Pogledajte kako je potkrovlje s Manhattana postalo fleksibilan životni prostor za mladu obitelj

Četveročlana obitelj kombinira dva apartmana skromne veličine za ultimativni urbani bijeg

Ovaj se članak izvorno pojavio u izdanju Architectural Digest u srpnju 2011. godine.

Za neke parove s Manhattana koji žive u centru grada dolazak djece može značiti kraj njihove ljubavne veze s urbanim životom. Za Tracy i Nicka Lehmana nije tako. "Otkrili smo da je grad zapravo postao bolji s djecom", kaže Nick koji je, kao predsjednik digitalne tvrtke NBC Universal's Entertainment and Digital Networks divizije, u avangardi je tehnologije i medija i redovan je, zajedno sa suprugom i djecom, u mnogim gradskim muzejima, na umjetničkim sajmovima i kulturnim zbivanja. "Bilo je teško zamisliti odlazak." Ipak, rastuća obitelj ima određene potrebe - među njima glavni svemir - i nakon rođenja kćeri (sada deset) i sin (sada sedam), a da ne spominjemo nakupljanje široke kolekcije suvremene umjetnosti i dizajna (sve od djela autora Gilbert & George do ručnika za plažu Jeff Koons iz Targeta koji je postavljen poput platna), njihovo potkrovlje od 1350 četvornih metara počelo se osjećati pomalo skučeno. Ali preseljenje iz njihove zgrade okruga Flatiron nikad nije bilo privlačno za ovu obitelj; najbolje rješenje bilo je proširenje, a kad je susjedni stan postao dostupan, iskoristili su svoju priliku.

Želeći kombinirati dvije jedinice kako bi stvorili fleksibilni životni prostor koji bi mogao biti obje Pozadina za umjetnost i pozornica za aktivan život njihove djece, Lehmanovi su se okrenuli Katherine Chia od Arhitektura Desai / Chia u New Yorku. Iako su je otkrili nakon iscrpne internetske pretrage, kratki telefonski razgovor otkrio je da je ona ista Katherine koju poznaju kao njihovog susjeda u prizemlju - malo slučajnosti koja bi se pokazala korisnom kada bi trebalo koordinirati 18-mjesečnu obnovu s zgrada. Chia je također neko vrijeme surađivala s pejzažnom umjetnicom i arhitekticom Mayom Lin, tako da bi Lehmanovi bili dobro služio kada im je cilj bio uspostaviti dijalog između strukturnog dizajna kuće i njihove umjetnosti kolekcija. Slučaj: fotografija Dietera Rehma za koju su se složili arhitekt i klijenti trebala bi biti obješena na kraju istaknutog središnjeg prolaza Lehmanovih. Okićeni hodnik bavarske palače snimljen u djelu daje dojam da dvorana traje vječno - sasvim namjerna igra perspektive.

Stvaranje komponiranog, meditativnog doma značilo je smanjiti nered, što nije malo postignuće s dvoje male djece koja borave. "Da biste minimalno živjeli, potreban vam je dovoljno, dobro organiziran prostor za pohranu", kaže Chia. Stoga police dosežu do stropova ("koristimo puno ljestvi", priznaje Tracy), ormari se uvlače što bi inače bili zaboravljeni uglovi, a kuhinjski uređaji mogu se uvući osvijetljeni ormarići. Što se tiče dječjih igračaka, zagonetki, slika i skica odjeće (kći je modni dizajner u izradi), ove odlaze u izdašnu igraonicu koja se može zatvoriti skupom neprozirnih staklenih vrata kad stvari postanu neuredne.


  • Blagovaonica apartmana Tracy i Nicka Lehmana u New Yorku, dizajniranih od strane DesaiChia Architecture, kombinira ...
  • Džepna vrata ustupaju prostor za medije koja uključuje kauč Cassius Deluxe tvrtke Innovation i koktel stol Zap tvrtke ...
  • Zidnu instalaciju dnevne sobe Algue koju su za Vitru dizajnirali Ronan i Erwan Bouroullec, sastavio je Lehman ...
1 / 11

Blagovaonica apartmana Tracy i Nicka Lehmana u New Yorku, koju je dizajnirala Desai / Chia Architecture, kombinira izrađenu po mjeri Stol na korijanskoj ploči Kenneth Asmar Custom Interiors, francuske stolice iz 18. stoljeća i mreža tipografskih otisaka Christophera Vuna. Stolice u susjednoj sobi za medije izrađuje tvrtka BoConcept. Pod od bambusa je Teragren, a zidna boja prilagođena je mješavini Benjamin Moore.


Podovi od bambusa i Corian - koji se obilato koriste za radne plohe, sudopere, čak i stol za blagovanje - dodaju hladan, prozračan osjećaj stanu, ali i ističu još jednu ključnu komponentu dizajna: trajnost. Lehmanovi su išli toliko daleko da su sav namještaj prekrili tkaninama koje se mogu brzo očistiti, pa bilo da se radi o dvije sofe za dnevni boravak iz Blu Dota ili stolice za blagovanje naslijeđene od Nickove pra tetke, sve sada odjevene u sintetičku kožu, ništa nije zabranjeno za djeco. Prostor koji bi mogao biti postavka za elegantnu koktel zabavu isti je onaj u kojem njihov sin, nadobudna zvijezda bejzbola, može slobodno vježbati ronjenje ulova hinjenih muha.

Možda ništa u stanu nije znakovitije za ovaj opušteni stav od velike instalacije organskog izgleda koja je prikazana preko cijele glavni zid dnevne sobe, djelo sastavljeno od stotina međusobno povezanih dijelova plastike stvorenih od francuskog dvojca za industrijski dizajn Ronan i Erwan Bouroullec. Sastavio ga je čitav klan Lehman uz pomoć prijatelja umjetnika, postao je obiteljski projekt kojim potiču goste da dosegnu i komuniciraju. "Ako djeca trče okolo, to se nekako trese", kaže Nick. "Ljudi će ići, o, bože, ali ako bi pao na pod, mi bismo ga opet podigli i složili na drugačiji način."

Dodaje Tracy, "Prijatelji ulaze u stan sa svojom djecom i odmah im kažu: Ne dirajte ništa! ' Ja kažem, Skočite na kauč, trčite kroz dvorane '- ovo je mjesto posvećeno upotrebljivosti i obitelji. "Takva lakoća i otvorenost je zarazne. "Potrebne su oko dvije minute", kaže Tracy, "a onda su djeca svugdje koja se utrkuju."

instagram story viewer