AD 100: William T. Georgis

Pogledajte prezentaciju

Pobjeći od ludila grada, dok ste još uvijek u gradu, krajnji je luksuz u New Yorku ", izjavljuje William T. Georgis, njujorški arhitekt koji unosi krajnju razinu vedrine u minimalistički prostor koji dizajnira. Nedavno je obnovio stan u The Carlyleu, neboderu od 38 katova s ​​zadružnim apartmanima, kao i hotelskim sobama. Njegovi su klijenti južnoamerički par koji ga je kupio zbog njegovih spektakularnih pogleda - zapad preko Central Parka, jug nad središtem grada i sjever sve do mosta George Washington. Daljnja atrakcija za njih bila je kvaliteta usluge Carlyle i položaj na Upper East Sideu. I već duže vrijeme par je posjedovao donji kat u kojem su boravili nekoliko puta godišnje (vidi Arhitektonski sažetak, Srpanj 1995.). Tamo su uživali u načinu života koji su željeli nastaviti na višem katu.

"Znali smo samo ono što želimo", sjeća se supruga, "dnevni boravak, spavaću sobu i knjižnicu, dvostruko pretvoreni u mali ured, s policom za knjige i računalom. Nismo željeli kuhinju za kuhanje; trebao je biti više poput bara. "Gosti bi popili piće u svom stanu, a zatim bi se spustili u restoran na večeru. Iz iskustva je par znao da im gostinska soba zapravo nije potrebna, jer su radije pravili društvo negdje drugdje u hotelu.

"Željeli smo luksuz i udobnost, a istovremeno mjesto koje je bilo minimalističko i rezervno. Ponekad ne možete dobiti oboje. "

Stan, kao što je kupljen, nije mogao biti otrcaniji. Davne 1929. godine, kada se The Carlyle otvorio, bio je to hotelski apartman, ali dok ga je par preuzeo, već je dugi niz godina bio u privatnom vlasništvu i trebalo mu je mnogo više od malo osvježenja. Angažirali su Georgisa da prostor dovede na najvišu moguću razinu izrade u okviru suvremenog idioma. Suprug i supruga, oboje školovani za arhitekte, znaju što to znači, a to, naravno, zna i Georgis. Žena to jednostavno kaže. "Željeli smo luksuz i udobnost, a istovremeno mjesto koje je bilo minimalističko i rezervno. Ponekad ne možete dobiti oboje. "

"Stan je bio mali prostor s malim predvorjem", sjeća se Georgis. "Moji klijenti i ja odlučili smo je otvoriti što je više moguće. Prostorno iskustvo trebalo je kretati se prema svjetlosti, prema prozoru, prema pogledu. "Njegov prvi korak bio je uništiti stan. Otišao je svaki trag ukrasa, kao i zastarjela mehanička oprema i rešetke, podnožja, uređaji za kuhinju i kadu te svi ugrađeni dijelovi. Uklonjeni su spušteni stropovi, otkinute su okolice prozora i vrata, dovratnici i pragovi. Rezultat je bio stvaranje prostora definiranog rezervnim, čistim i glatkim gipsanim zidovima i stropovima te pogledima dobro uokvirenima postojećim prozorima. Kako bi ublažio ozbiljnost ovog minimalističkog okruženja, Georgis je odabrao luksuznu paletu materijala.

Ušavši u stan, prvo se vidi zaobljeni stup od brušenog nehrđajućeg čelika koji skriva nespretno postavljene cijevi koje se ne mogu ukloniti. Svijetla, blistava površina stupa poigrava se bogatom tamom zida obloženog francuskim orasima koji odvaja ulaznu galeriju od glavne sobe. U niši s lijeve strane stupa nalazi se brončana skulptura nagnutog lika Joela Shapira. Skretanje u galeriju nudi prvi uvid u dnevnu sobu, njezin precizno položen pod od bijelog jasena, nastavljen iz galerija i njezin svijetloplavi tepih od svile i vune, koji je dizajnirao Georgis kako bi živio u skladu s promjenjivim bluesom nebo. Kao dio pogleda na galeriju, skup vitkih okomitih oblika, složenih s percepcijom i duhovitošću, najavljuje da je umjetnost i namještaj na ovom mjestu glavni. Dvije samostojeće skulpture Louise Bourgeois koje dočaravaju afričko plemensko djelo igraju se protiv trouglastih brončanih nogu Georgisova stolića za čaj. Žičani nosači stolica Enrico Franzolini i snažni potisak uzorka prema gore u Joan Mir & 243; slikanje upotpuniti namjerne jukstapozicije.

"Stan je bio gomila malih prostora", sjeća se Georgis.

Prozor sa slikom gotovo od poda do stropa u dnevnoj sobi predstavljao je problem. Gdje staviti obaveznu sofu i pomoćne stoliće? Georgis je prestao s takvom, a umjesto nje prilagođenom dizajniranom vrlo niskom banketom ugrađenom u prozorsku dasku s jednako niskim bočnim stolovima na staklenim pločama, presvučenim kožom i uzdignutim, kako bi služio kao svjetlosne kutije. "Kad je Bill to predložio, mislili smo da je to vrlo šik, pa je tako i ispalo", izvještava supruga. Prema prozoru su dvije bogato tapecirane francuske fotelje iz 1950-ih i stolovi Jean-Michela Franka i Pierrea Chareaua. Uz sam prozor nalazi se slika Juana Grisa i još jedne Giorgio Morandi. Lijepo proporcionirana polica od brušenog nehrđajućeg čelika sa skrivenim ladicama razlikuje južni zid sobe. Iznad je ormarić s kliznim staklenim vratima u kojem se nalaze police i televizor s ravnim zaslonom.

Zidovi spavaće sobe presvučeni su ugljenom sivim flašrom od kašmira kako bi fokusirali pogled na poglede, istovremeno pružajući luksuzan osjećaj zatvorenosti. "Osjećam se kao da nas tepih obavija noću", otkriva supruga, dodajući kako joj cijeli stan daje osjećaj da jednostavno pluta iznad Manhattana. Georgis je uspio stvoriti spokojnu aerie na nebu. "Nije se radilo o uređenju puno predmeta", objašnjava on, "već o stvaranju otvorenog, nenatrpanog mjesta za doživljaj pogleda danonoćno u miru i tišini."

instagram story viewer