Obiđite ovo izvanredno suvremeno boravište u rajskoj dolini Arizone

Arhitekt Marwan Al-Sayed i dizajner Jan Showers izrađuju veličanstveno moderno svetište u pustinji Arizona

Ovaj se članak izvorno pojavio u izdanju Architectural Digest iz siječnja 2015. godine.

Nerijetko se čuje kako suvremeni arhitekt aludira na mrtvački hram egipatskog faraona Hatshepsut kada opisuje nadahnuće za novu kuću. Isto tako, prilično nejasna vila Can Lis na vrhu Majorke, koju je dizajnirao voditelj operne kuće u Sydneyu Jørn Utzon. Ali u kontekstu izvanredne rezidencije u Arizoni arhitekt Marwan Al-Sayed i dekorater Jan Tuševi stvoreni za Joann i Paula Delaneya, ove naizgled tajnovite referentne točke zapravo čine savršenima osjećaj. Pored sličnog okruženja (stjenoviti krajolik osunčan), građevinskog materijala (kamen) i cjelokupnog oblika (pravolinijski), povlačenje dijeli još jednu, manje opipljivu kvalitetu s onim neočekivanim prethodnicima - bezvremeno, onostrano spokojstvo.

"Sjećam se da mi je Paul rekao da želi da kuća traje tisuću godina", kaže Al-Sayed, nedavno Transplantacija iz Phoenixa u Los Angeles koja je bila dio dizajnerskog trijumvirata odgovornog za zadivljujući Amangiri odmaralište u Utahu. "Dakle, zaintrigirala me ideja drevne arhitekture - njezina težina, proporcija, veličina i materijalnost."

Jednoetažno stanovanje od 9.000 četvornih metara koje je na kraju osmislio nalazi se na devet hektara pustinjskog terena u podnožju planine Mummy (je li netko rekao Egipat?) U prigodno nazvano predgrađe Phoenix u Rajskoj dolini, mjesto gdje su hrapavi crveni brežuljci bacali krševite sjene na krajolik saguaro kaktusa, biljaka aloe vere i kreozota grmlje. Prilazeći kući s prednjeg pogona, dočekuje je vanjska strana vapnenačkih blokova suočena s pokerom. Uz malo nagovještaja onoga što se nalazi dalje, uzvišenje se lako može zamijeniti s fasadom formulirane modernističke kutije.

Svaka takva predodžba, međutim, brzo nestaje, jer ulazna povorka vodi poluzatvorenim prolazom izravno u slavno dvorište. Ravno naprijed leže glavna zabavna područja - dnevni boravak i blagovaonice, kao i galerija obložena umjetnošću - ali misli se na posjetitelje zastati u ovom recepcijskom prostoru nalik oazi, zasađenom mesquite drvećem i istaknutim onim što se čini velikim odrazom bazen. Uokviren crnim granitom, vodena značajka zapravo je deset metara dubok beskrajni bazen koji se preko svog dalekog zida spušta u plitki bazen ispod.

Uz bazen su smještene dvije lođe - jedna uz glavni apartman, a druga ispred gostinske prostorije - ocrtane vapnenačkim podnožjem brisela koji orkestriraju neprestano mijenjajući ples reflektirane svjetlosti. "Koristio sam vapnenac i za pod dvorišta i za većinu zidova kako bih naglasio ideju kuće kao konfiguraciju međusobno povezani paviljoni s različitim stupnjevima izloženosti ", kaže arhitekt, napominjući da je kamen sjajan, ali zemaljski. "Korištenje jednog materijala u cijelosti djeluje smirujuće - pruža vam luksuz ugađanja kakofonije vanjskog svijeta."


  • Slika može sadržavati Zgrada i arhitektura bazena s bazenom za vodu
  • Slika može sadržavati Ljudska osoba Parket Drvo Odjeća Obuća Obuća Odjeća Pod Tvrdo drvo Šperploča Odijelo i kaput
  • Slika može sadržavati vilu za izgradnju kuća i vilu Hacienda
1 / 14

Mirno povlačenje Joanna i Paula Delaneya izvan Phoenixa stvorila je arhitektonska tvrtka Marwan Al-Sayed, a ukrasili Jan Showers & Assoc.


Za Delaneyeve, čija je primarna rezidencija sasvim tradicionalniji dom u Flagstaffu, dva sata sjeverno, Al-Sayed's zavodljivo minimalistički sastav unutarnjih i vanjskih prostora udovoljio je njihovoj želji za utočištem koje nadilazi razdoblje i stil. "Željeli smo osjećaja da su kamene građevine možda imale drugačiji život u prošlosti, gotovo kao da je netko jednostavno dodao staklene zidove i krov da stvori kuću", objašnjava Paul.

Izazov kaljenja mišićave arhitekture nijansama, teksturama i bojama pao je na Showers, dugogodišnji dekorater para sa sjedištem u Dallasu. "Delaneyi imaju vrlo pronicljivo oko namještaja. Vole miješati svježe, prilagođene komade s predmetima koji imaju snažnu skulpturalnu prisutnost ", kaže ona, dodajući da se ne prezaju od poneke note bujne ljepote. "Koliko bi vam muškaraca dopustilo da stavite masivni luster od muran-stakla od patlidžana preko njihovog biljarskog stola?"

U osam godina potrebnih za realizaciju projekta (dvije i pol potrošene na izgradnju), Tuševi okupio kolekciju gustog berbenog blaga tijekom čestih šoping putovanja u New York i Pariz. Raznolike je nalaze složila u ansamble koji su istovremeno sofisticirani i razigrani. Belgijski brončani luster oko 1970. visi iznad stola od ružinog drveta u blagovaonici iz 40-ih. Vintage ukras Venini od zlatnih i prozirnih staklenih cijevi nadoknađuje stol jacarande brazilskog majstora Sergia Rodriguesa u galeriji. A u dnevnoj sobi postavljen je francuski naslonjač francuskog hrasta iz 40-ih godina presvučen u njihovu izvornu kožu u kombinaciji s brončani koktel stol s ovnovskom glavom i par konzola od eboniziranog drveta s pozlaćenim naglascima i opalinskim staklom vrhovi.

Tuševi su također stavili niz polikromatskih tepiha Oushak, Tabriz i Agra na kućne podove od bijelog hrasta širokih dasaka kako bi ublažili prostore. "Mislim da nove kuće često trebaju starine više nego stare", zaključuje ona. Većina soba također su animirane hrabrim suvremenim umjetninama, uključujući slike Terrya Wintersa, Roberta Therriena, Calluma Innesa i Leeja Ufana.

Neočekivano srdačni savez rigorozne, obavijajuće arhitekture, otmjenog namještaja i upečatljivih umjetničkih djela dao je dom koji je izrazito je modernog osjećaja i konstrukcije, a čini se gotovo vječnim, potpuno ujedinjen sa suncem, nebom i drevnom pustinjom krajolik. "Ne zanimaju nas kućna kina, kuglane, špilje ili raskošne kolekcije automobila", kaže Joann. "Svi smo posezali za nečim uzvišenijim."

instagram story viewer