Unutar restauracije kuće srednjeg vijeka s najneveljalijim krovom

Tijekom Tjedna modernizma u Palm Springsu 2018. godine, obližnja Agencija za obnovu grada Palm Desert pad kuće Waltera Whitea iz 1950-ih, nadimak Wave House zbog svog valovitog krova, za aukcija. Bili su svjesni rizika: Mnogi ljudi zainteresirani za imanje radije bi ga srušili i izgradili stanove. Pa su zasladio posao potencijalnim restauratorima s 50.000 USD u odgovarajućim fondovima. Grad je ono što je tražio pronašao u obiteljskoj tvrtki u Los Angelesu Stayner arhitekti, koji je za pjesmu stekao imetak, za samo 360.000 dolara.

Arhivska fotografija iz 1954. godine prikazuje izgradnju jedinstvenog krova.

Fotografija ljubaznošću tvrtke Stayner Architects

PRIJE: Kad su Christian i Gil 2018. stekli Kuću valova, upečatljivi krov bio je gotovo neprepoznatljiv.

Fotografija ljubaznošću tvrtke Stayner Architects

"Praktički nije sličio kući koju je Walter White projektirao 1954. godine", kaže Christian Stayner koji će otkriti obnovljeno imanje tijekom ovogodišnjeg Tjedan modernizma, koja traje do 23. veljače. Uskoro će biti dostupan kao prostor za događaje i kao najam za odmor. "Ali ako biste dobro pogledali, mogli biste vidjeti komadiće, vidjeli su se mali kutovi izvorne arhitekture." Prije nego što je licitirao, Christianov otac i partner Gil, proučavao je tlocrt: "Bilo je ovog trenutka kad smo shvatili da je to nešto posebno - vrlo dobro osmišljen, izuzetno učinkovit plan."

PRIJE: Gil stoji u dnevnoj sobi nakon što je izvukao neugledan tepih koji je skrivao izvorni blistavi podovi kuće.

Fotografija ljubaznošću tvrtke Stayner Architects

NAKON: Oživljeni životni prostor opremljen je mnogim dijelovima iz osobne kolekcije obitelji Stayner, uglavnom skandinavskih. modernistički namještaj, uključujući par iz 1955 Ležaljke Hans Olsen. Vanjski zid je obojan u Jantarni val Sherwin Williams, izvorna boja Bijela korištena 1954. godine.

Izgrađeno za lokalnog umjetnika Milesa C. Bates, jednosobna kuća koja je navedena na Nacionalni registar povijesnih mjesta, bila je studija učinkovitosti i oblika. A s potpisom dvostruke krivulje, krov nalik valu koji lebdi nad betonskim blokom i staklenim zidovima, prepoznat je kao jedan od najznačajnijih projekata Waltera Whitea. No, nakon niza nepromišljenih preinaka i dopuna, sveukupnog nedostatka održavanja i umjetničkog vlasnika koji stvarno volio bojiti zidove, imanje je postalo posve unakaženo.

Pogled na izvornu kuhinju iz 1954. godine s ormarićima prekrivenim bojama i radnim pločama od nehrđajućeg čelika.

Fotografija ljubaznošću tvrtke Stayner Architects

Stayners su ostali vjerni dizajnu bijele kuhinje, skrivajući moderne uređaje iza ploča kako bi zadržali izvorni izgled srednjeg vijeka. Berba Louis C. Kalff za Philips privjesak visi iznad Eamesov stol s kamenim vrhom Calacatta Bella.

Foto: Tim Hirschmann

Stayner Architects zavjetovali su se da će, prema Giljevim riječima, "replicirati točno ono što smo mislili da će White učiniti". A mnogo toga značilo je pažljivo, gotovo kirurški, uklanjati dodatke - kutije zalijepljene na ispred kuće kako bi se udvostručila kvadratura, zidovi koji su dodani kako bi zatvorili određeni vanjski prostor, slapdash triplex izgrađen natrag i slojevi boje koji su prekrivali zidove i prozori. "Toliko je kuća bila u pristojnom stanju kad ste izvukli stvari koje su je skrivale", objašnjava Christian. "To je bio uzbudljiv dio."

PRIJE: Zidovi spavaće sobe bili su prekriveni teksturiranim suhozidom i bojom.

Fotografija ljubaznošću tvrtke Stayner Architects

NAKON: Stayners su otkrili izvornu oplatu od jasenovog drveta u kući ispod svih tih slojeva.

Nakon uklanjanja slojeva boje i teksturiranog suhozida, otkrili su prirodnu oblogu od pepela u domu. Ispod tepiha nalazio se izvorni teraco. I u jednoj od kupaonica otkrili su da Whiteov izvorni plan nije sadržavao pod („Namjera je bila da pod tuša bude šljunak ili prljavština i da voda procuri u pustinjski pod ”, kaže Kršćanski). Stayners su se odlučili za šljunčani završetak koji će pružiti isti rustikalni efekt, s čišćim nogama.

Otpor kuće - valoviti dizajn krova koji je White patentirao - zapravo je bio u prilično dobrom stanju. Dodana je izolacija kako bi se mjesto učinilo energetski učinkovitijim (izvorno su krov i strop bili isti komad drveta). A kad je nekoliko dijelova oštećenih vodom trebalo zamijeniti, tim je napravio još jedno iznenađujuće otkriće: tu je predmemorija duglasa iz 1960-ih - savršeno odgovara onome što je White koristio - točno na imanju.

Pogled na valoviti krov iz dvorišta pokazuje njegov dramatičan učinak u svim kutovima.

Neke su stvari trebale zamijeniti, a Christian, koji je pomno proučavao Whiteovu arhivu u Sveučilište u Kaliforniji u Santa Barbari, potrudilo se koristiti materijale za koje je mislio da će ih White koristiti odobriti. Čelični okviri vrata (većina originala je zahrđala) i prozori izrađeni su po mjeri kako bi replicirali originale. Podovi od teraco zakrpani su agregatom iz istog kamenoloma koji je bijeli korišten. A u kuhinji i kupaonicama, gdje su instalirani novi uređaji, Stayner Architects povukli su razliku s materijalnošću: Svi novi uređaji izrađeni su od nehrđajućeg čelika, dok su svi korišteni bijeli elementi bili u mesing.

Stvaranje kuhinje 21. stoljeća u kući dizajniranoj 1954. bilo je nezgodno. Odlučili su replicirati izvornu kuhinju, skrivajući moderne pogodnosti izvan pogleda: hladnjak je smješten iza zidne ploče, a dvije ladice izvlače se kako bi otkrile zamrzivač i aparat za led; tu je i pećnica i indukcijska ploča za kuhanje pametno uvučena izvan pogleda. Ono što ostaje vidljivo, poput nekoliko čvora Arne Jacobsena, koji se još uvijek proizvode, u skladu je s estetikom tog vremena.

Svaki kut kuće ispunjen je prirodnom svjetlošću zahvaljujući podignutom valnom krovu.

Ista je logika primijenjena na namještaj, od kojih su mnogi izvučeni iz Christianove osobne zbirke berba Skandinavski dizajn iz 30-ih, 40-ih i 50-ih. “Nismo htjeli zamrznuti vrijeme. Samo smo pokušali odabrati predmete koji su imali simpatičnu kvalitetu za kuću i njezinu izgradnju. " Suvremeni tekstil dobiven je iz Tibor LTD, imanje poslijeratnog britanskog dizajnera i pomalo starinskih kuhinjskih pribora (uključujući berbu Russell Wright posuđe) dodati retro-šik vibraciji.

S ažuriranom izolacijom i modernim čeličnim okvirima vrata i prozora, retro dom dostiže standarde učinkovitosti 21. stoljeća.

Prema Gilu, odgovor zajednice je nadasve pozitivan. Sretno glasanje o odobrenju, s obzirom na to da Stayners planira dodati dvije nove građevine (ukupno 1400 četvornih metara) onome što pozivaju Pustinjski val, hotelski kompleks koji će uključivati ​​zajedničke bazene i dvorišta. "Još nisam pronašao nikoga kome nije bilo drago što je ova kuća spašena i stvarno uzbuđena kad je vidi", objašnjava. „To je san arhitekta. Naša je uloga bila jednostavno vratiti je. I mislim da smo se približili što smo bliže mogli kad je Miles Bates prošetao 1955. "

Wave House bit će na turneji tijekom Tjedan modernizma i ugostiti rezidencije umjetnika, kulturne događaje i biti dostupni za najam nakon veljače 2020.

instagram story viewer