu kuću - u život poštujući njezinu povijest." Klijenti su se svim srcem složili. Čak su išli toliko daleko da su pronašli davno odsutni Jacques de Lajoue capriccio iz 1734. godine koji je nadahnuo fantastičnu shemu knjižnice, vrativši je na pravo mjesto iznad kamina od faux-marbre. Sigurno negdje zrači posljednji Beit-ov baronet.


  • Slika može sadržavati Namještaj Dnevna soba Unutrašnja soba Dizajn interijera Recepcija čekaonica Recepcija i kauč
  • Slika može sadržavati Podovi Predvorje Unutarnja soba Podni namještaj Dnevna soba Dizajn interijera Zgrada Kauč i stol
  • Slika može sadržavati Namještaj Soba Unutarnji Dnevni boravak Prostirka Dizajn interijera Stol i stol
1 / 16
Po narudžbi Lobmeyr lusteri svjetlucaju u dnevnoj sobi vile u Londonu iz 1850-ih, koju je obnovila tvrtka za dizajn interijera Haynes-Roberts u suradnji sa Arhitektura Stanhope Gate. Goli Picasso iz 1932. iznad kamina okružuju se starinskim aranžmanima od murano-stakla John Salibello, a zidovi su obloženi a Rubelli saten. U prvom planu naslonjač od pozlaćenog drveta George II prekriven a Lelièvre tkanina je grupirana oko 1932. godine FontanaArte koktel stol i par fotelja Jacques Quinet u Manuel Canovas mješavina svile. Skulptura plesača Edgar Degas stoji uz prozor.

instagram story viewer