Šarmantan stan od 200 četvornih stopa na lijevoj obali Pariza

Možete pretpostaviti da bi stan od 200 četvornih metara bio dom studenta na budžetu ili možda kratkoročni najam za putnike. Ovaj stan, međutim, pripada uspješnoj poslovnoj ženi koja živi izvan Pariza i trebala joj je mali pied-à-terre u glavnom gradu. Pauline Lorenzi-Boisrond dobila je zadatak renovirati studio u ulici du Cherche-Midi. “Redovito dolazi u Pariz zbog posla, ali su joj dosadile bezlične hotelske sobe u kojima ne može ostaviti svoje stvari iz jednog posjeta u drugi,” Pauline, dizajnerica interijera i osnivačica Studio Ett Hem, objašnjava. “Htjela je svoj mali apartman u četvrti Saint-Germain-des-Prés.” Ett hem znači "kuća" na švedskom. To je doista prikladno ime za dizajnera koji ima zadatak prevladati ograničenja prostora kako bi istaknuo njegove domaće čari.

Slijedeći cilj stvaranja dojma hotelskog apartmana, Studio Ett Hem kreirao je mali, višenamjenski ulazni hodnik koji također rješava ograničenja koja stvara kosi nosivi zid. Zid, koji se proteže duž jedne strane prostora, uključuje niz vrata ormara - neka su dekorativna, druga funkcionalna. Jedan set, međutim, vodi u kupaonicu stana. S desne strane, elegantna, ali diskretna kuhinja nalazi se s jedne strane spavaćeg dijela, odvojena pregradom od drveta i stakla.

Učinkovita kuhinja uključuje hladnjak, ploču za kuhanje s dva plamenika, mali sudoper, skrivenu mikrovalnu pećnicu i spremište. “U malim prostorima često se bojimo stvoriti zone, ali razlikovanje funkcija i postavljanje cirkulacije kontraintuitivno proširuje prostor”, kaže Pauline. Pregrada od drveta i stakla definira dvojni ulazno-kuhinjski prostor i odvaja ga od mirnijeg dijela prostorije, ali svojim zaobljenim oblicima ublažuje i tu granicu. Budući da prostori u malim stanovima često moraju ispunjavati višestruke funkcije, ova blagovaonica je smještena ispod prozora gdje je prirodno svjetlo dobro i kada igra svoju drugu ulogu, kao ured.

Lijepa 19thpodne pločice iz stoljeća i kamin bili su izvorni za zgradu. Po cijelom potkrovlju prisutna je diskretno integrirana pohrana, ponekad istaknuta detaljima od brončanog mesinga.

Iako su dijelovi zgrade bili u lošem stanju, Studio Ett Hem je bio odlučan sačuvati i ponovno upotrijebiti što je više moguće postojeće jedinice. Podne pločice iz tog razdoblja sačuvane su u spavaćoj zoni takve kakve jesu mali crni kamin što daje stanu dodatnu dozu osobnosti. Njegov je kamen također inspirirao Saint Laurent mramor na kuhinjskoj ploči, maloj ploči stola i nišama pored kreveta. “Ova elegantna duboka crna sa zlatnim venama jedna je od boja koje smo otkrili u ovom stanu zajedno s tamnocrvenom bojom podnih pločica. Iskoristili smo ga u tkanini banketa u blagovaonici, koja objedinjuje sve boje stana.” Paleta tkanine uključuje crnu boju (za mramor), brončana za grijaće rešetke i ružičasta za niše uzglavlja i obrube jastuka—ružičasta koja također podsjeća na pločice.

Izazov je bio maksimizirati mali prostor. Jasnim odvajanjem spavaćeg dijela od ulazne kuhinje, stan se, začudo, čini većim.

Paleta boja stana uključuje i dvije svijetloplave, kao što se vidi u ulazno-kuhinjskim prostorima. "Ni preduboko ni prejako, od poda do stropa", kaže Pauline. "Pruža svjetliji osjećaj ovom području, koje se čini kao mala kutija." Drvo, zastupljeno u konstruktivnim gredama i podovima, je jednostavno ogoljen i lakiran ili predstavljen u staromodnom obliku parketa riblje kosti i letvica koje elegantno vraćaju Haussmann doba. Oni upotpunjuju karakter ovog malog studio apartmana. “Drvo je sveprisutno u strukturi objekta, stoga je bilo potrebno dati svoj karakter cjelini. Istovremeno, biramo da sakrijte skladište na vidljivom mjestu“, kaže Pauline. Ili ga barem sakriti iza diskretnih vrata. “Sve što ne trebate vidjeti, ali morate imati” je ovdje, objašnjava ona. Spremnik tople vode, perilica rublja, sustav grijanja, pa čak i kupaonica nalaze se iza oblikovane stolarije i elegantnih vrata koja su mješavina profinjenog stila i jednostavnog šarma.

instagram story viewer