Steven Harris splet klubova s ​​Manhattana pretvara u luksuzni dupleks

Arhitekt pretvara skupinu stanova na gornjoj istočnoj strani u elegantan, samostojeći dupleks sa zapanjujućim pogledom na Central Park

Ovaj se članak izvorno pojavio u izdanju Architectural Digest u veljači 2013. godine.

Ako se nađete u određenoj aristokratskoj enklavi na Manhattanu Upper East Side, pogledavši 17 priča, mogli biste vidjeti nešto zapanjujuće: čini se da je kuća Richarda Neutre iz 1940-ih sjedila na vrhu klasičnog predratnog stana zgrada. Izgled je zasigurno točno na tragu - duge, čiste vodoravne linije, luksuzni omot od pjenušavo staklo i izdašan prevjes koji štiti južnu i zapadnu izloženost od plamena Sunce. Ali dom je zapravo nedavni dolazak; ovo je New York 2013. godine, a ne poslijeratna Južna Kalifornija.

"Vjerovali ili ne, dizajn je zaista bio plod svih praktičnih razmatranja koja smo imali", kaže Manhattan arhitekt Steven Harris, koji je stvorio ovaj impresivan dodatak obzorju New Yorka u suradnji s interijerom dizajner Lucien Rees Roberts. "Tek kad smo završili, shvatili smo da smo napravili kuću sličnu Neutri."

Poznat po svježim, nekompliciranim modernim prebivalištima namještenim čisto, Harris nije imao baš nikakvih praktičnih razmatranja. Pokazalo se da je projekt sličniji rječju koje studentu matematike može dati migrenu: A par posjeduje grupu stanova na dva kata zgrade i žele napraviti jedan dom - kako mogu to? Klijenti, privatni investitor i njegova supruga, autorica i bivša manekenka, akumulirali su tri nekretnine tijekom desetljeća. Počelo je 1988. godine, nedugo nakon što su se vjenčali, kada su kupili mali jednosobni penthouse. Četiri godine kasnije kupili su sličan susjedni penthouse i povezali ih. Sedam godina nakon toga, s dojenčadi na sceni i sinom koji je uskoro uslijedio, preuzeli su dvosobni stan na katu ispod i stubištem ga spojili na gornju razinu. Nekoliko godina nakon što je uspostavljena ta veza, suprug je prihvatio posao u Londonu, gdje su se preselili veći dio desetljeća. Komadno postavljanje u New Yorku, iako nije bilo idealno, bilo je dovoljno dobro za pied-à-terre. No kad se obitelj 2008. preselila natrag u Sjedinjene Države, s bulmastifom, loš raspored apartmana i nedostatak sunčeve svjetlosti postajali su sve očaravajući.

Kao što supruga objašnjava, "U početku smo mislili da bismo mogli povećati prozore i pomaknuti neke zidove." Ali nakon što je vidio Harrisov rad na njegovoj web stranici (prijatelj im je skrenuo pozornost na njegovu tvrtku) i sastanak s njim kako bi razgovarali o načinima za maksimiziranje potencijalni potencijal, par je shvatio da su mogućnosti neograničene kao duplexovi vidici na Central Park i njegovo svjetlucavo svjetlo rezervoar. Harris je želio naglasiti ovu živopisnu urbanu panoramu - uzimajući stare i nove nebodere.

"Ovo je mjesto sve zbog pogleda", napominje arhitekt. Što objašnjava zašto je Harris odredio ne samo staklene vanjske zidove već i staklenu ogradu za terasu u obliku slova L. I zašto se isti podovi od vapnenca iz Indiane i vodonepropusni gipsani strop protežu iz unutrašnjosti iz penthousea na natkrivenu terasu, pružajući neometan prijelaz između zatvorenih i van Jedan segment staklene stijenke dugačak je neizmjerno 18 stopa i visok 9,5 metara. "Stigao je iz Kanade posljednjeg mogućeg dana kad smo mogli zatvoriti ulicu i podići je kranom na mjesto", prisjeća se Harris. I naravno, dodaje, "na kraju je to bio najvjetrovitiji dan u godini."


  • Penthouse sa staklenim zidovima prikazuje dnevnu sobu, blagovaonicu i kuhinju
  • Dnevna soba s kaučem po mjeri
  • Prozirna stolna lampa za dnevne sobe je od muranskog stakla
1 / 8

Penthouse sa staklenim zidovima prikazuje dnevnu sobu, blagovaonicu i kuhinju dupleksa u New Yorku koji su obnovili Steven Harris Architects i uredili Rees Roberts + Partners. Sjedište na otvorenom je Dedon, dok je stolica za dnevni boravak u prvom planu vintage Milo Baughman. Vapnenac iz Indiane popločava i terasu i unutrašnjost.


Ta uspješna instalacija koja je grickala nokte nije im bila jedini udarac sreće. 2009. godine, taman kad je projekt krenuo u pogon, na tržište je izašao još jedan stan na donjem katu, a Harrisovi klijenti su ga ugrabili, rješavajući tako nešto što je moglo biti mučni problem. U početku je glavna spavaća soba trebala dijeliti penthouse s dnevnim boravkom, blagovaonicom i kuhinjom. Dodatne su kvadratne površine, međutim, dopustile da javne površine na gornjoj razini zaista dođu na svoje, dok bi dolje par mogao imati potpuno napunjeni glavni apartman, koji su opremili radnom sobom obloženom hrastom od četkice, četkicama, njezinim i njezinim kupkama, ormarima u izobilju i dodatnom slikom koja oduzima dah prozori.

Sa svojim otvorenim tlocrtom i namještajem po mjeri - uključujući vintage stolice Mila Baughmana i Harveyja Probbera - penthouse je moderan, ali odlučno zajednički. "Svi jedu za trpezarijskim stolom, bilo da je to večera ili samo roditelji i djeca", kaže Harris o komadu vrha ružinog drveta koji sjedi uz balustradu perforiranu à la Jean Prouvé i ispod šarenog stropa od muranskog stakla koji podsjeća na jato tropskih riba. "A kad obitelj gleda televiziju", nastavlja, "to je obično u dnevnoj sobi", gdje se mamut 65-inčni televizor uzdiže iz ormarića pritiskom na gumb.

Na stranu zajedništvo, kada ih se pita da prepoznaju svoj omiljeni aspekt svog neutraliziranog prebivališta, klijenti ukazuju na krajolik izvan njegovih zidova. "Prije nego što je Steven predstavio svu ovu čašu, niste mogli ni vidjeti pogled", kaže supruga. “Prozori su bili tako mali, da ste morali izaći na terasu da biste to doživjeli. Sad je grad tu - to je dio naših života. "

instagram story viewer